Пушки за дами

https://www.24chasa.bg/Article/101087 www.24chasa.bg
Този модел на новата карабина Валтер Г-22 пасва идеално на женската ръка. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Жените настъпват и в лова. Преди авджийките се брояха на пръсти, а днес вече са нещо обичайно.

Повечето дами държат да са равни с мъжете и залагат на яки чифтета. Генерал Нонка Матова например ходи на лов с няколко мъжки пушки, сред които и "Меркел"- мерцедесът на ловните оръжия.

Напоследък обаче дамите откриха малокалибрените карабини за патрони .22 Long Rifle и май ще забравят за тежките им посестрими. Новите оръжия са компактни, леки и елегантни и съответно удобни за носене и бърза употреба. В същото време са удивително точни. Повалят лисица и дори сърна без проблем. Освен това не ритат като големите калибри и звукът от изстрела е поносим за нежното дамско ухо.

Валтер Г-22 е една от най-новите флоберови самозарядни карабини, които се появиха на българския оръжеен пазар. В "немкинята" са заложени много конструктивни новости. У нас тя върви по 700-1000 лв. в зависимост от комплекта.

Новата карабина е разработена по схемата "Бул-пап", която позволява част от ударно-спусковия механизъм да се вкара в приклада. Така конструкторите са удължили цевта до удивителните 508 мм при обща дължина на оръжието само 721 мм. Прикладът на карабината е изработен изцяло от карбон - изключително лек и здрав материал. Може да се регулира по дължина до 20 мм с помощта на наставки в зависимост от индивидуалните физически особености на стрелеца.

Едно от най-интересните хрумвания на създателите на Валтер Г-22 е да разположат два пълнителя в долната част на приклада.

Всеки побира по 10 патрона. Така съвременната Диана може да стреля и в автоматичен режим, без да се притеснява, че мунициите аха ще свършат.

Немската карабина е снабдена с универсална шина, към която може да се закрепват оптически мерници, бързомерци, фенери или лазерни прицели. В предната част на ложата се монтира двунога за прецизно примерване. Предпазителят позволява временно или продължително заключване на ударно-спусковия механизъм.

В края на цевта има резба за навиване на дулен компенсатор или заглушител. Резултатите от изпитвания при различни условия са показали, че на разстояние 50 м с лекота се постигат малки групи попадения в кръг с диаметър 6,4 мм.

Схемата "Булпап" създава и някои неудобства за стрелците левичари поради дясното разположение на отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи.

Проблемът успешно е решен при специалния модел за левичари на Ceska Zbrojovka. За разлика от стандартните модели ръкохватката на затвора на CZ 452-2Д LH е монтирана от лявата страна. Освен това всички подвижни елементи, които се задействат с ръка, са разположени огледално. Обикновено притежателите на карабината предпочитат патроните .22 Long Rifle. За отстрелването на по-едър дивеч обаче може да се поръчат варианти за мощните малокалибрени патрони .22 WMR.

ГЕОРГИ МАРИНОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стягат курбан заради избити семейства Съпрузи ликвидират жени и деца в пловдивския квартал Курбан за здраве и против лоша прокоба стягат жители на пловдивския квартал "Кючук Париж" заради зачестелите трагедии, при които цели семейства са избити до крак през последните години. Местните са потресени от сполетелите ги безсмислени кръвопролития.

Съдбата на треньора на "Левски" Делио Роси до голяма степен зависи от ЦСКА-София. Италианецът трябва да отстрани "червените" на 1/2-финалите в турнира за Купата на България и след това да вдигне трофея, за да е сигурен за поста си. На този етап специалистът има доверието на собственика Спас Русев дори и след загубата в дербито с 0:1.

Небивали гаври с афганистанци са ставали в къща в София! Чужденците, сред които и деца на 13-14 г., са държани под ключ, заплашвани за пари, бити с верига и карани да сядат на дървен кол, научи "България Днес". За бруталните изтезания си признават двама мъже - българинът Васил Сюлейман Хамад Абусета и афганистанецът Мохаммад Джафари,