Спипаха Кела в Португалия, ще лежи 20 г. за убийството на Мастара

https://www.24chasa.bg/Article/1015692 www.24chasa.bg
Пламен Дишков-Кела бе заловен в Португалия.

Португалската полиция залови осъдения за поръчково убийство Пламен Дишков-Кела, който, преди да избяга, бе един от най-известните наркобосове край морето.

По информация от Португалия българинът е задържан вчера около обяд в град Каскайс, съобщи МВР. Източници от европейската държава разказаха, че Кела бил спипан, докато отивал на плаж.

34-годишният Пламен Дишков-Кела бе обявен за международно издирване на 12 декември 2002 г. с червена бюлетина на Интерпол и с европейска заповед за арест от 18 юли 2008 г. Тя е заради влязла в сила присъда на Бургаския окръжен съд, който му даде 20 г. затвор за убийството на Димитър Стаматов-Мастара.

Процепът на блока, откъдето е стреляно по жертвата. 
СНИМКИ: АРХИВ
Процепът на блока, откъдето е стреляно по жертвата. СНИМКИ: АРХИВ

Кела е приел да организира “мокра поръчка” срещу Мастара за 10 хил. долара, разкрили по-късно разследващите. Поръчителят на екзекуцията обаче така и остана и неразкрит.

Мястото, където е станало убийството.
Мястото, където е станало убийството.

Кела бе един от най-известните босове по морето до 2002 г. и бе сочен като пряк конкурент на Димитър Желязков-Митьо Очите. Дори се твърдеше, че е участвал в атентата, при който загинаха бившата съпруга на съперника му и брат й.

Застреляният Димитър Стаматов-Мастара
Застреляният Димитър Стаматов-Мастара

Въпреки че по това време няма все още навършени 30 г., той се бе утвърдил като влиятелна фигура в сенчестите среди.

Пламен Дишков е бивш спортист. Възпитаник е на бургаското спортно училище, където няколко години тренира бокс. Качествата му на боец бързо го извеждат на върха в бургаския ъндърграунд. Кела бе представител на СИК по Южното Черноморие и се ползваше с личното доверие на взривения по-късно бос от групировката Стоил Славов.

Звездата на Кела изгря в средата на 90-те, когато бе златното време на мутрите, трупащи милиони от наркотрафик, проституция, контрабанда.

Дишков за отрицателно време натрупа солидни капитали. Малко по-късно се захвана и с тяхната легализация. Стартира официален бизнес с горива, инвестира в недвижими имоти, закупи няколко заведения в Бургас и Слънчев бряг, ориентира се и към търговия със селскостопански продукти.

Дишков е в неизвестност от ноември 2002 г. Избяга от страната няколко дни след убийството на Димитър Стаматов-Мастара, собственик на месарска фирма и близък до Димитър Желязков-Очите.

Стаматов бе убит с един изстрел от снайперист на 21 ноември 2002 г. пред недостроената си сграда на бул. Стефан Стамболов в Бургас. По време на изстрела Мастара е бил заобиколен от трима свои хора. Ден по-късно оръжието - флоберова пушка, бе намерено на покрива на блок.

Обвинението за подбудителство срещу Дишков бе повдигнато на 9 декември в присъствието на служебен адвокат. Като обвиняеми за убийството бяха привлечени Бойко Стоянов - като физически извършител и Тодор Неделчев-Недьо - като помагач.

По полицейски данни Дишков е напуснал страната на 27 ноeмври 2002 г. Тогава той се качил на самолет за Полша със своите документи, но оттам дирите му се загубили.

През 9-те години отсъствие на Дишков от България за него се носеха най-различни слухове - че периодично се връща в страната с променена самоличност и дори външност, че е създал успешен бизнес ту в Германия, ту в Испания.

Докато полицаи у нас и в чужбина издирваха Кела, в подземния свят се говореше, че той е заживял в южноафриканския град Йоханесбург.

Според слуховете там той отново се занимавал с продажба на дрога, но този път под шапката на руската мафия. Негови приближени пък твърдяха, че още в първите месеци, след като избягал от България, Кела си направил 5 различни пластични операции и изглеждал по напълно различен начин.

Други информации от престъпните среди го свързаха с български мафиоти в Италия, Бразилия и дори Уругвай. Отново по непотвърдена информация част от спечелените зад граница пари Дишков "перял" у нас, като купувал хотели по Черноморието.

Делото за убийството на Мастара започна през януари 2004 г. Кела бе съден задочно, но бе представен от столични адвокати.

Показания пред съда дадоха непосредствените очевидци на смъртта на Димитър Стаматов. Близки до убития разказаха за дългогодишната вражда между Кела и Мастара. Разпитан бе и съдружникът на убития - Мариан Марата (по-късно също убит). Той свидетелства, че Дишков е рекетирал Стаматов за процент от печалбата му.

В началото на разследването Бойко Стоянов призна, че е физическият убиец на Мастара. В съда обаче заяви, че е направил това след два нощни разпита в началото на декември 2002 г., които продължили до малките часове. Разпитите водели известните криминалисти Ботьо Ботев и Свилен Михайлов.

Прокуратурата поиска доживотна присъда за Бойко и Кела. Присъдата на първа инстанция бе произнесена на 2 юли 2004 г. Магистратите признаха за виновен директния извършител и той получи 20 г. затвор. Дишков обаче бе оправдан. Апелативните магистрати потвърдиха решението, но по-късно ВКС върна делото за ново гледане.

Друг състав на Бургаския апелативен съд призна през лятото на 2007 г. Пламен Дишков за виновен като поръчител на убийството на Димитър Стаматов-Мастара. Той получи 20-годишна присъда задочно. Бойко Стоянов също бе признат за виновен като директен извършител на покушението. Той излежава наказанието си в бургаския затвор.

Последно името на Кела се чу тази пролет - покрай акцията срещу незаконните къщи в Ченгене скеле. Вилата на семейството му в средиземноморски стил бе сред най-ефектните, но попадна в списъка на съборените.

От МВР съобщиха вчера, че предстои изпращането на документи в Португалия, необходими за процедурата по екстрадицията му в България.