Пуснали убиеца Владимир Пелов заради журналистите

https://www.24chasa.bg/Article/1018249 www.24chasa.bg

Убиецът, който след предсрочното му пускане от затвора ограби златар и избяга след престрелка с полицаи в Ботевград, се обадил на съпругата си и казал, че иска да се предаде.

"Ще се предам в полицията, но ме е страх да не ме застрелят", казал с хладнокръвен глас 38-годишният Владимир Пелов на половинката си Светла. Жената се примолила по  телефона веднага да се предаде, защото тя и двете му деца не можели да изживеят отново кошмара отпреди 13 г.

Цял ден криминалисти чакаха убиецът беглец да се свърже отново с жена си или по друг начин да се предаде. Издирвачи от спецсектора на Криминална полиция, групата за задържане на областната дирекция и жандармеристи пък обикаляха гористите и планинските местности близо до Ботевград.

Съседката на Владимир Пелов го видяла минути преди грабежа. Той както винаги бил много мил с нея и й изхвърлил боклука.
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И РУМЯНА ТОНЕВА
Съседката на Владимир Пелов го видяла минути преди грабежа. Той както винаги бил много мил с нея и й изхвърлил боклука. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И РУМЯНА ТОНЕВА

По неофициални данни Пелов се обадил на съпругата си от местността Зелин, свидетели пък твърдели, че го забелязали край с. Литаково.

Жителите на с. Врачеш се страхуват, че ако не заловят Пелов, той може да се появи гладен и с оръжие на вратата на домовете им.
Жителите на с. Врачеш се страхуват, че ако не заловят Пелов, той може да се появи гладен и с оръжие на вратата на домовете им.

"Аз гарантирам, че ако Пелов се предаде при нас, и косъм няма да падне от главата му", каза пред "24 часа началникът на ОДМВР-София, комисар Николай Николов. Той потвърди за обаждането на Пелов, но обясни, че неговият мобилен телефон е бил изключен минути преди нападението над златаря и оттогава не е бил включван.

Полицаи продължиха да издирват беглеца в гористите местности край ботевградските села.
Полицаи продължиха да издирват беглеца в гористите местности край ботевградските села.

Екип на "24 часа" откри съседката на Пелов, която го е видяла последна минути преди да сложи вещерската маска за Хелоуин и с оръжие да ограби златаря. Оказа се, че ограбеният златарски магазин е на 5 минути от дома на Пелов.

"Не погледнах точно колко е часът, но беше малко преди 9 сутринта. Видя ме, че ще хвърлям боклука, и веднага грабна чувала да ми помогне. След като изхвърли отпадъците ми, потегли с бодра крачка към центъра", разказа комшийката.

Тя сподели, че откакто бил освободен от затвора, почти всеки ден виждала Пелов - много се грижел за децата, а в градината на къщата садял моркови и други зеленчуци.

"Не мога да повярвам, че синът ми отново е извършил подобно престъпление. Говорих с него в петък, всичко беше наред. Вече си беше купил тетрадки и с нетърпение чакаше да започнат очните му в университета през есента за втори курс "Екология", каза по телефона за "24 часа" майката на Пелов Тотка Иванова. Жената бе много притеснена и не й се вярваше, че синът й отново се е забъркал в престъпление.

"Само се моля да се обади и да се предаде, без да пострада. Ако прочете думите ми, искам още веднъж да го призова само да дойде в полицията, така всичко ще се оправи", заяви разстроената майка.

"24 часа" научи, че преди Владимир да бъде пуснат предсрочно от затворническото общежитие в Кремиковци, три пъти комисията на затвора отказвала да се разглеждат документите му.

Но след като го приели да следва и били направени много журналистически материали във вестници и телевизии, документите му били придвижени до съда, който постановил предсрочното освобождаване през октомври м.г.

В Ботевград приятели и познати на Пелов пък вече бяха изградили версията, че някой друг е извършил грабежа, а той е бел натопен заради рецидивисткото си минало.

"Ако е така, защо го няма и се крие?", отговарят пък уплашени комшии от с. Врачеш, които вече втори ден треперят въоръженият и опасен убиец да не позвъни точно на тяхната къща.

"Естествено, че се страхуваме и се притесняваме най-вече за децата си. Този човек сигурно ще е огладнял, а може и съзнанието му да се замъгли. Никой не знае дали няма да посегне на някого", коментираха уплашени жители в района.

Началникът на полицейското управление в Ботевград гл. инс. Христо Христов обясни, че няма никакво съмнение, че точно Пелов е извършителят на грабежа.

"Преценихме, че трябва да разпространим снимка и описание, защото знаем, че Пелов може да е опасен и хората трябва да внимават. Очакваме да се предаде до вечерта", каза още Христов.

Той бе категоричен, че няма други грабежи през последните месеци, които да приличат на извършения от Пелов и Димитър Иванчев-Шощора. Дуото на този етап не се проверявало за други случаи. Иванчев бе обвинен за въоръжен грабеж и отвличане и бе оставен за 72 часа в ареста.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Владимир Пелов: Невинаги съм бил престъпник

Интервюто е взето юли м.г., когато Владимир Пелов е приет в университета, но още не е освободен от затвора.

- Струва ли човешкият живот 4700 германски марки, г-н Пелов? Толкова е имало в куфарчето на убития от вас Ганчо Караиванов.

- Досега не съм намерил отговор на онова, което се случи, но стореното е непоправимо. В куфарчето нямаше пари. Полицията откри оръжието, с което бе извършено убийството, у съпроцесника ми. Бе установено, че аз не съм стрелял, но и двамата ни осъдиха на по 20 г. затвор.

- Работехте ли по това време?

- Не. След като се уволних от казармата, ходех на курсове. Учех езици, защото имах намерение да търся работа в чужбина.

- Имате и други присъди?

- Не съм бил престъпник цял живот. Просто в някакъв период след излизането ми от казармата така се стекоха нещата. Първото ми дело бе за неистински документи, паспорти по-точно. Моето участие в престъплението бе формално. Имаше замесени и други хора, но се признах за виновен.

Другото обвинение срещу мен бе за отнемане на полицейска кола със заплаха от оръжие. Никой не бе наранен.

- Защо се наложи да крадете полицейска кола?

- Не съм имал такова намерение. Нито съм го направил за удоволствие. Това стана в района на Правец. Стоях на извънградска спирка между две села. Изведнъж пред мен спря полицейски патрул и поиска документите ми за проверка. Видял съм им се съмнителен. Реших да бягам, защото носех в себе си незаконен пистолет.

- Как ги убедихте да ви дадат ключа от колата?

- Заплаших ги. Взех им радиостанциите и оръжието. Обясних, че не искам никого да наранявам, а само да си ида. Обещах да оставя колата малко по-надолу по пътя. Така и сторих. Два месеца след това ме арестуваха. След 11 години в затвора ми се струва странно всичко онова, което съм направил.

- Защо мислите, че трябва да ви освободят предсрочно?

- Това е една възможност за осъдения да докаже, че може да се върне в обществото, без да бъде заплаха за него, и да е полезен за близките си. Комисия проверява дали затворникът се е поправил, дали е положил достатъчно труд и не е вършил нарушения, докато е изтърпявал наказанието си. Предполагам, че с поведението си за тези 11,5 г. съм доказал, че отговарям на тези условия.

Желая да се върна при съпругата и двете си деца, които ме чакат. Сега повече от всичко искам и да уча. Екологията е професия с голямо бъдеще.

СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански