Дянков: САЩ са по-зле от нас, не давам предизборни харчове

https://www.24chasa.bg/Article/1015215 www.24chasa.bg
Симеон Дянков моли да няма искания за предизборни харчове, защото трябва да ги отказва. СНИМКА:"24 ЧАСА"

Закана да не допусне предизборни харчове независимо от исканията на различни институции направи финансовият министър Симеон Дянков.

“Ако трябва, ще изляза и в отпуск, но няма да разпиша искания за още средства през септември и октомври. Отсега казвам на всички - повече пари няма да има”, закани се вицепремиерът пред БНТ и "Дарик". Преди изборите няма да има и разговори със синдикатите за увеличение на заплатите от януари 2012 г. В САЩ определено са по-зле от нас финансово, но те са голяма държава и за известно време могат да си го позволят, допълни вицепремиерът. Видяхме и в Европа, и в Щатите разклащане на икономиките. Според Дянков лошо е пророкуването за разпадане на еврозоната, което няма да стане. (Във вторник това предвеща бившият шеф на ФЕД Алън Грийнспан- бел. ред.) Дянков смята, че еврото ще си остане силна валута, но доларът ще отслабва. Вицепремиерът добави, че обикновено августовските прогнози на финансистите не се сбъдват. "През август А отборите са на почивка, а Б отборите работят и правят повече грешки." Дянков се разбрал с другия вицепремиер Цветан Цветанов за пренасочването на част от бюджета, който се дава на МВР, към наука и образование през 2012 г. Преди седмица Дянков се закани, че ще ореже парите за сигурност, на което Цветанов отговори, че не той разпределя парите на държавата. В разговор между двамата обаче вътрешният министър се съгласил с “нов баланс в бюджета на страната”, обясни Дянков.

Данъците няма да се вдигат не само до края на този мандат, а докато ГЕРБ управлява, зарече се финансовият министър. (24часа)