Световната банка нокаутира бедността?

Или може би с чужда пита помен прави Oнзи ден Световната банка (СБ) се похвали, че още през тази година крайната бедност в света ще падне под 10 на сто от населението. Това се представя като велик успех на политиката на СБ и лично на нейния президент, лекаря общественик Джим Йон Ким. Но д-р Ким е там само от две години и половина.

За един разпространител на красота

Тези дни ми се случи нещо велико - запознах се с един човек, който разпространява джаз из училища и детски градини. И го приема като свещена кауза. Показва на децата инструменти, свири, чете им историята на тази музика. Въобще въвежда ги в нови състояния на духа. Нарекъл е идеята си "Приказният свят на джаза".

“Ще ви оправим демографията, като ви сменим народа"

"Радвайте се на бежанците, те ще ви оправят демографията и ще стимулират икономиката!" - това е любимата песен на политкоректните европейски лидери. Хайде малко да се замислим! Това може би щеше да е вярно, ако българската икономика страдаше от остра липса на работна сила. Но истината е, че тя страда от остра липса на работни места.

Със следене и терор във фейсбук няма да стане

Колкото и да се напъвам да съм оптимист, единственото положително в новината, че две момчета са изгонени от столично училище заради гавра в интернет с учител и съученичка, е фактът, че най-накрая педагозите са отъркали очи и са забелязали какво правят подрастващите в социалните мрежи. Абсолютно убеден съм обаче - само със забрани и наказания нищо

Натикали сме най-опитните в ъгъла на пазара на труда. Защо?!

Скъсана е връзката между поколенията B България пенсионерите са 2 160 000, като според НОИ от тях работят 140 000, или под 5%. Според мен обаче работещите пенсионери са много повече. Но не в статистиката на НОИ е грешката. Просто числото 140 000 е показател за едно от гнездата на сивата икономика у нас. Как си го обяснявам?

Неравенството в училище води до неграмотни студенти

Висшето образование е добавена стойност. А училищното ни образование е най-сегментираното в Европа Дванадесет професори по философия от български университети написаха отворено писмо с тревожни констатации за българското образование. Основната е, че за мнозина нашето висше образование не е достатъчно добро и те заминават да учат в чужбина.

Финтът на ВСС за повече пари е елегантен, но трудно ще мине

Възпитаното, но хладно писмо на Влади Горанов, крещи: По-големи заплати само срещу реформа. Дали Темида го чува? Bисшият съдебен съвет гласувал в средата на септември по-високи заплати за магистратите, а финансовият министър отговаря в началото на октомври, че няма пари за това. Нищо изненадващо!

Глобата - процент от цената на колата

В какви случаи може да се мисли за конфискация Oт много години пиша в “24 часа”, че глобите трябва да са пропорционални на стойността на колата. В доста държави има елементарен софтуер, при който по номера на колата веднага излиза остатъчната ѝ стойност. Ако помолим примерно някоя от немските провинции – ще ни го подарят.

Коментарите на седмицата, №2: Сирийски прочит на "Здравствуйте, братушки!"

Ако Абделрахман ал Кауакиби - един от патриарсите на сирийската литература от XIX в. и ярък образ в пантеона на будителите срещу турското иго в района на Леванта, бе написал поема като Вазовата “Здравствуйте, братушки!”, тя би трябвало да е озаглавена “Мархаба ал ихуа!”. Един сирийски прочит на подобно произведение би бил интересен от съвременна

Коментарите на седмицата, №3: Всеки журналист да прочете Корана

Публикуваме отново най-четените коментари през седмицата, тъй като това са темите, които ви вълнуват. Този анализ е номер 3 сред най-четените - 37 000 души са го видели. Дали и папата не е станал атеист? Той посети Вашингтон и Ню Йорк, дръпна серия чудесни речи за най-съдбоносните проблеми и кризи на човечеството, но някак си пропусна да каже,

Сирийски прочит на "Здравствуйте, братушки!"

Ако Абделрахман ал Кауакиби - един от патриарсите на сирийската литература от XIX в. и ярък образ в пантеона на будителите срещу турското иго в района на Леванта, бе написал поема като Вазовата “Здравствуйте, братушки!”, тя би трябвало да е озаглавена “Мархаба ал ихуа!”. Един сирийски прочит на подобно произведение би бил интересен от съвременна

За правописа на Камата

Тези дни Христо Стоичков написа в мрежата няколко думи с правописни грешки. Голяма работа! Форумите направо се разпукаха. То не бяха селянин, цървул и подобни. Но най-любопитното и интересното от всичко е, че голяма част от злостните коментари под новината имаха нужда от коректор, защото бяха натъпкани с правописни грешки.

