Горчивите шеги на британската социална държава

https://www.24chasa.bg/Article/1001540 www.24chasa.bg
КРАСЕН СТАНЧЕВ

КРАСЕН СТАНЧЕВ, ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

Ето два избрани пасажа от оценките на събитията в Лондон.

„Тези хора всъщност нападат общностите, бизнеса, собствеността и къщите и действително предизвикват огромна престъпност и тревога” (Ейдриън Хансток, командир на Лондонската полиция).

„Очевидно има хора в този град, които, за съжаление, са вътрешно мотивирани към насилие, които търсят удобен повод да крадат и палят, предизвикват суматоха и отчаяние, независимо дали са анархисти, част от организирани банди, или просто невъзпитани младежи, които си мечтаят за чифт маратонки” (Кит Мартхауз, зам.-кмет и шеф на полицията на голям Лондон).

Случващото се в Лондон и други британски градове тепърва подлежи на осмисляне. Засега обаче почти никой не обръща внимание на причините, произтичащи от уредбата на социалната държава на Обединеното кралство.

Който е бил в Тотнъм или по случайност е попадал в подобни квартали на Лондон, няма начин да не е забелязал, че тамошните жители са без работа и живеят предимно от социални помощи. Това със сигурност е известно за нещастника, от чието убийство от полицията тръгнаха бунтове.

Ето някои черти на британската социална държава, които при по-дълбок анализ ще се окажат фактор на случилото се в Лондон.

- Социалните помощи са на ниво, което позволява недостойно съществуване на душата в тялото;

- Тяхното разпределение не е свързано с изисквания „първо работи” (work first), какъвто е принципът на социалните помощи в Ню Йорк и други метрополии на САЩ, включително в Лос Анджелис, където този принцип бе въведен след аналогични (макар и не идентични) събития преди 9 години;

- Професията „получател на социални помощи” е позната в страната от средата на XIX век, когато са въведени изисквания да търсиш работа, за да получиш помощи за кратък период от време; през последните 15-20 г. тези изисквания бяха облекчени от лейбъристкото управление;

Минималната работна заплата във Великобритания в момента е почти толкова, колкото и в България – 41% от средната работна заплата. Това затруднява търсенето на работа, макар трудовият пазар да е по-свободен, отколкото тук (в България тази заплата ще бъде вдигната в съответствие с традицията тя да се качва административно без връзка с производителността на труда, какъвто не е случаят в Обединеното кралство);

- Криминализирането на търговията и на употребата на наркотици в големия град е причина за бандитизирането; в тази не особено добре платена на ниските нива професия много лесно намират реализация не особено заможните потомци на емигранти;

- Новото поколение граждани от емигрантски семейства няма спомена на своите родители, т.е. не разбира, че помощите в кралството осигуряват невъобразимо по-висок стандарт на живот от този в родината; за тях това е даденост, а не цел и спасение.

Социалните проблеми на Великобритания започват да заплашват обществения ред още по времето на Хенри VIII и са следствие от национализацията на манастирите. По-късно тези проблеми биват решени с развитието на капитализма и индустриализацията от края на XVIII и XIX в.

След като Великобритания заимства от Германия модела на Бисмарк за устройство на социалната държава, мързелът и неуважението към труда и собствеността на другите става една от “дълбоко сгрешените” черти на британското общество.

Случаят е типичен, но това не е повод за успокоение.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Защо ЕМА трябва да дойде от Лондон в София

    Разводът с Лондон още е на етапа дискусии, но всички страни се оглеждат какво може да спечелят от него. Тръгна и надпреварата за двете агенции на ЕС в Лондон - за банков надзор и за лекарствата, които ще трябва да се преместят на континента. И за двете има големи апетити - офертите вървят от миналата есен.
  • Кой болт е развит

    България е на различни скорости, новите данни за социалното разслоение го доказват ТЕМАТА за болтовете и гумите на един конкретен мерцедес напоследък е шумна и модна, та тук му е мястото да се сетим, че болтове си има и всяко конкретно общество, да го държат да не се разпада. Един доклад на НСИ онзи ден сухо констатира,