Психиатър: Хафизе е добра майка, болна е

https://www.24chasa.bg/Article/1001433 www.24chasa.bg
Руска Хараланова завила децата с одеяло, когато ги извадили голи от контейнера. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Хафизе Арифова е "защитавала" децата си, пъхайки ги голи в контейнер. Тя е затворила капака над главите им, за да ги опази, а самата тя е избягала от "тези, които ги гонят и застрашават", обясни вчера психиатърът Владимир Заимов, който лекува жената от няколко години.

29-годишната майка била на преглед в петък, броени часове преди да съблече 4 -годишната си дъщеря и племенника си голи и да ги затвори в контейнер за смет в разградското с. Гецово. Била с майка си и малчуганите.

"Видях, че състоянието й се обостря, че е по-напрегната и агресивна. Понеже нямаше багаж, се разбрахме да постъпи в отделението в събота сутринта", обясни д-р Заимов. "Тя е имала колебания в настроението, има налудности, в този момент вероятно е имала и слухови халюцинации. По нейната логика тя скрива децата и бяга, за да защити и себе си", обясни психиатърът.

Йордан Даков е видял как Хафизе хвърля децата в кофата за боклук и записал номера на колата, с която тя изчезнала.
Йордан Даков е видял как Хафизе хвърля децата в кофата за боклук и записал номера на колата, с която тя изчезнала.

Д-р Заимов опроверга категорично мнението, че Хафизе е лоша майка, за да постъпи така с децата. "Тя винаги е идвала на прегледите с тях, те са като залепени за нея и са много привързани. При предишния й пристъп тя беше сама, съпругът й беше в чужбина, а майка й в болница. Тя успя да се справи с кризата и паралелно да се грижи за децата. При приемането й в психиатрията в петък вечерта тя пак не мислеше за себе си, а се вълнуваше как са децата и къде са, обясни д-р Заимов.

Хафизе е добра майка, винаги се е грижила не само за дъщеря си Езра и за сина си Ениз, който след 40 дни ще навърши годинка, но и за племенника си Мерт, разказаха в с. Раковски, където живее семейството.

Според психиатъра пристъпът не е можел да се предвиди, защото поведението й е подчинено на болестните преживявания. Според него децата не бива да бъдат отделяни от майката след възстановителния й период, защото за тях травмата от отделянето би била по-голяма от преживяното.

Бързата реакция на свидетелите от Гецово е предопределила добрия край на инцидента, смятат полицаи. 74-годишният Йордан Даков, който видял от прозореца на кухнята си как майката пъха двете деца в контейнера, веднага записал номера на колата. Друго момче от селото извадило децата от контейнера, сложило ги на пейка, а баба Руска Хараланова ги завила с одеяло, за да не стоят голички. Те звъннали на 112, а полицаите се отзовали веднага. Така след броени минути било установено, че колата е собственост на съпруга на Хафизе - Ариф Арифов.Червеното БМВ, с което Хафизе е превозила децата до Гецово, било прегряло и тя го оставила до бензиностанцията край село Гецово. Открили я облегната на мантинела наблизо.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска