Ясписът - помага за отслабване

https://www.24chasa.bg/Article/1009122 www.24chasa.bg
“Царицата на вазите” в Зимния дворец е най-голямата в света. 770 души са били нужни, за да я поставят в залата

Изнасянето на яспис от парка е кражба, която се наказва с $ 5000 глоба и 2 години затвор."

Тази табела е поставена на входа на Ясписовия парк в щата Пенсилвания. От векове индианците там са изработвали върхове на стрели и украшения от яспис. Днес властите не дават да изнесеш камък от природния резерват във Вера Крус.

Да се чудиш защо. Ясписи има в цял свят под път и над път. В Стара Загора ходят върху тях в парка Аязмото. Те са вид халцедон, основан на силикатни скали с различни включения, сред които оксиди на желязо и алуминий. Делът на примесите може да достигне 20%, което води до огромно разнообразие от цветове - червено, синьо, зелено, лилаво, охра, бяло, черно. Рядко са едноцветни, най-често - пъстри с цветни ивици или петна. Изкусните резбари използват това качество, за да изработят разноцветни геми.

Табела в Ясписовия парк в САЩ предупреждава, че е забранено изнасянето на камъни.
Табела в Ясписовия парк в САЩ предупреждава, че е забранено изнасянето на камъни.

Ясписът е един от най-красивите скъпоценни камъни. Разнообразието от цветове и шарки е поразително - ивичести, петнисти, на точки, фигури, смесени. Но никъде по света не може да се намерят два еднакви ясписа, твърдят геолози. Някои кристали са с толкова сложен рисунък, че удивляват с изобретателността на природата. Наричат се пейзажни. Върху един фон са нарисувани с други цветове дървета, лица на хора, цветя - истински произведения на изкуството.

Огърлицата е от леопардов яспис.
Огърлицата е от леопардов яспис.

Названието на камъка идва от гръцкия "яспис" - пъстър. Има и теория, че думата произлиза от арабската "яш", персийската "яшм" или староеврейската "яшфех". Много близък е до ахата.

Индианците са правели от тях върхове на стрели.
Индианците са правели от тях върхове на стрели.

Още в палеолита кристали от яспис са били използвани за сечива и оръжия. По-късно първобитните хора са се научили да изработват от него украшения и амулети.

Ясписът - помага за отслабване

Ясписът е любим скъпоценен камък в древния свят. От развалините на Помпей, Херкулан и други антични градове са извадени гравирани пръстени от яспис. В четвърти век го почитали като великия "носител на дъжд". Изключително популярен е бил в Древна Гърция, където го използвали като талисман против уроки. Хипократ препоръчвал през 400 г. пр. Хр. стрит яспис за лечение на епилепсия и треска. В Древен Египет също ценели скъпоценния камък и изрязвали от него фигури на богове. Прочутият печат на Клеопатра е изработен от ябълковозелен яспис.

Ясписът - помага за отслабване

В миналото с плочи от минерала покривали пода в тайните стаи в храмовете, защото се смятало, че пази от проникване на чужди лица. Вярвали и че спасява от щети по време на земетресения.

Ясписите се срещат често и на морския бряг.
Ясписите се срещат често и на морския бряг.

С популяризирането на християнството хората започнали да вярват, че ако се освети в църква, ясписът придобива вълшебни лечебни свойства, защитава човек от тъмните сили и му помага да запази чистотата на духа си. Ясписът е един от дванадесетте камъка, украсявали дрехите на първосвещениците. Първите християни посветили ясписа на св. апостол Петър, който държи ключовете от рая.

Ясписът - помага за отслабване

През Средновековието бил признак на разкош. Поднасяли го на царе като сватбен подарък или военен трофей. Алхимиците правели от него съдове за опитите си или за съхранение на магически съставки.

Пикасовият яспис напомня картините на великия художник.
Пикасовият яспис напомня картините на великия художник.

Ясписът е мечта за каменоделците - леко се поддава на резба, а в същото време е твърд и здрав. Можеш да изработиш каквото си искаш. С него са облицовани много сгради по света, като параклиса "Свети Венцеслас" в Прага.

Ясписът - помага за отслабване

През XII в. в Русия шлифован яспис украсявал стените на храмове, кръстове, амулети, съдове. Камъкът бил ценен скъпо и бил достъпен само за царе, свещеници и богати търговци.

Флорентинска мозайка “Момиче с мак”.
Флорентинска мозайка “Момиче с мак”.

През 1637 г. посланици на молдовския владика поднесли на цар Михаил Фьодорович невиждано скъп подарък - колан, изработен от 20 плоски ясписа, и наметало, украсено с камъка. Днес тези дарове са изложени в съкровищницата на Кремъл.

Ясписът - помага за отслабване

През XVIII в. ясписът придобива огромна популярност благодарение на Екатерина Велика. Императрицата обръщала голямо внимание на каменоделството в Русия и по нейна заповед били построени няколко големи завода за обработка на яспис. В началото на XIX в. се появяват първите шлифовъчни машини, което прави възможно дворците да се облицоват с ясписови плочи. Вдопълнение станали изключително модни различни украшения от яспис - гривни, пръстени, обеци, игли, брошки, прибори за писалища, кутии за бижута,свещници.

