Крадци нападат Своге за метали и бормашини

https://www.24chasa.bg/Article/1003227 www.24chasa.bg
Бай Цветан постоянно е във вилата и си е взел куче да го пази. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Почти няма необирана вила в Своге, твърдят местните. Крадци гастрольори хващат влакове от София, Враца, Мездра и Монтана, стигат до вилните зони, цяла нощ разбиват къщи и се прибират сутрин с каквото могат да мъкнат на ръце, уточняват пък от полицията.

Според последното преброяване в община Своге има 33 000 вилни сгради. До преди 10 г. те са били 25 000. Около 7-8000 от къщите са необитаеми и собствениците им или са починали, или са загубили интерес към имота си и изобщо не го посещават, каза пред "24 часа" началникът на РУП-Своге, Милен Пейов.

"Когато вилите останат без надзор, това се разбира от гастролиращите крадци", добавитой. Неканените гости обикновено са от Северозападна България.

Вилата на баба Вера била обирана 4 пъти.
Вилата на баба Вера била обирана 4 пъти.

За първите 6 месеца на 2011 г. в Своге са регистрирани 100 кражби от вилните зони.

С 33 000 вили в района Своге е предпочитана дестинация за крадците.
С 33 000 вили в района Своге е предпочитана дестинация за крадците.

Едва 30% от тях са разкрити, по останалите все още се работи.

Предвидливи съседи са сложили табела, че в имота им има видеонаблюдение.
Предвидливи съседи са сложили табела, че в имота им има видеонаблюдение.

Интересът към околностите на Своге се дължи на това, че общината е третата по големина в страната. Има 17 жп гари и спирки. Изборът на обекти за грабене е огромен.

Шефът на полицията в Своге Милен Пейов
Шефът на полицията в Своге Милен Пейов

"Крадецът хваща влака от София, след няколко минути е в с. Владо Тричков, Луково или Ромча. Оттам само си избира посока и тръгва", разказа Пейов. Пикът на престъпленията е зимата или пролетта, когато собствениците на вилите ги няма.

"Има случаи когато вилата е пуста за половин година и ние няма как да разберем, че е разбита", уточни Пейов.

Собствениците на имотите са предимно от София. Територията на вилната зона е голяма, а пътищата - черни и труднодостъпни.

"Случвало се е човек, чийто имот е обран, да не може да намери къщата си, за да я покаже на полицаите", добави шефът РУП-Своге.

Апашите “работят” предимно нощем.

С плячката хващат сутрешния влак. През годините са станали и по-изобретателни. Разпознават коя вила е необитаема и се промъкват в нея.

Най-предпочитани за крадене са цветните метали, бормашини, флексове и хранителни продукти. Още на следващата сутрин след "акцията", апашите предават желязото и продават машините в съседни градове. Крадците нахлуват през врати и прозорци най-често с подръчни материали клещи и отвертки.

"Затруднени сме, защото пунктовете за метали са извън общината. В Своге имаме 2 пункта и ги държим под контрол", признават от полицията.

Цветните метали се изкупуват на доста високи цени. От МВР се надяват промяната в Закона за управление на отпадъците, която предвижда физически лица да не могат да предават скрап, да промени нещата.

"Стремим се постоянно да има полицейско присъствие във вилните зони. Има над 30 села в общината. Разстоянието от точка до точка стига до 80 км", заяви Милен Пейов.

Щатните полицаи в РУП - Своге са 70 души.

При обход на ченгета из вилите бил хванат крадец от с. Враняк, Монтанско. От януари 2010 г. той ограбил 4 вили в с. Владо Тричков.

Крал е метали и ги е предавал в София като се придвижвал с влак.

Униформените организират и периодични срещи с местното население в събота и неделя, когато собствениците на вилите са там. Хората обаче ходят в имотите си предимно за да си почиват.

Масово собствениците не вземат никакви охранителни мерки. Надяват се да не им се случи най-лошото, разчитат на полицията и на съседи. По-предвидливите се обръщат и към охранителни фирми.

Кражбите са хит в общината, но по-тежките престъпления са рядкост. От началото на годината е имало 2 грабежа, които са разкрити, каза Пейов. В местността Косматица възрастни мъж и жена били ограбени от трима нападатели. Единият апаш държал жената натисната към леглото, другият хванал мъжа. През това време третият пребъркал дрехите им и отмъкнал 600 лв.

