Чочо Попйорданов: Историите ми с жени са преувеличени

https://www.24chasa.bg/Article/1016539 Чочо Попйорданов: Историите ми с жени са преувеличени Чочо Попйорданов: Историите ми с жени са преувеличени www.24chasa.bg

С актьора ЧОЧО ПОПЙОРДАНОВ разговаря ЦВЕТЕЛИНА ШЕНЕВА

- Преди дни ми казахте, че ще влезете в “Под прикритие” със “Завърнах се от ужаса на ада”, както Мутафчиев се появи с репликата “Завърнах се от ада”. Какво искате да кажете, г-н Попйорданов?

- Е, това е малко пресилено. Всеки си преживява своя ад и своя ужас в момента, в който усеща, че бърка или че някой го е объркал.

- В сериала участват и Михаил Билалов, и Владо Пенев. Откога се познавате с тях?

- С Мишо се познавам отпреди повече от 24-25 г. С Владо - също. С Владо сме играли заедно на сцената, с Мишо - в киното. Само че Мишо замина и заживя в Париж. Да не говорим за това, че вътре са Христо Мутафчиев, Койна Русева - това са все хора от отбора. Стига да сме във форма, да можем да тичаме. Ще видите, ще ви бъде интересно.

Колаж от постановката “Отблизо”, в която Чочо си партнира с Владо Пенев. Сега Попйорданов влиза в “Под прикритие”, където една от главните роли е на Пенев.

- Защо се включвате чак сега?

Чочо Попйорданов позира за снимка в Израел заедно с приятелката си Даниела, Сашо Морфов и Рени Врангова.

- Достатъчно съм играл в сериали, достатъчно съм бил, както се казва - да пуснеш кранчето и оттам да потечеш. Всеки си има времето, всичко е до време. Това не ме плаши. Но се завръщам не за да плаша някого, а за да мога да дам нещо на хората, които гледат. Ще се опитам да го направя и се надявам, че ще успея. Хората да се припознаят, да се видят. Понеже това е киното. И телевизията специално. Аз ще вляза в сериала само с тази цел - усещам, че мога да дам на хората това, което в момента им липсва.

Чочо Попйорданов репетира репликите си в “Да минеш под дъгата” с режисьора на постановката Асен Шопов. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ И ЛИЧЕН АРХИВ

- Какво им липсва?

- Много неща. Липсват им увереност, вяра, липсва им това, че не вярват, че те не са виновни за това, което се случва около тях. Да не търсят бедата у себе си. И една банална реплика на Сенека: “Никога не вини себе си за грешките на другите около теб.” Не искам никой да се чувства обезверен. Искам човек да вярва в себе си.

- Вие вярвате ли в себе си?

- Опитвам се.

- Другите хора около вас вярват ли ви?

- Опитват се.

- Репетирате нова пиеса - “Да минеш под дъгата” на Георги Марков. Каква е историята в нея?

- Това е история за предателството. Да се провреш под дъгата като символика има няколко значения. Едното е при нас, християните - да си промениш пола. Но да се провреш под дъгата в смисъла, който е написал Георги Марков, е да промениш душата си, да промениш себе си. Понякога не се получава. Затова пиесата е за предателството.

- Кое предателство?

- Към себе си и към хората около теб. То започва с предателство към себе си и после преминава към другите.

- Кога ще представите постановката на сцена?

- На 5 октомври.

- Кои други актьори участват?

- Валентин Ганев, Васил Михайлов, Руси Чанев, Георги Мамалев, страшни актьори има вътре. Но е доста тежка пиеса. Да говориш през цялото време за жена, а всъщност да няма жена на сцената, не е приятно. Говорихме си за предателството. Един от най-големите, от най-тежките грехове е да предадеш някого. Да предадеш себе си и хората около теб. Това е най-тежкият грях.

- Героите в пиесата успяват ли да изкупят греха си?

- Не. Грехът се изпитва само от теб, чрез душата ти. Можеш да го предадеш, без да искаш, на тези след теб, което е още по-ужасно. Греха си го изкупваш сам чрез това, което правиш, чрез живота си, с душата си, със сърцето си. Няма кой да ти изкупи греховете. Нито сцената, нито екранът, нито хората, които те харесват. Сам.

