Никола Йевтич: Гръбначното изкривяване е обратимо с гимнастика всеки ден

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10081837 www.24chasa.bg
Никола Йевтич СНИМКА: Йордан Симеонов

Ако заболяването се неглижира в предпубертета, става структурно. Дори няколко месеца са опасни, казва световноизвестният кинезитерапевт

- Г-н Йевтич, в края на август в София предстои да се проведе поредният шрот лагер за деца със сколиоза, а преди месец приключи и този в Калиакра. От колко време участвате в провеждането им и каква е основната им цел?

- Шрот лагерите са специални лагери, насочени основно към деца със сколиозни проблеми, а наименованието им идва от самата терапия, която прилагаме - шрот. Продължителността им е 7 дни, като в България провеждаме 4-5 лагера годишно в София, Калиакра и Банско. Започнахме през 2014 г. и аз участвам във всеки един от лагерите от тогава досега.

Работим с деца с идиопатична сколиоза. При нея, за разлика от генетичната и нервно-мускулната, не знаем какво я причинява. Затова и умишлено не наричам децата, които идват при нас, пациенти, защото те са здрави, нямат допълнителни заболявания.

Идеята на лагера е те да получат интензивна терапия в рамките на 7 дни, а наученото след това да продължат да прилагат у дома. Когато ни посещават за първи път, тогава отделяме първите 2-3 дни да обучим децата и родителите им на базата и след това пристъпваме към активните упражнения, докато с децата, които вече имат опит с шрот метода, работим интензивно през всички 7 дни.

Извън това винаги провеждам среща само с родителите през първия и 5-6-ия ден от лагера и им обяснявам какво е най-важното за децата им и с какво е най-важно да продължат, когато си отидат у дома, защото за тези, които са в предпубертет или пубертет, е от особена важност да продължат да правят упражненията всеки ден.

В този смисъл основната цел на шрот лагерите е

да изградим индивидуален

план според нуждите на

всяко дете,

да го научим как да изпълнява правилно упражненията си, да има активен начин на живот и да научим родителите, че е важно да следят за изпълнението на всичко това, за да не се губи постигнатият прогрес.

- А какво представлява самата шрот терапия?

- Базата на шрот е 3-измерно дишане и прилагане на различни кинезитерапевтични процедури. Това е специфична терапия, насочена изцяло към това да коригира сколиозата, и въпреки че има базови упражнения, всеки път тя се адаптира според индивидуалните нужди на всеки човек.

Има и специфична ръчна техника, която прилагаме по време на лагерите, с която искаме да увеличим гъвкавостта на кривината, след това се правят упражнения. Всяко дете има дневник и следва своя гайдлайн. По време на лагера всеки ден децата имат 3 сесии с упражнения, като всяка е с продължителност час и половина.

Методът е насочен към това да промени рутината в живота на пациента, което означава, че ние правим 1 час упражнения, но за сколиозата е важно какво се случва и в останалите 23 часа от денонощието. Като цяло това не е просто терапия, а обучение.

- Кога трябва да се започне с Шрот терапията и колко дълго трябва да се прилага?

- Ако сколиозата се неглижира, с времето тя става структурна, т.е. необратима. Това означава, че в тази първа част на растеж -

в предпубертета и

пубертета,

тя все още е функционална

(в начален стадий) и с

лечението трябва да се

започне веднага

Важно е родителите да разберат това, защото сме имали случаи, в които са ни водили деца през април - май, казват, че са установили сколиоза, но че им предстоят изпити, ваканции и т.н., и питат дали могат да дойдат през септември. Само за този кратък период от време обаче ситуацията може да стане напълно различна. Затова е много важно да започнем веднага, когато установим проблема.

- А колко дълго трябва да се прилага?

- След като установим сколиозата, в зависимост от това колко голямо е изкривяването - например, ако е над 30 градуса, тогава тя може да прогресира и след приключването на пубертета. Този риск се увеличава значително, ако ъгълът на изкривяване е над 45-50 градуса, което е и границата, след която вече се пристъпва към операция. Въпреки това има случаи, в които родителите отказват операцията, и ние работим и с такива деца, така че шрот терапията може да постигне резултати и при тях. За тях обаче е важно

да продължат с

упражненията през целия си

живот, не всеки ден, но

3 до 4 пъти седмично

Въпросът, който и вие ми задавате, е един от най-честите, които получавам и от родителите - какво да правят, след като приключи етапът на растеж на детето, за който казахме, че е най-важен и най-активно трябва да се работи. Отговарям им с обяснение какво ще стане, ако децата спрат абсолютно всякаква активност и започнат да хапват повече - обезателно ще загубят енергията и ще увеличат ъгъла на изкривяване.

