Вие ми се свят, когато лежа. Защо?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10119955 www.24chasa.bg

На въпроса на читател на в. "24 часа" отговаря доц. Георги Ангов, невролог в УМБАЛ “Александровска”

Най-честата причина за възникване на световъртеж в легнало положение е състоянието доброкачествен позиционен пароксизмален световъртеж. То възниква вследствие на натрупване на кристали от калциев карбонат (наречени отолити) в някои части на вестибуларния апарат, наречени полуокръжни канали.

Много често причината за преместването и натрупването на тези кристали в полуокръжните канали на вестибуларния апарат остава неясна. В някои случаи възникват след черепно-мозъчна травма, след продължителен престой в легнало положение, продължителни зъболекарски манипулации и др.

Основна проява на това заболяване са пристъпите на позиционно провокиран световъртеж - краткотрайни, но интензивни световъртежи, които се появяват при промяна на позицията на главата в пространството.

Най-честите позиции, провокиращи световъртежа, са: лягане в леглото, обръщане в легнало положение, повдигане на главата нагоре или навеждане надолу.

Обикновено пристъпите на световъртеж са с продължителност до 1 минута и много често са съпроводени с гадене и повръщане. Диагнозата се поставя с помощта на специализирано изследване на вестибуларния апарат, наречено отоневрологично изследване. При него се определя коя точно структура на вестибуларният апарат е засегната и в каква степен.

Поставянето на диагноза е от критична важност за лечението. То се осъществява с помощта на специални упражнения, при които натрупаните кристалчета се изчистват от полуокръжните канали и се връщат там, където им е мястото.

Доброкачественият позиционен световъртеж понякога е доста инвалидизиращо заболяване, но е 100% лечимо.

Подобни пристъпи от световъртеж в легнало положение могат да бъдат причинени и от по-сериозни заболявания, като мозъчни тумори или инсулти, но за щастие тяхната честота е изключително малка.

Съветът ми е при всяка поява на световъртеж пациентите да се обръщат към лекари специалисти, за да получат адекватна помощ.