Пийване всеки ден се оказва по-рисково за рак от редките запои

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10144442 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Органите в стомашно-чревната система - от устата до ануса - са сред най-лесно увреждащите се от спирта

Алкохолът е класифициран от Международната агенция за изследване на рака като канцероген от група 1, тоест смята се за фактор за рак. Повече от 5 на сто от новите случаи на злокачествени тумори са свързани с консумация на спиртни напитки.

Стомашно-чревният тракт, който започва от устата и завършва с ануса, е една от системите, които най-лесно се увреждат от алкохола. Епидемиологични данни, публикувани в авторитетното издание на Американската медицинска асоциация, показват връзки между пиенето и риска от рак на хранопровода, дебелото черво и черния дроб, на стомаха и панкреаса.

Връзката между моделите на пиене и риска от рак обаче не е оценявана, въпреки че моделите на пийване варират значително от човек на човек. Някои не приключват деня без 1-2 чаши вино/бира или шотче концентрат, други се черпят само по повод, има и свикнали на здрава уикенд разпивка.

Различните навици променят ли риска, дори сумарно количествата алкохол за седмицата да са еднакви?

Честото пиене може да бъде по-опасно от редките препивания по отношение на рака на стомашно-чревния тракт. Всекидневното пиене на алкохол дори при по-малки количества може да има по-силен канцерогенен ефект върху системата, отколкото напиването 3-4 пъти в месеца.

Заключението на южнокорески учени е базирано върху над 11,7 милиона души, почти поравно мъже и жени. На старта всички участници са преминали през национална програма за здравен скрининг и е установено, че са нямали рак. Здравето им е проследявано средно 6,4 години или до възникване на злокачествени тумори.

Канцерогени са факторите, които насърчават развитието на рак. Може да се проявяват чрез директното провокиране на тумор или чрез създаване на условия да се развива поради генетично предразположение или увреждане на ДНК.

В новото статистически високодостоверно проучване е установена причинно-следствена връзка между консумацията на алкохол и рака на хранопровода, дебелото черво и ректума (последната му част до ануса), черния дроб. И честотата на пиене се оказва по-рисков фактор, отколкото количеството алкохол в редки случаи.

Една от хипотезите е, че при редовно поглъщане на цитотоксичното вещество се увеличава скоростта на делене на клетките и съответно скача рискът за мутации. Друга вероятност: редовното поемане на отровата, макар и в по-ниски всекидневни дози, да допринася за чернодробното окисляване на етанола до ацеталдехид или до масирано производство на  реактивни кислородни форми. От своя страна те могат да причинят увреждане на ДНК чрез оксидативен стрес, възпаление и липидна пероксидация.