Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адрес [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 33.
КОЙ ГОТВИ
Илиана Николова е от Ловеч. Изпраща интересна рецепта за питка с пълнеж от белтъци и шоколад.
ПРОДУКТИ
За пълнежа:
3 белтъка
щипка сол
1/2 ч.л. течна ванилия
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. шоколадов чипс или нарязан шоколад
2 с.л. захар
1/4 ч.л. канела
За тестото:
около 5 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар
1щипка сол
7 г суха мая
180 мл прясно мляко
60 мл вода
135 г масло на стайна температура
2 големи яйца
2 пакетчета ванилия.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме в голяма купа 1 и половина ч.ч. брашно, захарта, солта, ванилията и маята. Млякото с водата и маслото загряваме до стопяване на маслото. Оставяме го да се охлади леко, прибавяме го към брашното и разбиваме с миксер. Слагаме яйцата и отново разбиваме. Сипваме още една чаша брашно и бъркаме с дървена лъжица. Месим, като прибавяме по малко от останалото брашно, докато стане меко и нелепнещо тесто. Оставяме го да втаса. През това време приготвяме продуктите за пълнежа.
Разбиваме белтъците около минута със солта. Добавяме ванилията и захарта лъжица по лъжица, като биенето продължава до гъст сняг. Орехите, шоколадът, захарта и канелата смесваме в купа.
Разделяме на 2 части втасалото тесто и разточваме всяка на правоъгълник с размери 25/50 см. Намазваме с половината от белтъците и поръсваме с половината от шоколадовата смес. Внимателно завиваме кората на руло. Преместваме я в застлана с хартия за печене тава и оформяме като венец. С ножица правим разрези върху него, така че да се покаже част от пълнежа.
Намазваме с разбит жълтък с малко вода и може да се поръси по желание с бадеми. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.