- Кога сте били по-самоуверен - преди или сега?

- Преди. Но какво означава самоуверен - да стана император, Хитлер, Наполеон, да стана кой? Защо трябва да си самоуверен? Върши си работата, гледай си пътя. И ако я вършиш както трябва, първо ти ще си вярваш, а после, естествено, и хората около теб. Особено в тази работа това е най-важното, защото те гледат какъв си непрекъснато. На показ си по някакъв начин.

- Какво е усещането да си на показ?

- Не е много приятно.

- Писна ли ви от тази известност, винаги сте били интересен на хората?

- Интересен човек се става с това, което мислиш - и за себе си, и за околните. Има една притча, която разказваше Крикор Азарян за най-важното в живота. В нея става дума за човек, който е изгубил пътя си. Не знае къде е, някъде в пустинята, в пустошта. Няма нищо около себе си. Няма кой да го погледне, кой да му помогне. И пълзейки, промушвайки се през нищото в пясъка в пустинята без вода и без храна, изведнъж съзира керван, който се промъква по върха на дюните. Един човек води отпред камилите, те са натоварени със стока, с вода и с храна и има пазач, който е най-отзад, пак с камила. Изгубилият пътя си с последни усилия се опитва да извика за помощ в пясъка, в нищото. Вятърът и пясъкът му запушват устата, той вдига ръка и успява да промълви, че иска помощ. Пазачът на кервана, забулен бедуин, нито чува, нито вижда, че там, далече, някой е вдигнал ръката си и вика за помощ. Без да се разбере защо и как, той обръща главата си на 45 градуса. За да види, че някой го търси за помощ. Философията на този човек, който според мен сега ме гледа от горе и е жив, е това - важното е да обърнеш главата си на 45 градуса. Кой ще те накара, Господ ли, или някоя сила, за да погледнеш, че някой има нужда от теб.

И още една притча мога да ви кажа, пак на Азарян. Когато тръгнали да съдят Христос и извикали Пилат Понтийски, той казал на Исус: “Хората разказват, че можеш да ходиш по водата. Ако го направиш пред мен, ще те отърва от кръста, няма да те оставя. Направи го и няма да те разпънат.” И Христос попитал кой разказва за това. “Хората го казват и вярват, че го правиш. Направи го пред мен и няма кръст.” Христос отговорил, че не може да го направи. Пилат Понтийски попитал защо. “Ти като не вярваш, как да го направя?”

- Вие вярвате ли?

- Да. Не съм набожен, но съм вярващ.

- Затова ли ходихте до Ерусалим?

- Да, но не съм си написал Хаджипопйорданов, както виждате.

- Ходите ли на черква?

- Да. Казвам се Попйорданов, все пак.

- Защо решихте да подкрепите Меглена Кунева в кандидатурата й за президент?

- Първо, защото е жена. Писна ми от мъже. Но не само затова. Защото е ерудирана, интелигентна. Работила е в Европа, комисар. Тя става за лице на България. Знаем й биографията. Сигурно е била комсомолка. И аз съм бил. Партиен член никога не съм бил.

- Мислите ли, че тя може да стане президент?

- Това не знам, хората ще го решат.

- Вие ще гласувате ли?

- Разбира се.

- Винаги ли гласувате?

- Не, на последните не гласувах. Нямаше за кого. Но за БСП никога не съм гласувал.

Само недейте да коментирате, че съм женкар. Че съм женкар, такъв съм.

- Още ли сте женкар?

- Докато мърдам, ще съм такъв.

- Притеснява ли ви какво се пише и говори за вас в клюкарските издания?

- Вече не.

- А имало ли е такъв период?

- Да. Вече не ме интересува.

- Вече не четете ли нещата, които се пишат за вас?

- Те ми ги сервират.

- Кои те?

- Кой ли не. Познати, комшии.

- Мислили ли сте да направите пак комедийно шоу като “Клуб НЛО” и “Царете на комедията”?

- “Царете на комедията” никога не е ставало шоу като хората. “Клуб НЛО” беше такова.

- Ще се съберете ли някога пак с актьорите от “Клуб НЛО”?

