Горсов изхарчил парите на Мануела, но не за хазарт

https://www.24chasa.bg/Article/1006237 www.24chasa.bg
Съдия Мирослава Тодорова мотивира подробно решението си. СНИМКИ: АРХИВ

Бащата на Мануела Горсова, която пострада при катастрофата с Максим Стависки получи, окончателна 2-годишна условна присъда от Софийски градски съд. Красимир Горсов бе обвинен, че изхарчил 136 хил. лв. от сметките за лечение на дъщеря си.

През август 2009 г. Софийски районен съд го осъди на 2,5 г. затвор. 2 години по-късно председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова намали присъдата му с половин година, като прие, че той е изхарчил неправомерно само 72827 лв., и го оправда за остатъка от сумата. Тя намали и пробационното му наказание от 2 г. на 6 месеца.

Вчера от Софийски градски съд оповестиха подробните мотиви за решението. На първо място, съдия Тодорова изтъква, че колегите й са акцентирали при доказването на вината на Горсов на разпитите на крупиетата, работили в казината, които той е посещавал.

Владимир Карамфилов разказва за състоянието на Мануела.
Владимир Карамфилов разказва за състоянието на Мануела.

Според нея обаче тези показания установяват единствено, че в 5-месечния период, през който са теглени пари от сметките на Мануела, Горсов често е посещавал като клиент казината "Голд клуб", "Луксор" и "Сезам".

Красимир Горсов в съда
Красимир Горсов в съда

След излъчване на репортажа на Би Ти Ви, заснет със скрита камера, е спрял да ходи там.

Според съда записът не може да бъде използван и като веществено доказателство, въпреки че заради него е било образувано досъдебното производство срещу бащата на Мануела.

Тодорова приема, че Горсов е изхарчил неправомерно сумата, но според него не може да се каже точно за какво.

"Съдът несъмнено дължи на подсъдимия да се разграничи от всякакви опити за публичното му дискредитиране. Този процес не установява, нито заклеймява, че подсъдимият не е добър баща или проиграва в казина парите от дарителската сметка на болното си дете.

Подобни твърдения не намират опора в доказателствата. От показанията на майката на Мануела - Диана, е видно, че подсъдимият ежедневно е полагал грижи за дъщеря си и присъствието му именно в родителско качество е незаменимо, пише в мотивите на съда.

По делото е установено единствено, че подсъдимият е посещавал казина, но не е установено колко пари е „проиграл” там и колко е спечелил, защото според свидетелски показания Горсов веднъж спечелил 6000 лв.", сочи в решението си Тодорова.

Съществени за изхода на делото се оказаха показанията на Диана Горсова, която бе разпитана по делегация във Велико Търново.

Тя свидетелства, че средства от дарителските сметки "на каса" е теглил именно Красимир. За това има и писмени доказателства.

Тя обяснява още, че за периода от 12.03.2008 г. до 19.08.2008 г. Мануела е била лекувана първо във Военномедицинска академия (ВМА), а от 15.05.2008 г. - в клиника "Тел Ашумер" в Израел.

Диана уточнява, че по време на престоя във ВМА всеки ден се плащало за 24-часов индивидуален сестрински пост, както и на рехабилитатори по два пъти дневно. За тези разходи не били издавани документи. Тези услуги излизали между 80 и 100 лв. на ден и били плащани на ръка от Горсов.

От нейните показания за първи път става ясно, че имало съпътстващи разходи около основното лечение на дъщеря й в Израел и след това. Тя разказва, че когато ходел до Израел, Горсов носел пари кеш, като част от тях давал на Диана. Горсова твърди, че от носените й от съпруга й пари, понякога 5000 - 6000 евро, тя плащала също за храна, телефон, хотел и други ежедневни нужди. След завръщането от Израел Горсова плащала разходите за лекарства, рехабилитация и масажист ежедневно, както и за посещение на лекар.

Така съдия Тодорова намира, че разходите, направени от двамата родители на Мануела – за дрехи, самолетни билети, придвижване с такси, хотел, стоматолог, храна и други ежедневни нужди, следва да бъдат приети за пряко свързани с лечението й и в този смисъл са използвани по предназначение.