Зимният дворец в Санкт Петербург (част от Ермитажа) помещава невероятна колекция от скъпоценни камъни. Огромни парчета от яспис са изкопани, изрязани и полирани, за да направят прекрасни колони. Там се намира "Царицата на вазите" - най-голямата в света, с тегло 19,2 тона. Висока е 2,57 м, с диаметър 5,04 м. Материалът е от Урал. Наричана още Коливанската ваза, тя е сред 100-те велики съкровища на човечеството.

Каменните цветя, с които са пълни дворците,не били използвани за букети. Втях поставяли светилници за царските пиршества. Паметник на скъпоценната пищност е Ясписовата стая в Царское село, където стени, врати, корнизи и колони са покрити с пъстри зелени и червени ясписи, които перфектно се съчетават с позлатения бронз.

От яспис са пилоните на мавзолея на Ленин и главната камина в Кремъл. Един от любимите талисмани на А. С. Пушкин била гривна от зелен яспис. Поетът вярвал, че му носи успех в любовта.

Изразът "твърд като скала" описва ясписа. Някога го смятали за камък на воините, защото дава лоялност, вътрешна сила и вяра. Особено полезен е за онези, чиято работа е да поправят несправедливи ситуации - адвокати, съдии, прокурори, шерифи, полицаи, войници.

Ясписът е един от скъпоценните камъни, използвни във флорентинската мозайка. Тази техника вае картини от тънки, ярко оцветени камъни. Разработена е във Флоренция в края на XVI век.

Находища от яспис се срещат в голямброй страни по света - Франция, Индия, Венецуела, Германия, Египет, САЩ, Австралия, Бразилия, Канада, Казахстан, Мадагаскар, Русия. В България ги има много в Родопитеи Средногорието.

В продължение на хиляди години черен яспис е използван за тестване на златно-сребърни сплави за съдържанието на злато. В древните ръкописи се споменава като лидийски камък. Триенето на сплавите върху пробния камък оставя следа, цветът на която определя златното съдържание.

На ясписа са приписвани много целебни свойства. Китайските лечители го смятали за едно от най-важните фармакологични средства за прочистване на вътрешните органи. Византийският император Мануил подарил на монасите от Атон ясписова чаша, която не само цери от различни заболявания, но и противодействала на отрови. Ясписът укрепва стомаха и помага при гинекологични проблеми.

Шаманите го използвали за защита. Носи радост, мир и позитивност. Според мистиците талисман от яспис в студен цвят дава сила за предсказания и разкрива скрити неща, а тъмните оттенъци защитават от "зли очи". Помага запремахване на отрицателната енергия, чисти жилището от външни влияния.

Камъкът работи бавно и е много добър за срамежливи или плахи хора, които се нуждаят от промяна. Леопардовият яспис дава това, от което се нуждаете. Червеният яспис дава силна защита, която предпазва от опасности през нощта. Връща негативната енергия обратно към източника й. През византийския период е известен като "кръвта на Спасителя" и е използван за свещени гравюри. Неутрализира лъченията. Помага за отслабване. Идеален камък за медитация. Зеленият яспис е хипнотизиращ, често се използва за сватбени и годежни бижута. Носи късмет при покупки и продажби. Ясписът е свързан с имената Алексей, Валентин, Михаил, Николай, Павел, Роман, Марина, Татяна.

Планета: Меркурий, Юпитер.

Зодия: Лъв, Дева, Водолей, Риби. Всъщност става за всички.

ИСПОЛИН

През 1815 г. в кариера в Алтай е открит монолитен 11-метров блок. Управителят на Коливанската каменоломна докладва на цар Александър I. Започва изработката на елипсовидна купа. 230 работници издърпват камъка и 100 майстори започват първичната обработка. След 2 г. 567 мужици с голи ръце го качват на шейна и го преместват на 1 км в завода в Коливан. В следващите години полират вазата и й намират пиедестал.

На 19 февруари 1843 г. влак с впрегнати 154 коня я откарва до река Чусовая, а 6 месеца по-късно пристига с шлеп в Санкт Петербург. За да я поставят в Ермитажа, 4 години изграждат специална основа. През есента на 1849 г. 770 работници поставят вазата на сегашното й място.

ФЪН ШУЙ

За да бъде талисманът от яспис най-активен, трябва да се съхранява в библиотеката или в работния кабинет. Подходящи са кутии, чаши, вази, всякакви шлифовани или необработени парчета яспис. В сектора на славата в помещенията (покрай средата на стената, разположена срещу вратата) се препоръчва да се постави червен яспис.

Кръвта на Исус е върху хелиотропа

Хелиотропът, наричан още кървав камък, е тъмнозелен яспис, обсипан с червени точици. Свързан е с кръвта на Исус Христос, която капела от кръста върху тъмнозелен камък под него.

Индия е един от най-големите производители на хелиотроп.

Хелиотропът се смята за един от най-важните камъни в магията и алхимията. Средновековните магове са носили пръстени и гривни с хелиотроп по време на магически ритуали, като се е считало, че той засилва ефекта на заклинанията.

Свързан е със словесната магия, запомня изреченото и помага да бъде приложено на практика. Алхимиците са смятали този камък за проводник между човека и Космоса.

Хелиотропът се споменава и от Данте в неговата “Божествена комедия”, където камъкът пази от отрови.

Смята се, че носенето на хелиотроп помага за подобряване на циркулацията на кръвта и лекува много заболявания, свързани с кръвта.

Това е камък на зодия Овен, свързан с планетите Марс и Плутон.