Да пуснем ли емигранти в парламента

https://www.24chasa.bg/Article/1018683 www.24chasa.bg
В нашия парламент не се допускат депутати с двойно гражданство. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА И РОЙТЕРС

Българите, които живеят в чужбина и имат двойно гражданство, да могат да се кандидатират и да бъдат избирани за депутати - това е позицията на по-голямата част от нашенците, участвали в анкета на националния омбудсман по проблема.

Общо 144 българи са попълнили формуляра на интернет страницата на институцията за един месец - 107 от тях имат само БГ паспорт, а 35 - и друго гражданство. 68 от анкетираните живеят в България, останалите - в друга държава.

102-ма от участниците в допитването са категорични, че второто гражданство не трябва да е пречка за влизане в парламента, 42-ма пък отстояват обратната позиция.

Четирима от 230-те депутати в Португалия се избират от диаспората.
Четирима от 230-те депутати в Португалия се избират от диаспората.

Условието, че за народен представител може да бъде избран само български гражданин, който няма друго гражданство, е записано в конституцията. Тя поставя това изискване и за президента и министрите.

Не само конституцията, но и доста закони не позволяват на българите в чужбина, които имат двойно гражданство, да работят у нас, ако искат.

Забранено им е да заемат определени длъжности като национален омбудсман, шеф и зам.-началник на ДАНС, служител по сигурността на информацията, държавен служител в МВР, съдия, прокурор и следовател.

Ограничението депутатите да имат само българско гражданство бе записано в конституцията, за да се предотврати възможността изселниците ни в Турция да изпратят двама-трима свои представители в нашия парламент, обясниха запознати.

Но 20 години по-късно нещата са коренно различни - по света има много повече българи, отколкото в Турция, но те, ако желаят, нямат право да участват активно в политическия живот на родината си.

Българите в чужбина неведнъж са повдигали този въпрос, но досега не са получили отговор от държавните ни институции. След много сигнали националният омбудсман Константин Пенчев реши да постави въпроса на обществено обсъждане.

"Последните две десетилетия бяха доста динамични - паднаха граници не само физически, но и в начина ни на мислене. Светът се превърна в едно глобално място за живеене и ограничаването на пасивното избирателно право на българите с двойно гражданство прилича по-скоро на остарял предразсъдък, отколкото на необходимо условие, гарантиращо избирането на добри управници на страната ни", смята Пенчев.

Още повече че същата конституция разрешава на всеки българин да напуска страната и да се връща в нея, когато поиска. Това негово право е записано и в международни и европейски конвенции.

"Да си гражданин на повече от една държава, не е престъпление, не е и морално укоримо. Този факт не е и показател, че не обичаш страната, в която си роден, и поради това не си достоен да участваш в управлението й", категоричен е адвокатът на народа.

Според него е дошло времето обществото да обсъди и да каже дали е разумно и справедливо ограничението да продължи да действа, дали е честно желанието да черпиш и трупаш знания и опит от повече и различни източници, включително и в чужбина, да се наказва с невъзможността да се реализираш в собствената си страна.

Проблемът и мненията на българи, живеещи у нас и в чужбина, ще бъдат обсъдени публично в края на септември.

ЗА И ПРОТИВ

Българин от Тулуза, Франция:

Няма друга държава освен България, която да разрешава двойно гражданство, но същевременно да забранява лицата с такова дори да се кандидатират за депутати, камо ли да бъдат депутати.

За онези, които се страхуват, че български граждани с турски паспорти, живеещи в Турция, ще стават български депутати и ще обсебят парламента, нека напомня, че доскоро Турция третираше нашите сънародници там по специален статут на "пребиваващи" и не им предоставяше турско гражданство. Така огромното мнозинство от тях са само български граждани и ако поискат, и днес могат да се кандидатират за депутати.

Българин от Пловдив:

След като са български граждани и искаме да останат българи, би трябвало да имат същите права, както нас, които живеем в България.

Българин от Холандия:

Синът ми е роден в България и е с двойно гражданство. Това не го прави по-малко българин от който и да е друг с българско гражданство. Задължително условие: добро владенее на книжовен български език!

Българка от Кипър:

Ами ако искат да се кандидатират за депутати, да си останат да живеят в България.

Българин от Плевенско:

Трябва да бъде сигурно, че защитават интересите само на една страна

Българин от София:

Народен представител означава избраник на народа, който да защитава интересите на народа (хората) и да създава подходяща законова среда за развитието на територията на страната. За да може ефективно да върши това, то той трябва да живее и работи в страната си, да познава местните проблеми, за да има виждане за развитието на държавата, осланяйки се на регионалните традиции и манталитет. Как това ще правят хора, които нито са в час със случващото се тук, нито знаят какво трябва да се предприеме, нито пък ги интересува държавата? Те са отишли наготово някъде, за да просъществуват лесно, без много мъки, и изведнъж - да определят политиките и бъдещето на страна, гражданството на която им се струва срамно и затова са го сменили с чуждо!? Повечето от тези с двойните гражданства пазят българските си паспорти просто по навик - "за всеки случай", да има къде да избягат, ако нещо им се случи и ги подгонят от местопребиваването им.

Според мен трябва да се премахме двойното гражданство. Или си български гражданин, милееш за родината, плащаш данъци тук и работиш, за да просперира народът и ти в частност, или не си.

ПО СВЕТА

Държави, в които диаспората избира представители в националния парламент:

Франция - 12 от 343 сенатори в горната камара (Сената) и 11 от 577 депутати в долната камара (Националната асамблея)

Италия - 6 от 315 сенатори в горната камара и 12 от 630 депутати в долната камара

Португалия - 4 от 230 депутати

Хърватия - от 6 до 10 депутати от общо 160 (зависи от избирателната активност в чужбина)

Македония - 3 от 120 депутати

Алжир - 8 от 380 депутата

Кабо Верде - 6 от 72 депутата

Мексико, Доминиканската република и Швейцария - в момента променят изборното си законодателство, за да създадат представителство на диаспората в националните парламент