Като допълнителен аргумент съдията изтъква, че двамата са били безработни и изцяло са се посветили на грижите за дъщеря си. Въпреки че го оправдава за 8 от общо 27-те тегления от сметките на Мануела, съдът признава Горсов за виновен в злоупотреба с доверие. Той е действал против законните интереси и права на дъщеря си със средствата, събирани в нейна помощ от много хора.

Като смекчаващи вината обстоятелства се сочат данни, че Горсов "искрено е посветен на грижите за дъщеря си, че е бил подложен на огромен стрес от злополуката, която е преживяло детето му, от опасността то да умре, от продължителното лечение и трудно постиганите резултати на бавно и непълно възстановяване."

"Решението на съда е окончателно и на практика става дума за влязла в сила присъда. Имаме единствено право да поискаме от Върховния касационен съд възобновяване на делото и ще го направим", коментира вчера защитникът на Горсов адвокат Христо Ботев. Според него осъдителната присъда се дължи на липсата на документи за направените разходи по лечението на Мануела. "Радвам се, че най-накрая съдът сложи край на спекулациите около това, че клиентът ми е харчил по казина парите за лечението на дъщеря си", коментира Ботев.

ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН

Момичето “разговаря” с мигане, учи се да гледа тв

Сутринта на Мануела започва с тоалет. Тя спи на специално легло. Родителите я повдигат и я поставят на количка, но количката не може да влезе в банята.

Затова безпомощното момиче трябва да бъде внесено на ръце. Следва закуска - с пастьоризирани храни. Мануела не може да се храни нормално, понеже в гърлото й има тръба. Следва рехабилитация.

От известно време Мануела е започнала всекидневни манипулации с рехабилитатор, разказва актьорът Владимир Карамфилов, известен като Влади Въргала, който се ангажира с драмата на семейството от самото й начало.

Те протичат по следния начин: закачва се момичето на стенд и се правят упражнения за раздвижване. Целта е да се възбуди мозъкът да подава импулси към мускулите, да започне да ги контролира. Учи се на координация.

За кратко време е настъпило много голямо подобрение, казва Въргала. Но не толкова голямо, колкото на всички би им се искало.

Тя не може да се движи, все така е в безпомощно състояние, но вече прави съвсем слаби движения. Има моменти, в които мускулите са по-рефлективни и може дори да стисне, с очи може да работи. "Аз лично гадая дали това е волеви акт или просто случайно съвпадение - обяснява Влади Въргала. - Питаме я: "Това татко ти ли е? Ако да - мигни един път."

И тя го прави. Но не всеки път.

След рехабилитацията й се доспива, изтощава се. Сънят й не е истински сън, но си почива.

Следобед се правят други упражнения. Например гледане на телевизия с най-различни задачи за задействане на рефлекс на мозъка.

Тренира се, както се обучава куче. Примерно пуска се мач и се пита: "Къде е топката, виждаш ли топката?". Това са прости задачи, но най-простото нещо за нея е много трудно за изпълнение, обяснява Владислав Карамфилов. Или пък игри - слага й се на ръката нещо, което тя да се опитва да задържи.

Много зловеща травма, за която не е ясно дали ще има някога надежда да бъде преодоляна. Родителите не могат да работят, те по цял ден са с дъщеря си. Преживяват благодарение на няколко човека, които остават до семейството.

Според Въргала "бизнесменът Петър Христов е човекът, благодарение на когото - за добро или за лошо, Мануела оживя."

Тя живее в оборотно жилище на община Триадица. Кметът на района Евтим Евтимов и столичният кмет Йорданка Фандъкова намериха начин и им дадоха апартамент в София, за да е близко тя до ВМА и наблюдаващия я лекар, разказа Влади Въргала.

"Майката на Мануела е мъжко момиче, но има доста неща, които няма как да контролира в себе си. Ние сме се разбрали с нея да отиде на консултация със специалисти. Не може да си 4 г. до осакатения труп на детето си и да останеш нормален. Тя самата разбира, че има нужда от специализирана помощ. Цялото семейство имат нужда от специализирана помощ. Бащата е с тежка херния от вдигането й, защото Мануелка напълня.

Това е най-малкият проблем. Ако се направи филм какво представлява денят на едно такова семейство, искам да ви кажа, че може би хората ще отидат да запалят съда, застрахователите "Дженерали" и дома на Стависки", категоричен е Карамфилов.

ЕЛИЗАБЕТ РАДКОВА