Какво правят децата на Обама, докато баща им решава съдбините на света в Рим? Отиват да опитат любимия си сладолед.
Така се случи с Малия и Саша, докато американският президент бе в Италия за срещата на Г-8 през 2009 г. Тогава посолството на САЩ в Рим помоли прочутия производител “Джолити” да направи демонстрация как се приготвя леденото изкушение пред двете момиченца и след нея те си тръгнаха с препълнени фунии.
Кои са местата в света, където човек може да опита най-вкусния сладолед?
Рим
“Джолити” е една от важните забележителности на италианската столица, пише сп. “Форбс”. Фирмата съществува от 1890 г. и магазинчето й е съвсем близо до Пантеона. И досега то се управлява от потомци на една и съща фамилия. Те упорито отказват да продават марката или да я предадат под управлението на някоя голяма компания. Сред прочутите видове сладолед на “Джолити” са тези с вкус на шампанско, сицилианска касата или марсала. Ако посетителят има късмет да намери място в самото кафене, там може да опита някои от историческите десерти като “Копа Джолити” от шоколадов сладолед, стрити лешници, разбит каймак и забайоне по рецепта от 1920 г. или “Копа Олимпика” във формата на олимпийски факел, измислен за игрите в Рим през 1960 г.
Лондон
Щандът на “Морелис джелато” се е разположил удобно в лондонския “Хародс”. Първите сладоледаджии в Англия били италианци, затова фирмата и досега се владее от неаполитанско семейство. Сред най-прочутите предложения са сладоледите с вкус на ябълков пай, сицилиански червени портокали и коледен пудинг. На практика обаче за всеки клиент може да се изработи авторски уникален сладолед с всякакви съставки. По думите на собствениците те вече са правили сладолед от круши и горгонзола, от бял шоколад и пиемонтски трюфели или с маринован лук. Най-странна била поръчката на десерт с вкус на хагис – традиционно шотландско ястие от агнешки дреболии.
Берлин
В “Карамело” в Берлин фанатично държат на всичко органично и екологично. Тук не се използва никаква химия. Всички екзотични съставки, които не растат в Германия, се поръчват само у производители с биосертификати. В началото “Карамело” било скромно кафене със сицилиански рецепти. Днес обаче сладоледите са подходящи за всеки алергичен към глутен или при непоносимост към лактоза и млечни белтъци. Сладоледите се делят на две части – с мляко и без. Предназначеният за пълни вегетарианци раздел е най-интересен. Там десертите се правят от плодови пюрета и соево мляко. “Карамело” все пак балансира успешно между крайностите да е едновременно храм на сладкото и на здравословния начин на живот.
Истанбул
Когато сте в Истанбул, не може да не опитате сладолед с мастика и шамфъстък. Той е много гъст и затова се топи по-бавно. В специализираните магазини продавачите даже театрално го режат с брадви, за да демонстрират колко е твърд. В Гърция този сладолед е известен като каймаки. Според “Форбс” обаче самите гърци признавали, че са заимствали рецептата от турците. В Турция сладоледът се нарича дондурма и в Истанбул се водят яростни спорове къде правят най-вкусния. За еталон обаче се смятат заведенията “Мадо”. Там десертът се прави само с мляко от планински кози, а рецептата е от 300 г. Предлага се нарязан на парчета и трябва да се яде с нож и вилица. Сред обикновените сладоледи на “Мадо” особено прочут е кестеновият.
Бейрут
Покрай бейрутското кафене “Хана” в Ливан можете да минете, без да го забележите. Зад щанда стои възрастна семейна двойка, която прави сладолед на ръка от десетилетия. Той се изработва от мляко, смесено със салеп – стрити на прах грудки от дива орхидея. В тях се съдържа веществото глюкоманан, благодарение на което сладоледът става разтеглив като тесто. Впрочем той се замесва по подобен начин. Най-известен тук е този от шамфъстък. Плодовите пък се правят само със сезонни плодове от местните пазари. Друга гордост на ливанците са ледените десерти от фъстъци, бадеми и шоколад. Има също и с вкус на фурми и гръцки орехи.
Сингапур
Специализираните магазини за сладолед в Сингапур са най-прочутите в Югоизточна Азия. Не е случайно, че тук има две места, заслужаващи световно внимание. Едното е “Томс палете”, където се предлагат видове, които няма как да бъдат открити другаде. Например сладолед с черен ориз, лайм и уасаби, женшен, лимонова трева и совиньон блан, тофу, хризантема, карамелизиран лук. Другото забележително място е “Ъдърс”, където се набляга на сладоледите с алкохол като ром със стафиди или уиски с шоколад. Може да се опитат и разновидности с индонезийска палмова захар и неузрели плодове на мангрова палма или с чемпедак – ароматния родственик на хлебното дърво. Главно място обаче заемат сладоледите с дуриан – плод с вълшебен вкус и гадна миризма, заради което е забранен за пренасяне в самолети.
Токио
По възможности за избор на необикновени сладоледи Токио също не отстъпва. В това всеки може да се убеди в “Къп айс мюзиъм”, разположен в един от огромните молове на японската столица. Въпреки името си това изобщо не е музей, а специализиран магазин, в който са събрани продукти от цялата страна. Затова и щандовете са разделени на райони. Търгува се със сладоледи от телешки език, картофи, раци или калмари. Да не говорим пък за сладоледа с китово месо. Може да бъде открит десерт и с вкуса на всеки любим японски специалитет – било то водорасли от остров Хокайдо, или с прочутата японска морска сол. Отделно място заемат алкохолните сладоледи с вкус на саке, бира или оризова водка.
Мумбай
Направата на много сладоледи се отличава с голяма трудоемкост, но палмата на първенството в това отношение държи индийското кулфи. То се прави от мляко, което ври в продължение на часове, докато не се изпари наполовина. През цялото време се бърка, за да не прегори. Някога с производството на кулфи се занимавала отделна каста. След изпаряването по-мазната, гъста и сладка смес се замразява в глинени съдове. Десертът напомня на крем брюле. Подправят го с шамфъстък, кардамон, розова вода или шафран. В големите търговски вериги рецептата е опростена и за нея обикновено се използва кондензирано мляко. “Бадша кулфи” в Мумбай обаче е едно от местата, където всичко се прави според старите традиции. (24 часа)
За парижани “Бертийон” е институция
Според много чревоугодници сладоледът на „Бертийон” в Париж е най-вкусният в света, пише сп. „Форбс”. Затова, да отидеш във френската столица и да не се отбиеш на о. Сен Луи да го опиташ, е непростимо. Историята на тази сладоледаджийница започва през 1954 г. Оттогава фирмата отказва упорито да се разширява и да стане верига. Пред магазинчето на острова винаги има дълга опашка. Собствениците си позволяват да го затворят за 2 седмици през август и тогава сладоледът се продава от техни съдружници, но отново само на острова. Смята се, че тайната е в начина на разбиване на сместа, който го прави направо въздушен. Най-известни са вариантите със сливи и арманяк, джинджифилов карамел, захаросани кестени, лимоново-кориандрово пралине, какао с уиски и малини с рози. От време на време може да бъде намерен и най-декадентският десерт в света – от фуа гра (гъши дроб). Но традиционните – шоколадов, ягодов и ванилов - се харчат най-много. Всички плодови видове са правят само с пресни плодове и естествени съставки. (24 часа)