Във втори клас Дичо Христов започнал да си пържи яйца и оттогава се влюбил в готвенето. Явно кулинарията му е в кръвта. Макар че не се въртял често в кухнята покрай майка си, изглежда, е наследил нюха на баба си и дядо си, които били професионални готвачи.
Манджите, които готви семейството му, са по-различни от неговите, по-традиционни - свинско със зеле, мусака. А Дичо е вегетарианец. Не яде свинско, но го приготвя. И все пак избягва месните манджи заради правилото, че добрият готвач винаги опитва гозбите си. А това никак не му се нрави, когато говорим за свински мръвки.
Наред с музикалните изяви всяка сутрин певецът готви рибена чорба за клиентите в бара. В момента той е в Синеморец, където заедно с приятелката си Карина наеха заведение с хотелска част, където ще прекарат лятото. "Взех го не толкова за бизнес, а за да си посрещам приятелите. Така или иначе имам магазин за дрехи в Синеморец, заради който стоим на морето през топлите месеци", обяснява певецът.
Той има готвач в ресторанта, но обича да се навърта в кухнята. "То пеенето и готвенето са едно и също, няма разлика. Още повече аз си тананикам, докато съм в кухнята. Предимно песни, които чуя по радиото. Моите съм ги изпял", смее се бившият вокал на група Д 2.
За да е вкусна и лековита чорбата, Дичо слага няколко глави от сьомга. Останалата риба е черноморска. Лови си я сам. "Хазяите ми са рибари и имат лодка. Често излизам с тях в морето и ловя", казва певецът. "То сега само сафрид и меджит има в момента. И попчета. Много от рибите ги няма - около 40 вида от 60-а година досега", обяснява Христов.
Двамата с приятелката му Карина всекидневно обогатяват менюто в бара и с десерт. Правят торта с готови блатове, които напояват с кафе. Слагат и сметана и пресни плодове или сладко. "Всъщност кухнята е само допълнение към бара. Предлагат се около десетина неща за ядене", казва певецът. На клиентите явно им харесват неговите специалитети, защото и двете ястия свършват до вечерта.
Кулинарното вдъхновение идва при Дичо не само на морето, но и когато си е вкъщи. Сутрин Карина приготвя закуската, после той поема щафетата. "Ставам и започвам да готвя нещо. Супи, пека риба, а през зимата правя кисело зеле, но със соя вместо със свинско", обяснява Дичо.
Той е истински факир в кухнята - и вкъщи, и в бара. "Всичко, което готвя, го правя за час-два. Независимо колко манджи са. Мога да варя, пържа, пека и да правя салата едновременно", хвали се музикантът. Не меси козунаци, но само защото не яде хляб. "Иначе правя баница, но с готови кори. Ако ядях тестено, сигурно щях да въртя и погачи", смее се Дичо.
За да е в добра форма, певецът избягва и сладкото. Опитва единствено тортата, която с Карина правят, за да знае дали нещо липсва. Не спазва диети, а няколко прости правила. Не яде късно вечер, често се храни с риба и започва всяка сутрин с домашни яйца. "Това е много важно. Когато първото нещо, което си ял сутринта, е белтък, метаболизмът работи по-добре през целия ден", обяснява Христов.
Набляга и на салатите домашно производство. На морето има градина и си гледа домати и краставици.
Въпреки дългите градинарски занимания, Дичо намира време и за музикални изяви. В момента той подготвя нов вариант на парчето "Още от деца" с "Ъпсурт". Наскоро излезе и песента "Млечният път" с групата му V.O.XX, част от едноименния им дебютен албум, а през септември ще го видим като футболен запалянко във филма "Пистолет, куфар и три смърдящи варела".
Рибена чорба
Продукти:
2-3 глави от сьомга и малко рагу, по няколко риби сафрид, меджит, попчета (каквато имате), 3-4 моркова, 2 глави лук, магданоз, девесил и целина на вкус, 5-6 с.л. зехтин, черен пипер, 2 жълтъка и 2-3 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Наливаме вода в тенджерата (количеството зависи от броя на порциите) и щом заври, слагаме главите от сьомга, рагуто и останалата риба. Подправяме с черен пипер, сол и зехтин на вкус.
Оцеждаме сварената риба и я обезкостяваме. Слагаме в бульона нарязаните лук, моркови и зехтина и варим около 40 мин. След това прибавяме отново рибата само за около 10 мин, за да не се превари.
Изключваме котлона и щом чорбата спре да ври, слагаме зелените подправки.
Застройваме със сместа от жълтъците и киселото мляко и сервираме гореща, поръсена с магданоз.