Колкото повече залага Путин в играта за Сирия, толкова по-трудно ще се изтегли

Подкрепата за интервенция продължава да е ниска сред руснаците и все още е жив страшният призрак на дългата война на СССР в Афганистан РУСКИ бойни самолети летят над Сирия. В последните седмици Кремъл засилваше присъствието си в Сирия, изпращайки летателни апарати и най-съвременни системи за противовъздушна отбрана.

На учителя - с юмрук?

Юмручноото право в българското училище отдавна не е прецедент, за съжаление. Поредният случай в Сливен само потвърждава отдавнашните ми наблюдения, че институцията “учител в България” е срината до основи. Не ми се ще да добавя – безвъзвратно. Щом една майка може да нахлуе в класната стая, да нанесе десен прав в лицето на учителката и да смята

Всеки журналист да прочете Корана

Дали и папата не е станал атеист? Той посети Вашингтон и Ню Йорк, дръпна серия чудесни речи за най-съдбоносните проблеми и кризи на човечеството, но някак си пропусна да каже, че Бог ни наказва заради греховете. А те не са един или два. Когато великите папи са коронясвали царете, те никога не биха пропуснали да споменат ръката Божия!

Ще сложат ли камера и на ревера на началниците в МВР?

Тестове за интегритет и за полицейските шефове и проверки на всеки, който живее необяснимо нашироко, за реална борба с корупцията Действайте по задачите!” е полицейската заповед, която се прочу преди месец, след като стана ясно, че всъщност е парола, с която шефът на спецзвено “Сигма” съобщавал на подчинените си,

Я дай тоя телефон, к'во ш'се разправяме с модерни работи

КОНТРА От учителите зависи дали децата ще ползват телефона за търсене на информация, за работа с образователни приложения и т.н. Със закон забраниха телефоните в училище. Идеята, че като забраниш на децата да ползват телефона в час, ще подобриш дисциплината, е близка до тази, че ако забраниш автомобилите, ще намалеят катастрофите.

Шашмата с фолксвагените е като електронното гласуване

Има ли софтуер, възможностите за мошеничество нарастват 1000 пъти До вчера твърдо вярвах, че Германия е най-праволинейната държава на Земята. Но скандалът с “Фолксваген” нанесе мощен удар по моята вяра. И първата ми аналогия бе - а защо нашият политически елит изведнъж се хвърли да въвежда електронно гласуване по интернет?

Повече чувство за мяра - и за Райме, и за Райна Княгиня

ОТ МРЕЖАТА От ДПС прокарват сред своите хора идеята, че зад любовната песен е кодирано възпяването на българска героиня, която е тяхна, от техния род Не съм склонен да се възмущавам от изпълнението на песента за Райме която започва с текст от песента за Райна Княгиня. Къде и от кого се е родила една фолклорна мелодия на Балканите, Кавказ,

Интернет не само за богатите и младите - за всички!*

Свързаността е начин за измъкване от бедността * Реч на създателя на фейсбук пред срещата на високо равнище на ООН, посветена на устойчивото развитие. Зукърбърг обяви, че социалната мрежа ще си сътрудничи с върховния комисар за бежанците към ООН за доставянето на интернет в бежанските лагери. Живеем във време на глобални промени.

  • Спазвай дистанция!

    Един от горчивите изводи след тежкия инцидент в тунела на Витиня е, че шофьорите не спазват дистанция. Ако някои от тях не бяха нарушили това златно правило, вероятно щетите от голямата верижна катастрофа нямаше да бъдат такива, нито ранените и жертвите - толкова много. Не бива да се пренебрегват онези безценни съвети,
  • Опитва ли Путин да даде урок на Запада в Сирия?

    МИНАЛАТА седмица, след като руски самолети бомбардираха антиправителствените сили край сирийския град Хомс, висш американски представител ми се оплака: “Това, което Русия прави в Сирия, не е опит за борба с “Ислямска държава”, не е и старомодната “реалполитик”. Дори не е циничен опит да ни накара да забравим за Украйна.