Обикновено имам въпроси от родители дали могат да пропуснат 2-3 дни в седмицата, но предпубертетът и пубертетът са периодите, в които децата растат бързо, и тези периоди са най-рискови, затова трябва да правят упражненията всеки ден.

След 15-17-годишна възраст вече има забавяне в растежа. И ако в този период пациенттие имат малко изкривяване, под 30 градуса, могат да правят упражненията 2-3 пъти седмично и могат да включат някакъв спорт, което е много важно и полезно.

Освен упражненията вкъщи, особено в началото, е добре децата да посещават шрот терапевт 1-2 пъти седмично. Знаем колко трудно е това, когато живеят далече от място, където има такъв специалист, затова

нашата цел е да можем да

обучим шрот терапевти във

всеки един град в

България

- Могат ли родителите сами да установят развиваща се идиопатична сколиоза още в самото ѝ начало?

- Да. Достатъчно е веднъж на месец-два да оглеждат по-задълбочено тялото на детето си и най-вече позицията на раменете и ханша. Ако има някакво разминаване, е добре веднага да потърсят специалист.

- А имате ли наблюдения дали се обръща повече внимание на заболяването?

- Лагерът, който проведохме през юли в Калиакра, е първият, при който имахме доста деца с ранна сколиоза, което показва, че родителите са започнали да проверяват децата и да установяват навреме проблема. Обикновено когато имаме нови деца, те са с големи изкривявания и се борим срещу операцията. Това е първият лагер, на който отчитам промяна, което прави ситуацията по-спокойна за нас.

Винаги съм казвал, че дали едно дете има сколиоза с 25, или с 45 градуса ъгъл на изкривяване, за родителите проблемът е един и същ - детето им има сколиоза, но за нас е малко по-спокойно. Например имахме едно дете на 9 г., което дойде на лагера ни миналия април и беше с ъгъл на Комб (ъгъл на изкривяване, б.а.) 20. Майката беше установила сколиозата в ранен етап. След 6 месеца, когато направихме нова образна диагностика, се установи, че сколиозата е спаднала до 10 градуса. Това показва, че в този ранен етап и ранна възраст - 9/10 г., имаме възможност да коригираме или контролираме сколиозата.

 Имаме обаче и примери в другата посока. Едно момиче на 10-11 г. дойде при нас през 2015 г. със сколиоза 52 градуса. Борихме се година и половина с упражнения, за да не стига до операция, и постигнахме внушителен резултат - свалихме сколиозата до 26 градуса. След това обаче

не я бях виждал 2 години и

когато се върна при мен,

изкривяването отново беше

нараснало до 45 градуса Накрая успя да избегне операцията, но е пример за това, че дори да постигнем добър резултат, контролът и регулярният чек са много важни след това. 

- Колко често срещана е сколиозата?

- Идиопатичната сколиоза се среща при 2-3% от населението. Какво точно я причинява - не знаем. Има много фактори и затова я наричаме идиопатична, но това е проблем, защото най-добрата превенция е ранното улавяне. За да може да се случи това, най-ефективният според мен начин е чрез скринингови програми в училище.

Това е много важно, ако

искаме да понижим т. нар.

големи сколиози, защото,

когато установим

заболяването в ранна фаза,

при 10-15 до 20 градуса

ъгъл на изкривяване е

по-лесно да го

контролираме,

отколкото ако го хванем при 50, 40 или дори 35 градуса.

Затова училищният скрининг е много важен и в Сърбия имплементираме такава програма. Засега аз и екипът ми сме насочили една такава в Нови Сад, която посещават различни спортни школи. Бях обаче поканен и от Университета в Сараево, който стартира такава програма през септември за учениците си там, като тя се финансира от правителството и няма да е насочена само към деца, които се занимават със спорт.

Фокусът и на двете програми са децата в предпубертет или пубертет заради рисковия период. При скрининга се прави тест, който може да установи някаква асиметрия и ако това се случи, съветваме родителите да заведат децата си при специалист, който да направи образна диагностика, защото само тя може да докаже 100% наличието на сколиоза.