В махала Кръстец пък самотен мъж бил завързан от крадец за таблата на леглото си. Наглецът взел плик с 62 лв., но старецът се обадил в полицията и грабителят бил хванат за минути.

В края на 2010 г. полицаите от Своге сгащили трима апаши, които извършили 17 кражби на касетофони, тонколони и автомобилни гуми от коли в града и околността. Единият от арестуваните се самоубил (Виж карето по-долу.).

"Всички вещи са върнати на собствениците", похвали се Милен Пейов.

В съвместна акция с униформени от Мездра пък били задържани двама души - от София и Мездра, които изключвали тока на трафопостовете, вземали цветните метали и ги продавали.

"Всички полицаи в Своге имат желание да работят. Призовавам хората да ни имат по-голямо доверие", заяви Пейов.

Баба не заключва, за да не й разбиват вратата

“Четири пъти ни обираха", оплака се 72-годишната Вера пред "24 часа". Възрастната жена, която има вила край Своге, едва се придържа с бастун.Рядко посещава имота си, а апашите все я издебвали, като я няма.

"Вратата ни е дървена и беше изкъртена. Нямаме кой знае какво. Бяха изнесли касетофон, парите за тока, одеяла, килим, кофа с буркани със сладко, захар. Взеха и 3 л ракия", спомня си жената. Тя прежалила това, което крадците успели да отмъкнат. "Направиха ни голяма беля с разбитите врати. Разправия е да се търсят дърводелци", оплака се Вера. По едно време жената вдигнала ръце и се отказала да заключва вратите само и само да не ги разбият.

"Нямам телефон, разчитам на комшията, ако стане нещо", призна Вера.

"Постоянно живея тука и не са ме закачали", каза пък бай Цветан. Той се охранява с куче.

"В последно време нямаме оплаквания. Кражбите намаляха, защото крадците отидоха в чужбина", смята възрастният мъж.

Други хора от вилната зона пък коментираха, че каквото е имало за крадене, вече е откраднато и затова напоследък апашите не ги навестявали. (24часа)

Апаш се самоуби, за да не иде в ареста

Единият от задържаните за 17-те кражби от коли, е 20-годишният ром Бисер Атанасов. Той получи 3-годишна условна присъда за това престъпление. През април т.г. младежът се хвърли от зала в Съдебната палата в София и почина на място.

Едва 3-4 месеца след като бил хванат за серията кражби, младежът бил уличен в грабеж и убийство на дядо в с. Томпсън.

На 19 април Атанасов проследил 70-годишния Петко Табански от гарата до закътана поляна и го пребил до смърт. Задигнал от стареца, който работел като охранител, 50 лв. и три телефона. На другия ден трупът на мъжа бил открит от кмета на селото на 4 км от гарата. След това Атанасов успял да продаде задигнатите GSM-и на свои познати от Своге.

Табански живеел сам ипочти не контактувал със съседите си. Разследващите още същата вечер задържали Бисер Атанасов. Младежът бил стар познайник на полицията в района.

При гледането на мярката му за неотклонение в съда Бисер се отскубнал от конвоиращите го униформени и скочил през отворения прозорец на 21-а зала на 4-ия етаж.Умрял на място. (24часа)

И кучето Тим срещу бандитите

Следовото куче Тим също може да се похвали, че е заловило крадец в Своге.

Немската овчарка хванала апаш в с. Церецел в края на 2010 г. При обход на вилна зона полицаите заварили двама души да излизат от прозореца на къщата.

Оказало се, че са от Враца и изнасяли метали и хранителни продукти от имота. Тим не се поколебал и захапал единия крадец.

РУП-Своге разполага само с едно следово куче.

"Използваме всички сили и средства", заяви Милен Пейов. Тим живее в дома на един от полицаите в районното, който има възможност да се грижи за животното.(24часа)

От полицията съветват:

1. Отнасяйте се с по-голямо доверие към полицията и сигнализирайте за кражби. Говоренето помежду си не помага.

2. Обадете се ако забележите непознат. Анонимността ви е гарантирана.

3. Не се вманиачавайте на тема сигурност.

4.Ако все пак се притеснявате, сложете по-защитени ключалки и по-здрави врати.

5. Говорете помежду си. Съседът може да наглежда имота ви, а вие - неговия.

6. Сложете лампа с детектор за движение или звукова сигнализация, например локална сирена.