Първанов закрива БСП, прави български ПАСОК

https://www.24chasa.bg/Article/1018569 www.24chasa.bg

След два мандата като държавен глава избраният през 2001 г. “социален” президент Георги Първанов вече събира багажа от президентската къща.

Пет месеца преди сдаването на мандата за бъдещето му е сигурно едно - ще се занимава с политика. Въпреки лаконичните му отговори: “Какво ще правя, си е моя работа”, “Задайте ми този въпрос на 23.I. догодина”, но “българите ще могат да гласуват за мен след януари 2012 г.”.

Първанов обаче не си представя политиката след пенсионирането като първия демократично избран държавен глава Желю Желев - затворен в собствена фондация да дава интервюта за президентските правомощия или президентската република. Няма да допусне и бъдеще като на предшественика си Петър Стоянов, който през 2005 г. се върна в СДС като лидер, срина го и той, колкото можа, и сега изнася лекции в университети по света.

Първанов закрива БСП, прави български ПАСОК

Второто сигурно е, че ще си вземе обратно партийната книжка. Защото ако не се върне в БСП, не може да очаква успех в никой проект, защото за социалистите това било равносилно на измяна.

Всъщност първото намигване на Първанов към активистите, че пак ще е един от тях, беше на емблематичната дата 4 февруари тази година. След близо 10 г. президентът стъпи на “Позитано” за дискусия, организирана от младежкото обединение. На този ден през 1997 г. Николай Добрев и Първанов се отказаха да съставят правителство на БСП в разгара на бунта срещу властта на Жан Виденов. Оттогава за едни президентът стана героят, който е опазил София от пролята кръв, а за други - предателят, склонил глава пред лумпените.

Тези, които все още му викат “шефе”, го чакат в партията като спасителя, който ще поведе БСП срещу змея Борисов, “зейнал да нагълта цяла България”. С ръка на сърцето Стефан Данаилов призна преди време, че вижда Първанов начело на партията и никъде другаде. Президентът е най-успешният БСП политик. Какъв е проблемът да ползваме потенциала му, каза за “24 часа” и Кирил Добрев.

За противниците му стъпването му на “Позитано” е знак за голямата битка и очакват най-страшното разцепление в партията.

Първанов всъщност няма никакво намерение да цепи БСП. Иска си я цяла, но вече била тясна за него.

Затова мечтае да направи български ПАСОК. Дори пратил емисари да проучат как са го създали в Гърция. При съседите този ляв проект печели избори вече 30 г. А амбицията му пораснала, след като Алтернатива за българско възраждане, на която той бабува, се оказала ялова.

За неизкушените от световните процеси ще припомним, че Общогръцкото социалистическо движение, както е пълното име на ПАСОК, е създадено през 1974 г., като в него участват няколко леви организации, оцелели след военния режим, и известни общественици. По-късно част от учредителите напускат ПАСОК, но тя бързо се утвърждава като водеща политическа сила.

Идеята за подобно обединение не е нова за Първанов. В края на 90-те той инициира политическия съюз “Нова левица” - коалиция между БСП, БСДП на Петър Дертлиев, ОБТ на Кръстьо Петков и движение “Социалдемократи” на Николай Камов.

И АБВ бе замислена като ветрило от леви организации и интелектуалци. В интерес на истината при създаването му президентът “не влезе с бутонките напред” в БСП. Не откъсна живо месо, просто хората му останаха разкрачени - и при Станишев, и в сдружението. Но АБВ-то роди само няколко доклада. Защото наред с десетина нови и перспективни лица, в него като във вица се събра “бая стар персонал за новия политически бардак”.

От няколко месеца Първанов методично подготвя завръщането си. Той отново тръгна да обикаля родината, естествено, все още като президент - за да каже за последно на хората какво е направил за държавата в последните 10 г.

Там, казват присъствали на срещите, слуша внимателно и брои привържениците си. И все повече вярва, че го харесват повече от Сергей.

Действащият държавен глава не е забравил и задкулисните политически ходове и работи за левия кандидат-президент Калфин. Според запознати Първанов преговаря с ДПС за подкрепа на втори тур. Не искал официално пришиване на движението зад Калфин, но действа вицето му да бъде харесано и от Доган. И да е някакъв хибрид - човек с червено минало, либерално мислене и европейско настояще.

Макар в тези одежди да е трудно да облечеш някого.

