Свършиха нудистките плажове

https://www.24chasa.bg/Article/1016447 www.24chasa.bg
Радослав Димитров-Ричи

Бумът на бетонните хотели и предразсъдъците да няма оргии и сеир, за да не се излагаме пред чужденците, прогониха нудистите от черноморските ни плажове.

Първо бяха залети дивите пясъци под Балчик, за да се направи укрепителна дамба. Сега там голи се припичат само гущерите. После мегакомплекс завладя пясъците до клубния плаж на натуристкото дружество на спирка “Журналист” край Варна. Свлачище засипа хубавите места на нос Галата.

Рядко се виждат хора без бански по Паша дере и дори на Иракли. Даже единственият у нас нудистки бар на спирка “Панорама” до Златни пясъци вече не е за голи хора. От това лято на него има чадъри, шатра за масаж и ограда от камъш.

Плажът на Кап Даг
СНИМКА: АРХИВ
Плажът на Кап Даг СНИМКА: АРХИВ

Как се основава нудистки плаж? Намираш някое хубаво тихо място до морето и се събличаш гол.

Нудисти се любуват на морето и на свободните си занимания. 
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Нудисти се любуват на морето и на свободните си занимания. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Този канон от фолклора на нудистите вече не важи. Бетонът и предразсъдъците, че нудизмът е сеир и оргии, напъдиха натуристите по ъглите. Дори по закътани места далече от цивилизацията хората се пекат с бански.

Бетоновият бум по морето също прогони тези хора. Първо бяха залети дивите пясъци под Балчик, за да се направи укрепителна дамба. Сега там голи се припичат само гущерите. После мегакомплекс завладя пясъците до клубния плаж на натуристкото дружество на спирка “Журналист” край Варна. Тихите плажчета под “Трифон Зарезан” сега са в отломки от съборени тераси и постройки. На бившето нудистко място е оставена огромна камара от строителен боклук, стърчат железа.

Проектът “Алея първа” във Варна погълна малкото закътано плажче на “Почивка”, където също можеше да се попечеш без бански. Свлачище пък засипа хубавите места на нос Галата. Рядко се виждат хора без бански по Паша дере и дори Иракли.

Даже единственият у нас нудистки бар на спирка “Панорама” до Златни пясъци вече не е за голи хора. Той беше основан преди 3 г. от Галин Герчев-Геро, запален натурист и председател на Българското натуристко дружество.

От това лято обаче на нудисткия плаж има чадъри, шатра за масаж и ограда от камъш. Табели указват, че това е плаж за хора без бански, а барът за нудисти е в територията на облечените плажуващи. За радост на нудистите сервитьорка прескача с табла от време на време и им носи цаца и бири на пясъка.

“Така се споразумяхме - да разделим със символична ограда двата плажа”, казва Димитър Тумбалов, концесионер на плажа.

Натуристите са признателни на ръководството на “Златни пясъци” ЕАД, че толкова години ги оставя на легендарния плаж и не ги гони.

“Стана като градски плаж - с чадъри, с ограда. Няма я широтата на погледа.

Да, вярно, че махнаха треволяците и заравниха, но не е същото”, казва Станимир. 35-годишният бивш военен е от клубните членове, които ходят на “Панорама” след изгонването от “Журналист”.

“Разпиля се компанията. За да отидеш на нудистки плаж, трябва да пътуваш с километри - или между Албена и Кранево, или тук, на “Панорама”. Аз карам 40 км от Галата, за да бъда на плаж с хората, с които ми е приятно”, казва нудистът Микеле. Той и приятелите му виждат, че проблемите притискат хората и те все по-рядко се отдават на плаж.

Нудистите са възмутени от нови публикации във вестници, че на плажа ставали оргии.

“Една журналистка писала, че я било срам да си доведе детето. Тя изобщо стъпвала ли е? Тук не е място за секс. Навремето на клубния плаж сме гонили натрапници и зяпачи от храстите”, казва Станимир. Според него, вместо хората да се обръщат към природата, те заклеймяват голотата на плажа.

“Натуризмът е общуване с природата. Той дори е семейно занимание. Когато всички смеголи на плажа, децата естествено изучават мъжкото и женското тяло, свикват с другия пол”, казва Геро.

Хората извън камъшената ограда обаче не мислят така. “На “Панорама” ли? Там се пекат само болни хора. Някои имат болежки, но повечето са сбъркани в главата”, казва 52-годишният Гошо, който кара влакчето от хотел “Гларус” до центъра на Златни пясъци.

Шоузвезди, тв журналисти и други артхора обичат да се пекат без бански. Сред тях са Искрен Пецов, Марта Вачкова, Милен Цветков.

Тв водещият Николай Георгиев дори спечели титлата “Мистър Нуди” на клубния празник преди 5-6 г. Редовен посетител на плажа на “Журналист”, той дори се снима като победител бездрехи. Месец по-късно обаче продуцентите му забраниха да се снима гол на плажа и дори помолиха собственици на електронни медии да изтрият снимките му оттам.

Славата прогони от нудисткия плаж и Красимир Симов . Бизнесменът беше от най-запалените и спонсорираше щедро годишния празник на натуристите. Когато стана съветник и председател на общинския съвет, повече не се появи.

Почитател на плажа на “Панорама” беше аптечният бос Веселин Марешки. Той прекарваше там следобедите до морето със съпругата си. Откак влезе в политиката, Марешки не стъпва на Златните.

