Bашата любима рецепта може да спечели 100 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. Очакваме свежи пролетни предложения.
КОЙ ГОТВИ
Генади Георгиев работи в полиграфията. Когато е допуснат до кухнята от спътницата си в живота, приготвя салатки и по-засукани мезенца.
Соленият сладолед е подходящ за празници, защото е лек и отваря апетита (както и глътката).
ПРОДУКТИ
2 кофичкицедено кисело мляко
краставица
репички
50 г сирене
сол
чесън
зелен лук
лют червен пипер
или шарена сол
1 лъжица смлени орехи
маслини
солени бадеми
копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разделяме млякото на 3 равни части. В първата част поставяме ситно нарязана краставица, 2-3 скилидки пресован чесън, сол и нарязан копър. Във втората част поставяме ситно нарязани репички и зелен лук. В третата част поставяме настърганото сирене, лютия пипер и смлените орехи.
От маслините оформяме зайчета - срязваме парченце от едната им страна, разделяме го на две. В горната част правим разрез и в него пъхаме двете "ушички". По-вкусни стават, ако за уши използваме солени бадеми.
Преди сервиране оформяме смесите на топки и ги оставяме за около 10 минути в камерата на хладилника - трябва само да се заскрежат, а не да замръзнат. Аранжираме като сладолед - прекрасно мезе.