Хор и трима свещеници венчаха Младенов и Гергана

https://www.24chasa.bg/Article/1008706 www.24chasa.bg
Младоженците греят от щастие по време на църковния ритуал. Николай Младенов и кумът Бойко Борисов са с еднакви черни фракове и малки бели рози на ревера - същите като тези от булчинския букет. СНИМКА: АВТОРЪТ

С няколко минути закъснение от уречения час - 18, българският първи дипломат Николай Младенов направи Гергана Григорова своя законна първа дама.

Леката отсрочка се наложи, за да може над 200-те гости на сватбеното им тържество в резиденция “Евксиноград” край Варна да бъдат превозени с минибусове от входа до парадния вход на двореца.

Там, пред каменното стълбище, младоженецът посрещаше гостите заедно с кума си Бойко Борисов. И двамата във фракове, и двамата видимо развълнувани. Премиерът бе с лачени обувки.

Като в сцена от романтичен филм гостите заеха местата си на елегантни градински столове с бели възглавнички, а по алеята между тях бащата на булката я отведе до Младенов.

Гергана, която е асистент на евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев, бе избрала изящна рокля в най-светлия нюанс на слонова кост с бюстие без презрамки. Шлейф и воал до кръста допълваха булченския тоалет.

Трима свещеници и църковен хор на живовенчаха външния министър веднага след гражданския ритуал. Общо двете церемонии продължиха над час.

“Ето това вече е сериозна работа”, обърна се кумът към младоженците, когато положи подписа си като свидетел на брака им. Борисов пое ролята на най-важния човек в сватбената им церемония не само в качеството си на премиер, а и защото бе най-големият подстрекател последният ерген в правителството да чуе марша на Менделсон.

Роклята на кумата Валентина Корчагова - звезда на Музикалния театър, бе в стила на булчинската, но в черно и тъмнолилаво.

Сред първите, поднесли поздравления на семейство Младенови, бяха вицепремиерът Цветан Цветанов със съпругата си Деси, министрите Росен Плевнелиев, Вежди Рашидов, Тотю Младенов, Нона Караджова, Аню Ангелов, Мирослав Найденов, Томислав Дончев, кметът на Варна Кирил Йорданов, шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев.

МАРИЯНА ЛИТОВА

Министър прати сапьори да взривят мина край сватбарите

Мина от Втората световна война изплува в петък сутрин на плажа на резиденция “Евксиноград” ден преди сватбата на външния министър Николай Младенов. Като научил за нея, губернаторът Данчо Симеонов звъннал на военния министър Аню Ангелов. Той наредил на Военноморските сили да помогнат и да обезвредят бомбата. Специалистите преценили, че е по-добре да я взривят на място и да стреснат за секунда почиващите в морския дворец, отколкото да я местят.

Според военните мъртвото вълнение е причина бомбата от Втората световна война да се окаже на брега. Тя е била изстреляна от минохвъргачка и е потънала в пясъка. Вълните през август обаче започват да дълбаят дъното, образуват се подводни течения и когато вятърът се обърнат, мината е била завлечена на брега.

ИСКРА СОТИРОВА