Танцьори щуреят в София

https://www.24chasa.bg/Article/1005588 www.24chasa.bg
В спектакъла A.S.P.A., който открива танцовия фестивал, участват артисти от целия свят. СНИМКИ: АРХИВ

Четвъртото издание на международния фестивал за съвременен танц SOFIA DANCE WEEK ще се състои от 26 септември до 1 октомври в пет различни зали (Зала 1 на НДК, Софийска опера и балет, "Сълза и смях", Музикалния театър и Младежкия театър).

Идват представления от актуалната културна карта на Европа. Спектакълът A.S.A. на танцова компания Derida Dance е първият български проект за съвременен танц, финансиран с подкрепата на програма „Култура" на Европейската комисия. Той ще открие четвъртия фестивал SOFIA DANCE WEEK.

Хореографията на A.S.A. е на Живко Желязков, участват танцьори от различни държави, избрани на кастинги в Будапеща, Каунас и София. Спектакълът е пътешествие, което преминава през различни области от нашия живот, простиращи се от индивидуалното "земно осъзнаване" до абстрактното "космическо съзнание".

Танцьори щуреят в София

"Танцьорите са наистина много различни. И това не е свързано само със собствената им култура. Те имат различни физически качества и реакции, имат свои индивидуални нагласи и представи за танца. Посоката, в която ще се движи този проект, е да изкара тази индивидуалност, да запази точно това различно, което се крие в тях. А това ще обогати спектакъла и от гледна точка на естетиката - един по-широк спектър от изразни средства, както и тяхното нетипично и многопосочно реализиране", сподели хореографът на A.S.A Живко Желязков. Спектакълът A.S.A е финансиран от програма "Култура" на Европейската комисия, фондация "Америка за България", Столична община и Министерство на културата, както и "Дерида денс", Aura Dance Theatre (Литва) и Pro Progressione Tanacsabo (Унгария). (24часа)