- С Мария Сапунджиева се събираме. Играем в обща постановка. С Мамалев - никакъв проблем. С него работим заедно.

- Къде почивахте през лятото?

- В Италия. Беше страхотно. Рим, Сардиния, Капри.

- Ходите ли на нашето море?

- Избягвам.

- Защо?

- Не обичам да ме гледат.

- Голяма група ли бяхте в Италия?

- Не, сега бях с мой приятел от Чехия, с когото работим заедно. Той е колега от Прага. Понеже аз първата година учих там, после се върнах в България. Заради Азарян.

- В някои издания пише, че сте се върнали от Прага заради жена.

- Напротив, там лъжат. Жената, която обичах, живееше и учеше в Прага. Аз се прибрах в България, за да уча при Азарян. Няма такъв човек като него.

- Колко театрални роли сте изиграли?

- Над 40.

- Коя е била най-близо до вас?

- Не знам. Всички. Екзитус, много си я обичам. Този филм никой не го знае. Когато го снимах, бях втора година студент.

- Колко са ролите ви в киното?

- Над 50 станаха - телевизия и кино. И какво от това. Това ми е работата.

- Зарежда ли ви работата?

- Зависи с кого работя.

- Кое най-много ви зарежда?

- Колегите.

- Сънувате ли работата си?

- Да. И се плаша, че не съм излязъл на сцената, че съм забравил реплика или някакви такива щуротии.

- Други нови пиеси очертават ли ви се?

- Сигурно. С моя “велик враг”.

- Александър Морфов?

- Да.

- Какво ще поставяте?

- Тайна.

- Колко роли сте изиграли заедно?

- Много.

- Кой е най-близкият ви човек?

- Даниела е най-верният човек до мен. На нея мога да разчитам всеки момент, всеки миг, където и да се намирам, в каквато и ситуация да съм. Затова ви казах за вярата - ако не предадеш себе си, винаги можеш да намериш човек, който няма да предаде теб. Аз не успях да предам себе си и затова мен не ме предадоха.

- Някога предавали ли са ви?

- Е, сега. Без коментар по тази тема. Оставете я на мира жената, в крайна сметка нищо лошо не й желая. Желая й само да бъде щастлива с човека, с когото живее.

- И мъжете ли са толкова чувствителни като жените?

- Зависи от човека. Има жени, които са си катили, има мъже, които са изроди, говеда. Но има мъже и жени, които могат да обичат. Такава е Даниела - жената, която ме обича - държи на мен, плътно е до мен.

- Казвате ли си често, че се обичате?

- Понякога забравяме, не сме на по 20 г. Намирам поводи да й го покажа. А тя ме изпреварва, като намира време да ми го показва повече. Води ме. Но тя си знае защо. Защото, както се казва в един филм, сърцето на жената е пълно с тайни, които никой не знае и не ги познава освен тя самата. Аз без жена на мога да бъда. Нито миг.

- Не са ли малко преувеличени тези истории с женкарството?

- Преувеличени са, естествено.

- Няма ли да сложите халка на пръста си?

- Слагал съм я. Махнах две. Халката не е най-важното нещо. Майка ми и баща ми са се оженили в Прага, студенти, не са имали пари и са взели всичко под наем - булчинска рокля, костюм, ръкавици, халки. Майка ми и баща ми никога не са носили халки. Една от глупостите, които са писали за тях, е, че са разделени. Майка ми и баща ми са заедно вече 53 г. За какво ми е халката?

- Как са издържали толкова време заедно?

- Първо, явно са се обичали. Второ, имат такова лайно като мен за син. I>(Смее се.)/I>

- Сигурно са горди с вас?

- Надявам се.

- От кого сте наследили буйния си нрав?

- От родителите ми. И двамата са много луди по различен начин.

- Защо напоследък не сте правили никакви щуротии?

- Така ли мислите?

- Не се е разчуло.

- Това е друго. Това, че не съм правил щуротии и не се е разчуло, говори само, че съм добър професионалист. Няма да ви кажа последните си лудории. Те бяха преди 2-3 дни.