- Как установявате изменения?

- Първо чрез сколиометър, чрез който можем да установим някаква асиметрия. Има определени точки, които обследваме, като раменете, ханша и таза.

- Тъй като вашата програма е насочена към спортуващите деца, предразположени ли са те повече към сколиоза?

- Не. Нямаме такива данни. Сколиозата просто се случва. Дори напротив, при децата с под 30 градуса ъгъл на изкривяване препоръчваме включването на спорт заедно с упражненията, защото, както казах, активният живот е много важна част за спирането на прогресията на заболяването, като е важно и уточнението, че само със спорт не става.

- Има ли определен вид спорт, който съветвате да бъде включен?

- Всеки един. Няма спорт, който би се отразил зле на тези деца. Когато съветвам родителите, винаги първо питам децата какъв спорт обичат и ги насочвам към него, ако имат такъв. Ако не, им давам насоки да е спорт, в който има контакт със земята, като атлетика например. Но както казах, нямаме доказателства, че определен спорт помага за корекцията на стойката или в лечението на сколиозата. Той помага да се задържат постигнатите резултати и заболяването да не прогресира.

-Тогава предполагам, че цялата ситуация с COVID и ограниченията са оставили своя отпечатък върху хората със сколиоза.

- Да. COVID кризата наистина имаше сериозен негативен ефект, защото физическата активност намаля, и когато започнаха да се връщат пациентите при нас, установихме, че имат по-големи проблеми със сколиозата, отколкото преди това.

Другият ефект, който имаше COVID, е, че наложи да започнем да прилагаме шрот метода при деца на доста по-малка възраст. Самата терапия е малко сложна и затова основно се работи с деца над 9-годишна възраст, но започнаха да идват и 6-годишни с твърде голям проблем със сколиозата, които не можем да караме да чакат и трябва да ги включим в програмата.

- Еднакво срещано ли е заболяването при момчетата и момичетата?

- Не.

По-често се среща

при момичетата,

докато при

момчетата

по-често става

дума за изгърбване Съотношението е едно към седем до десет, т.е. на всеки 7 до 10 диагностицирани със сколиоза момичета има едно момче. Защо е така, има много теории, но една от тях е свързана с това, че етапът на бърз растеж при момичетата започва по-рано, отколкото при момчетата, в период, когато стойката е все още нестабилна, и ако нещо се случи в този период, не знаем какво, се стига до сколиоза.

Освен пола е установено и че недостигът на витамин Д също оказва влияние за развитие на сколиоза. Тя е много по-често срещана при хората, които живеят в страни, по-далеко от екватора, т.е. по-далеко от слънцето.

- Колко деца посещават лагерите ви?

- Колко деца можем да включим в лагерите, зависи от големината на залите, с които разполагаме.

В Калиакра е най-голямата

зала, която ни позволява да

работим с до 46 деца, разделени в две групи, и това е най-големият лагер, който организираме, от всички места по света. Дори в САЩ лагерите ни са с по около 10-12 деца. В Сърбия също правим група от 10-12 деца или максимум две групи от 10-12 деца.

Причината е, че залите трябва да са оборудвани с шведски стени и да има такава за всяко дете, затова и големината на залата е от такова значение.

Визитка

Никола Йевтич завършва гимназия с медицински профил през 2005 г. Придобива диплома за кинезитерапевт през 2011 г. във факултета по физическо възпитание и спорт в Нови Сад. В периода 2009 - 2010 г. придобива опит в областта на подобряване на двигателните умения на децата в предучилищна възраст. Целта на този подход е да се установи подходящ растеж и развитие чрез прилагане на коригиращи упражнения. През 2011 г. кинезитерапевтът заминава за Германия в клиниката на Катерина Шрот – Асклепиос, където специализира метода Шрот за триизмерна корекция на сколиоза и кифоза. След завръщането си започва да прилага придобитите знания на пациенти със сколиоза. През април 2016 г. е сертифициран за регионален, а вече и международен Шрот инструктор. Сега Никола Йевтич се занимава основно с обучението на специалисти, които да практикуват Шрот метода, но България е една от малкото страни, в които присъства лично на всеки от шрот лагерите и работи директно с децата.