Според запознати Първанов е начертал стъпките как ще овладее БСП, после ще я закрие и накрая ще я сложи като трофей в новото обединение.

Подредил ги е така: Калфин стига до балотаж, но губи изборите. Губи ги и Станишев. За втори път. Затова искат оставката на Сергей. На конгрес - дали на заседание на 47-ия, или на изтеглен по-рано 48-и конгрес, се появява нов лидер. Естествено, търси се близък на президента, но без мераци да векува на “Позитано”.

Тук партийните слухове изреждат все познати имена от близки до президента хора - сериозния, спокоен и спасил се от далавери и интриги Ангел Найденов, амбициозната Корнелия Нинова и дори най-напористата и устата Мая Манолова. А за екзотика - споменавали и името на кметицата на Смолян Дора Янкова, която е с висок рейтинг сред социалистите. И четиримата били достатъчно широко скроени, че да не плачат много, ако БСП прелее в новия ПАСОК.

Според някои те биха приели схемата, за да се роди силна левица до следващия парламентарен вот. Идеята е новият лидер да остане начело на БСП 6-8 месеца. Дотогава Първанов ще е подготвил всички крилца на социалдемократите, любимите му граждански движения и хора от АБВ да скрепят подписите си в новото обединение.

В името на битката с Бойко Борисов. А естествен лидер ще е именно Георги Първанов. “После той ще подготви следващите избори, а програмата му максимум е да стане министър-председател”, казват запознати. И е сигурно, че с по-малко няма да се задоволи, след като през април на въпрос дали ще се върне като депутат от БСП, той бе лаконичен: “Аз депутат? Моля ви, не ме подценявайте.”

От всичките тези стратегии излиза, че целта е нов удобен по-висок пост за Първанов. Упражнението е абсолютно безсмислено, защото БСП е единствената успешна лява партия и никой до този момент не е оспорил лидерството й. Подобен род обединения се правят, когато се появи поне още една формация от този ранг. Иначе защо дребните леви под строй да не си ходят в коалиция със социалистите срещу 1-2 избираеми места в националната листа. И оттук следва въпросът не е ли по-добре да укрепиш силната партия (дори при свирепа битка за председателския пост), вместо да я вкарваш в кюпа на формацийки с по един файтон хора.

Освен това хората на президента си правят сметките, сякаш Станишев го няма. А той отдавна не е послушното момче, а изграден лидер и апаратът е зад него. Според социолози зад него са по-младите, по-образованите и дори по-европейски настроените. В разговори помежду си дори наричали президента с агентурното име Гоце.

А тези дни лидерът не изглеждаше притеснен от пристигането на новия стар партиен член. В интервю за “24 часа” Станишев обясни: “Не виждам нищо страшно Първанов да се завърне в БСП като член на партията и нямам притеснения. Само че едва ли който и да било може да влезе обратно в роля, от която е излязъл... Думата на Георги Първанов винаги ще се чува в БСП. Както и моята.”

Близки до Станишев разказват, че на среща неотдавна той е убеждавал Първанов да му признае лидерството срещу обещанието БСП да се стабилизира и когато през 2013 г. спечели изборите, постът на премиер да е за него.

Сега активисти пресмятат и се чудят може ли тази сделка да запази партията цяла.

А дали са се разбрали наистина, ще стане ясно много скоро. Догодина предстои редовен конгрес на БСП. Някъде през октомври. Но може и да е през пролетта, за да се обсъдят резултатите от изборите. Станишев обаче може да насрочи форума още преди връщането на Първанов в партията. Според устава на БСП Националният съвет взема решение да има конгрес най-малко три месеца по-рано. Притеснени от това, хора на президента пресметнаха, че Станишев може да свика пленум преди изборите на 23 октомври и да предложи конгресът да бъде на 14 или 21 януари. Седмица или ден преди Първанов да може да поднови партийния си билет.

При този сценарий Сергей ще задържи властта. И проектът ПАСОК да се размине. Но Станишв знае, че няма да му е лесно. Защото Първанов, Кирил Добрев, Румен Петков и т.н. ще го бият от едната страна, Янаки Стоилов и неговите много леви, от втора, другият Румен, от трета. Нищо че Овчаров няма лидерски амбиции, а и все по-малко се интересува от партийно строителство. Приближените му обаче са сигурни, че не би работил за президента при превземането на БСП, дори цената да е падането на Станишев.