Пушки за дами

https://www.24chasa.bg/Article/101087 www.24chasa.bg
Този модел на новата карабина Валтер Г-22 пасва идеално на женската ръка. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Жените настъпват и в лова. Преди авджийките се брояха на пръсти, а днес вече са нещо обичайно.

Повечето дами държат да са равни с мъжете и залагат на яки чифтета. Генерал Нонка Матова например ходи на лов с няколко мъжки пушки, сред които и "Меркел"- мерцедесът на ловните оръжия.

Напоследък обаче дамите откриха малокалибрените карабини за патрони .22 Long Rifle и май ще забравят за тежките им посестрими. Новите оръжия са компактни, леки и елегантни и съответно удобни за носене и бърза употреба. В същото време са удивително точни. Повалят лисица и дори сърна без проблем. Освен това не ритат като големите калибри и звукът от изстрела е поносим за нежното дамско ухо.

Валтер Г-22 е една от най-новите флоберови самозарядни карабини, които се появиха на българския оръжеен пазар. В "немкинята" са заложени много конструктивни новости. У нас тя върви по 700-1000 лв. в зависимост от комплекта.

Новата карабина е разработена по схемата "Бул-пап", която позволява част от ударно-спусковия механизъм да се вкара в приклада. Така конструкторите са удължили цевта до удивителните 508 мм при обща дължина на оръжието само 721 мм. Прикладът на карабината е изработен изцяло от карбон - изключително лек и здрав материал. Може да се регулира по дължина до 20 мм с помощта на наставки в зависимост от индивидуалните физически особености на стрелеца.

Едно от най-интересните хрумвания на създателите на Валтер Г-22 е да разположат два пълнителя в долната част на приклада.

Всеки побира по 10 патрона. Така съвременната Диана може да стреля и в автоматичен режим, без да се притеснява, че мунициите аха ще свършат.

Немската карабина е снабдена с универсална шина, към която може да се закрепват оптически мерници, бързомерци, фенери или лазерни прицели. В предната част на ложата се монтира двунога за прецизно примерване. Предпазителят позволява временно или продължително заключване на ударно-спусковия механизъм.

В края на цевта има резба за навиване на дулен компенсатор или заглушител. Резултатите от изпитвания при различни условия са показали, че на разстояние 50 м с лекота се постигат малки групи попадения в кръг с диаметър 6,4 мм.

Схемата "Булпап" създава и някои неудобства за стрелците левичари поради дясното разположение на отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи.

Проблемът успешно е решен при специалния модел за левичари на Ceska Zbrojovka. За разлика от стандартните модели ръкохватката на затвора на CZ 452-2Д LH е монтирана от лявата страна. Освен това всички подвижни елементи, които се задействат с ръка, са разположени огледално. Обикновено притежателите на карабината предпочитат патроните .22 Long Rifle. За отстрелването на по-едър дивеч обаче може да се поръчат варианти за мощните малокалибрени патрони .22 WMR.

ГЕОРГИ МАРИНОВ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,

Половинката на защитника на Испания Жерар Пике - Шакира, се забърка в грандиозен скандал. Певицата бе обвинена, че продава колиета със символ, свързан с нацистка Германия. Знойната колумбийка е във вихъра на световното си турне "Ел Дорадо". Част от кампанията й са различни бижута, посветени на концертите й. Сред стоките й има древен цветен модел.