ВИЗИТКА

Петър (Чочо) Попйорданове роден на 11 юни 1964 г. в София. Баща му Иван е бил генерален директор на БНТ и шеф на Киноцентъра в Бояна. Майка му е лекарка.

Родът му по бащина линия е от Вардарска Македония - сред прадядовците му са македонските революционери Миле Попйорданов и брат му Йордан (Орце).

Чочо заминава за Прага, където учи актьорско майсторство 1,5 г. След това се връща в България и завършва ВИТИЗ в класа на проф. Крикор Азарян. Играе в театър “София”, Малък градски театър “Зад канала”, а после влиза на щат в Народния театър “Иван Вазов”. Участва в различни постановки, сред които “Сън в лятна нощ”, “В полите на Витоша”, “Бурята”, “Вишнева градина”, “Слуга на двама господари”, както и в “Хъшове”. Носител е на “Аскеер” през 1997 г. за ролята си на Джим Къри в “Човекът, който прави дъжд”.

Освен в театрални постановки Попйорданов участва и във филми като “Вчера”, “Адио Рио”, “Любовното лято на един льохман”, “Сезонът на канарчетата”, “Граница”, “Дунав мост”.

Има седемгодишен брак с Хилда Казасян. След партньорството си с Йоана Буковска в “Дунав мост” двамата започват връзка и Чочо се жени повторно след развода с Хилда.

Разделя се и с Буковска, а след нея среща ученическата си любов Даниела. Двамата заживяват заедно и са неразделни повече от 7 г.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Над 126 000 души смениха личния лекар през декември

126 240 здравноосигурени са сменили личния си лекар през декември, съобщиха от здравната каса. Най-голям е техният брой в София – 26 644души, а най-малък - в Смолян, 874.

"Българската Коледа" събра над 2,5 млн. лв. за болни деца

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г.

Здравният министър ще договаря ограничени вещни права заради обновяването на спешните центрове

Правителството възложи на министъра на здравеопазването да сключи договори за учредяване на ограничени вещни права в полза на държавата за нуждите на МЗ върху имоти,

Диабетът може да съкрати живота ни с до 9 години

Хора на средна възраст, диагностицирани с диабет, могат да изгубят около 9 години от животите си, предаде The Independent. Китайските учени, провели изследването, са достигнали и до извод, който сочи,

Асеновград събра пари за лечение на 16-годишния Синан, но ракът победи

Момчето издъхна в дома си след продължителна битка с рака Съученици, приятели и близки от Асеновград са съсипани от скръб, след като разбраха, че 16-годишният Синан Мурад не успя да пребори рака.

Болестта на пушачите става трета по смъртност

До 2025 г. болестта на пушачите - хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите - ХОББ. 480 хил.

Булбанк продала фирмени кредити за поне 560 млн. лева

Това е най-голямата сделка засега за такъв вид кредити, вземат ги норвежци Рекордна сделка за продажбата на просрочени фирмени кредити е сключила УниКредит Булбанк.

Заради студа ще разсрочват сметки за ток

Това договори енергийният министър договори с “Енерго-Про”, ЧЕЗ и ЕВН Сметките за ток за декември и януари може да се разсрочват, ако клиентите го поискат.

Парламентът пусна 2 млрд. лева, за да продължи още година санирането, върна стария режим за казаните с ракия

Финансовият ресурс за саниране да се увеличи на 2 млрд. лв. вместо 1 млрд. лв. Това реши парламентът в сряда след близо час дебати. Освен увеличаването на средствата депутатите гласуваха и да се

Терминал 2 прокапа. Поправиха теча

Терминал 2 на летище София е прокапал, видяха пътници, които изпратиха снимки във в. "24 часа", те са правени в четвъртък вечерта.  Попихаме аеропорта какво се е случило,

Борисов: Всички са искали добро, но друго е да го направиш

Не построим ли “Хемус”, Северна България е загубена, твърди премиерът “Предполагам, че всички управляващи у нас са искали да направят нещо добро. Но едно е да искаш, друго е да можеш,

"Самсон и Далила" - различен спектакъл на Софийската опера и балет

На 27, 28 и 29 януари в Софийската опера и балет предстои спектакълът на световноизвестния шедьовър на французина Камий Сен-Санс, операта „Самсон и Далила.