Куката в ареста след стрелба по роми

https://www.24chasa.bg/Article/1018369 www.24chasa.bg
Кафенето в центъра на Плевен, където в събота вечерта се е стреляло, вчера бе затворено. Куката (на снимката вляво) и двама негови приятели са в ареста след инцидента. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Камен Балбузанов-Куката и двама негови авери са задържани след стрелба в заведение в центъра на Плевен в събота вечерта.

Около 21 ч десетина роми от близкото с. Буковлък изненадващо нахлули в елитното кафене "Канапе" и развъртели бухалки и метални колове.

Боя отнесли 34-годишният Балбузанов и 6 г. по-младият му приятел Явор Маринчев. За да спре ударите, човек на Куката загърмял срещу нападателите.

Куката в ареста след стрелба по роми

Куршумите надупчили в главата Ицо Панов, на 43 г.

Предното стъкло на мерцедеса на Куката бе помляно от свирепи удари.
Предното стъкло на мерцедеса на Куката бе помляно от свирепи удари.

С тежка черепно-мозъчна травма и опасност за живота той е в реанимацията на университетската болница. Оловото се забило и в ръката на Илия Бечков, на 25 г., също от Буковлък.

Кървави следи от сбиването са останали по асфалта на главната улица в Плевен.
Кървави следи от сбиването са останали по асфалта на главната улица в Плевен.

След мелето повечето биячи на Куката и компания избягали. Полицаите сложили белезниците на побойниците Методи Петков, на 32 г., Бисер Илиев, на 27 г., и Христо Панов, на 23 г. Издирват и други замесени.

По първоначални данни огъня открил Явор, но оръжието не е намерено. Твърди се, че е незаконен пистолет. Разследващите са взели натривки от ръцете на заподозрените, за да установят кой е дърпал спусъка, казаха от прокуратурата.

Вчера ограденото с полицейска лента "Канапе" беше затворено за клиенти. При погрома са строшени мебели и оборудване, нанесени са значителни материални щети. По пода личат локви кръв, разказаха униформени, които вчера правеха повторен оглед.

Кървава следа се точеше напряко по асфалта на цялата главна улица и спираше в огромно петно до павилионите за цветя на ъгъла. В страничната глуха уличка бе паркиран черният мерцедес на Куката. Свирепи удари бяха смлели предното стъкло пред водача, видя "24 часа".

Разправията между хората на Куката и ромите пламнала в петък. Тогава Балбузанов, приятелят му Явор и боксьори били в заведение. При тях неочаквано се появили ромите от Буковлък. Идвали от сватба и започнали да задирят жената на Явор. След закачката той скочил и набил един от циганската група. По-късно Методи Петков, който се води за ромски тартор в Буковлък, наложил 50 000 лв. глоба за битото циганче.

В събота вечерта Методи повел четата към Плевен да си търсят парите от санкцията.

"Глобен си 50 бона за битото ни момче. Давай банкнотите!", разпоредил се Методи в "Канапе". После от отбора му налетели с бухалките и железата срещу Явор и Камен. Оттам пък открили огън.

Куката е ударен по главата, но раната му не е сериозна. В неделя около 10,30 ч жена му и майка му бяха пред полицейската дирекция в Плевен. Около 11 ч там се появи и адвокатката му Антоанета Константинова. "Методи иска 50 хил. лева и който не дава, го пребива", заяви тя пред "24 часа".

За Куката по-рано се знаеше, че е важен играч и държи пазара на дрогата в Плевен. По-късно се заговори, че е сменил попрището и вече се занимава с изкупуване на апетитни терени.

Срещу него има няколко неуспешни опита за покушение. За последно Георги Петков-Дачи от групата на Килърите изстреля 8 куршума срещу Куката, докато той седял в пиано бар в Плевен на 20 ноември 2009 г. След като изпразнил пълнителя, стрелецът избягал. Със седем куршума в тялото Балбузанов едва оживя. През август 2010 г. Дачи бе разпознат по фоторобот и с показанията на 5-има свидетели на стрелбата.