Радослав Димитров-Ричи: Това е религия за свободни хора

- Защо изчезват нудистките плажове, Ричи?

- Бетонът и чалгизацията настъпват - затова няма нудистки плажове. Няма да се учудя, ако на някой див плаж, където преди сме ходили с китарите и раници, изникне някаква закусвалня.

Масовият вкус, който се налага в обществото, измества натуризма. Нудисткият плаж не е да гледаш сеир. Той е религия, както е рок музиката. Това е занимание за свободни хора.

Навремето най-големите дисиденти на България преди падането на Берлинската стена - артисти, певци, музиканти, ходеха на нудистки плажове.

- Младите хора не търсят ли тази свобода?

- Тревожи ме, че 35-40-годишните са последната вълна на нудизма у нас. Рядко ще видиш млад човек на плаж без бански. Най-често това е дете на наши съмишленици от плажа. Те наистина са прегърнали идеята за свободното общуване с природата.

Другите младежи ходят на плаж вече не с бански, а с гащи до коленете. Това е поамериканчване. От медицинска гледна точка не е правилно една трета от тялото ти да е покрита. Играеш цял ден волейбол или баскетбол под палещото слънце, а до коленете си бял - не е нормално.

Обичам да казвам, че ако човек трябваше да е черно-бяло-черен, щяхме да се родим зебри. Нудизмът е част от европейските ценности, които се загърбват. Той възпитава отношенията между половете, естествено запознаване с женското и мъжкото тяло.

Заради липсата на натуристка култура младите се убиват от любов и ревност, защото не знаят как се общува нормално между половете. Развява се само някаква дума секс, но тя не е подплатена с разбиране за отношенията.

- Защо според теб няма нудистки комплекси за отдих у нас?

- За толкова години нито един истински бизнесмен не намери начин да направи бизнес от идеята. В Хърватия цените в нудистките комплекси са 3-4 пъти по-високи от обичайните, но има спокойствие и сигурност за натуристите. Човек може да си почине. У нас така и не разбраха, че двете неща - комерсът и нудизмът, могат да съществуват заедно.

Какво направи Цонко Цонев от Каварна? Едно различно място, защото успя да превърне идеята за рока в бизнес.

- Ходил ли си на клубния плаж на “Журналист” скоро?

- Не, защото там има много съкровени спомени за мен. Ходил съм там 25 г. и сега, като се появя на кой да е нудистки плаж, срещам хора, с които се познаваме от “Журналист”.

За 25 г. изчезнаха едни слънчеви очила, и то взети по погрешка. Всички знаеха кой къде си държи парите, ключовете за колите, по-късно - телефоните къде са. Никой не е пипал. Цареше спокойствие, хората бяха приятели.

Ще извадиш плодове, ще почерпиш. Вадили сме миди, празнували сме рождени дни заедно.

Не съм бил в онзи ден, когато господин Дънката е изгонил натуристите. Изля огромния бетон, направи си място за скутерите и плажа частен.

Като разгониш хората по различни места и като залееш бетон на дивите плажове, и идеята за нудизма потъва.

Германците са най- запалени

Германците практикуват масово нудизма, който в страната има сериозна традиция още от края на XIX в. Дотогава хората в Европа се къпят голи в реките и езерата, макар и разделени по пол. През XVIII в. църквата забранява дори това. Но в рядко населената Скандинавия забраната на голотата така и не хваща корен. Шотландският лорд Монбодо възпява къпането гол и зове за практикуването му, за да се възкреси древногръцката култура. Германците вземат думите му присърце. Първият нудистки плаж е основан в град Есен през 1898 г. Следват го дузина голи къпални в Берлин. През 1900 г. и фанцузите започват да откриват нудистки плажове.

Нудистите изповядват своя идеология, че голотата не бива да е повод за срам. Движението им е протест срещу тесногръдието на буржоазията.

Повечето нудистки клубове са протестантски и изповядват аскетизма. Успоредно с разхождането без дрехи последователите правят специални упражнения и се хранят със сурови зеленчуци. Нацистите забраняват голите клубове през 30-те г. на ХХ в. След войната голото движение се възражда и във ФРГ, и в ГДР. Голотата днес придобива и политически измерения, като все повече се използва в протести. Най-запалени са украинките.

В Кап Даг има пълна забрана да се носят дрехи

Голи на плажа, голи в супера, голи във фризьорския салон... Голотата е абсолютно задължителна в най-известния френски нудистки курорт Кап Даг.

1,5 млн. туристи годишно прекарват отпуските си в това средиземноморско градче. Историята му започва през 1956 г., когато на плажа е открит нудистки къмпинг. Заради красивите плажове славата му бързо се разпространява. Превръща се в първия автономен нудистки град, в който има забрана да се носят дрехи.

“Това е кулминацията на социалдемокрацията. Всички са равни. Всички са братя. Всички са голи”, възкликва писателят Мишел Уелбек, който прекарва всяко лято в курорта.

Плажът на свинчетата е място за истински оргии под открито небе. Той е отдалечен на 2 км от селцето и не се посещава от семейства с деца. Там ходят само т.нар. неонудисти - хора, които практикуват голотата не като знак за равенство между хората, каквато е първоначалната идея на движението, а като прелюдия към сексуалната разкрепостеност. Оргиите, разбира се, са забранени и полицаи на водни ски наблюдават с бинокли отдалеч дали някой не нарушава закона. Проблемът е, че дори да видят оргия, докато излязат на брега, хората вече са се скрили зад дюните, където продължават заниманията си.