Нова мода в земеделието: Има 850 дка с най-скъпата подправка - шафрана

От 1-2 години почти тайно у нас се правят опити за отглеждане на най-скъпата подправка в света. Това е шафранът, който се добива от шафрановия минзухар (Crocus savitus L.), култивиран вид, който е различен от дивите минзухари, които дори са отровни. Цената му за 1 кг е между 1500 и 10 хил. евро. У нас досега не му е обръщано внимание,

Дянков вече не е ректор на Руската икономическа школа (обзор)

Бившият финансов министър Симеон Дянков е подал оставка като ректор на Руската икономическа школа, съобщи руската агенция РБК. Според нея той е напуснал по взаимно съгласие борда на висшето училище. Той зае този пост през 2013 г. на мястото на Сергей Гуриев, който пък напусна Русия заради аферата “Юкос”.

Борисов: Газопроводите 100% държавни, докато управляваме (обзор)

“Докато ние управляваме газопреносната и компресорната мрежа ще бъде 100% държавна. Между 150 и 200 млн. лв. всяка година влагаме в компресорни станции. След дни пускаме на Ихтиман най-модерните компресори, до края на годината правим две реверсивни супермодерни компресорни станции на турската граница.

До 2% дефицит в бюджета за догодина

Дефицитът в бюджета за 2016 г. ще се свие до около 2% от БВП, предвижда финансовият министър Владислав Горанов. Според него през следващата година ще бъдат отделени повече пари за образование и инфраструктура. В петък Горанов започна срещи с парламентарните групи, с които трябва да уточнят всички параметри. Очаква се проектобюджетът за 2016 г.

Д-р Дамян Илиев: Ще се умъртвяват хуманно животни с неизвестен произход

„Животни, за които не може да се проследи произхода и здравния им статус ще бъдат умъртвявани по хуманен начин.“ Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев пред животновъди и ветеринари от Врачанска област по време на среща от Националната обучителна кампания провеждана от Министерството на

Изграждат горски път за 1,6 млн. лeва

Югозападното държавно предприятие започва изграждането на горски автомобилен път "Телевизионна кула - Лещаро - Побит камък" на територията на Държавно горско стопанство "Рилски манастир". Днес в землището на село Пастра, община Рила, беше дадено началото на строителните дейности на поредния проект, включен в инвестиционната програма на

“Енергоремонт холдинг” купи “Електроимпекс”

“Енергоремонт холдинг” е новият мажоритарен собственик на бившето външнотърговско дружество “Електроимпекс”. Преговорите по сделката продължили повече от шест месеца. Договорът бил подписан във Виена от изпълнителните директори на “Енергоремонт холдинг” и “Електромашинари холдинг” Теодор Осиковски и Борислав Дионисиев.

Симеон Дянков напусна Руската икономическа школа

Бившият финансов министър на България Симеон Дянков е подал оставка като ректор на Руската икономическа школа, предаде РБК. Той е напуснал по взаимно съгласие с борда на висшето училище. Ексминистърът в първия кабинет на Бойко Борисов беше назначен за ректор на Руската икономическа школа през 2013 г.

Facebook без Dislike бутон, но с меню с различни емоции (видео)

Миналия месец се появиха информации за въвеждането на "Dislike" бутон във Facebook. Днес нейният основател Марк Зукърбърг публикува видеоклип, който показва какви алтернативи на "Like" ще бъдат предложени. Видео с мобилното приложение на сайта показва, че бъдеща функция ще ни позволи да изразяваме емоции, различни от "харесвам".

Пресъздадоха дигитално част от мозъка на плъх

Базирайки се на години на проучвания, 82-ма изследователи от организации по целия свят обявиха, че са реконструирали част от мозъка на плъх в компютър, пише The New York Times. Изследването е частично финансирано от проекта Human Brain, 10-годишна европейска програма на стойност над 10 милиарда долара.

Изобретиха чип, който се саморазрушава за 5 секунди

Нова технология предизвиква саморазрушаването на компютърни чипове дистанционно, пише Live Science. Методът се базира на силициеви компютърни вафли, свързани със закалено стъкло, което са пръска на парчета при нагряване в определена точка. Затоплянето се задейства с дистанционно управление, като в бъдеще за целта би могло да се използва всичко от

С 234 млн. лева довършват забавени водни проекти

234 млн. лв. ще бъдат осигурени за фазиране на проекти в сектор “Води”, за да могат да бъдат довършени, каза екоминистърът Ивелина Василева на третото заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма “Околна среда 2014-2020”. Тези 234 млн. лв. ще са от новата програма, но ще се използват за забавени проекти от старата.

ДПС ще сезира ЕК, ако Сърбия не екстрадира бързо Цветан Василев (Обзор)

Банкерът призна пред своята ТV7, че е участвал в "кухи фирми", за да станели  "банкируеми" Ако Сърбия продължава да отлага екстрадицията на Цветан Василев, евродепутатите на ДПС ще поставят въпроса пред еврокомисаря по правосъдието. Това заяви Лютви Местан във Велико Търново. Предупреждението на лидера на ДПС бе след излъченото интервю на

РБ иска бърз план за Единния банков надзор

Незабавна стратегия за влизането на България в Единния банков надзор. За това призова депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев. Благодарение на този механизъм при криза като с КТБ не се посягало на парите на българския данъкоплатец, а се влизало в европейския стабилизационен фонд. “Нито дума за това няма в плана за реформиране на банковия

Откриха нов “Практикер” за 3,5 млн. евро в Стара Загора

Новият “Практикер” посрещна първите си клиенти в четвъртък в Стара Загора. Това е първият хипермаркет, изграден с нов модерен облик и концепция от изцяло български екип, след като миналата година “Видеолукс Холдинг”, собственик на веригата за техника “Технополис”, придоби целия бизнес на немската верига “Практикер” в България.

Смяна на позиция: Търговският директор на Тв 7 стана част от Dentsu Aegis Network

Бившият търговски директор на Тв 7 Александър Джаджаров стана част от екипа на рекламната агенция Dentsu Aegis Network. Като такъв той заедно с Румяна Стоянова - също от агенцията, ще ръководят офиса на Amplifi у нас. Това е глобално подразделение за инвестиционен и медиен мениджмънт, чието българско представителство бе открито от Dentsu преди

Ирландската “Комюникорп”продаде латвийските си радиа

Ирландската медийна компания “Комюникорп”, която има радиа и у нас, продаде латвийския си клон преди седмица. AS Radio SWH Latvia става собственост на естонската компания “Синамон холдинг”. Тя работи в сферата на шоубизнеса и има верига от киносалони в балтийските държави. Сделката бе обявена от “Комюникорп” на 24 септември.

Измислиха как да блокират мобилните реклами. Ами сега?

Ямайски телекомуникационен оператор пръв изключва всички реклами за всичките си клиенти. И “Епъл” пусна приложение за контрол Блокирането на мобилните реклами беше рядко явление до миналия месец, когато “Епъл” извади на пазара последната софтуерна версия iOS 9. За първи път тя предоставя приложения за блокиране на реклама за айфони и айпади.

Масови проверки на НАП и МВР по автокъщи

Близо 1800 автомобила са проверени в последните 3 дни в съвместна операция на НАП и структурите на МВР. Освен данъчните в операцията участват служители на икономическа и криминална полиция, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили и автопатрули на вътрешното министерство, съобщават от Националната агенция по приходите.

34 млн. лева от длъжници бяха принудително събрани от данъчните в София

Над 34 милиона лева просрочени задължения събра столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници, съобщиха от пресцентъра на приходното ведомство. Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 000 лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства. (Съгласно решение на Министерския съвет,