Авиоакули се събират край Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/1020186 www.24chasa.bg
Двойка изтребители МиГ-29 дава дежурство по програмата "Еър полисинг". Реална е перспективата да разчитаме на тях чак до 2029 г., когато им изтича ресурсът. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Като свършим магистралите, идва ред и на изтребителите. Това заяви на 31 октомври м.г. премиерът Бойко Борисов в авиобаза Граф Игнатиево. Тогава той се възхити от действията на военните пилоти и на място разпореди да се купят резервни части, заради които някои изтребители бяха насила приземени.

Излиза, че новите бойни самолети зависят от магистралите.

Строежът на аутобани ще се проточи доста, както казва премиерът Борисов - “Тракия” и “Марица” през този мандат, а “Хемус”, “Струма” и “Черно море” през втория.

Шведският“Грипен” вече е приет на въоръжение в Чехия и Унгария. СААБ спечели наддаването там и с доста мощни офсетни програми.
Шведският“Грипен” вече е приет на въоръжение в Чехия и Унгария. СААБ спечели наддаването там и с доста мощни офсетни програми.

На какво тогава разчитат световни авиоакули, които в събота буквално ще окупират летище Крумово край Пловдив? Авиационният фестивал се провежда за осми път. Никога досега обаче у нас не са се струпвали толкова много и толкова мощни производители на изтребители. За първи път на българско летище ще кацне “Юрофайтер Тайфун” - перлата на европейското каре Германия, Англия, Испания и Италия. Шведите от СААБ пращат цели 4 машини “Грипен”. Гигантът “Локхийд Мартин” залага на 2 групи Ф-16 - едната от САЩ, другата от съседна Турция. Руснаците ще покажат суперновата разработка МиГ-29 ОВТ, известна с изключителната си маневреност.

Ф-16. Богатият му боен опит е един от най-силните му козове.
Ф-16. Богатият му боен опит е един от най-силните му козове.

Засега не е ясно дали ще дойдат самолети от Израел, но 2 фирми от еврейската държава са извадили шокиращи оферти. Държавната IАI предлага изтребителя KFIR, а частната “Елбит” - модернизиран Ф-5. И в двата случая става дума за стари машини, сравними с руския МиГ-21, който до месеци слиза от въоръжение в нашите ВВС. Разликата е, че първо са натъпкани с модерна електроника, по която превъзхождат дори Ф-16, и второ - че са доста по-евтини в сравнение с останалите.

“Юрофайтер Тайфун” -е по-модерен, но пък доста по-скъп. 
СНИМКИ:
CODE ONE
“Юрофайтер Тайфун” -е по-модерен, но пък доста по-скъп. СНИМКИ: CODE ONE

Какво предлагат световните авиоакули.

САЩ ни дават Ф-16 в два варианта - нови и втора ръка. По неофициални данни за 8 нови машини янките искали 1,3 млрд. долара. А за 8 втора ръка - 600 млн. долара. “Юрофайтер Тайфун” е по-скъп. Европейският консорциум ЕАДС го дава за около 80 млн. евро бройката, а за употребяван италианските ВВС искали 35 млн.

Офертата на шведския СААБ е особено агресивна. 8 чисто нови “Грипен” за около 450 млн. евро, или почти толкова, колкото искат американците за Ф-16 втора ръка.

Цените на руския МиГ-29 ОВТ не са известни. Но заради несъвместимостта с натовските стандарти, неговите шансове са микроскопични.

Скандално ниски са цените на израелските машини. 12, а не 8 самолета от типа KFIR стрували около 300 млн. долара, твърдят оръжейници. Като в цената влизало и обучението на пилоти и техници. При това израелците държали само на 20% от сумата при сключване на договора, а останалите 80% - на разсрочено плащане. Докато американците играят по правилото, че в началото трябва да им се платят 75% от цялата сума.

Според авиатори, ако изобщо се стигне до сделка, най-големи били шансовете на американците. И то не защото показателите на Ф-16 са най-добри. Освен всичко друго легендарният изтребител в близките няколко години слиза окончателно от производство.

Според експерти от ВВС обаче Ф-16 е най-изгоден за България. Първо, защото съседите ни Гърция и Турция, които са ни партньори в НАТО, летят със сащата машина. Това е особено важно от логистична гледна точка. По предварителни данни Румъния също се ориентира към Ф-16. Второ, покрай ежегодните съвместни учения в авиобаза Граф Игнатиево вече бил изграден добре оборудван пункт за обслужване, където щатските техници подготвят своите машини за полети. Трето, по признания на депутати САЩ отдавна негодуват, че за 20 г. преход всички по-големи военни сделки на МО са с европейски фирми. И четвърто - Ф-16 единствен от конкурентите си е воювал. Неотдавна шведите пратиха няколко грипена за удари по силите на Кадафи в Либия, от Италия излетяха и няколко юрофайтера на британските ВВС. Бойният опит на американските машини от войните в Ирак и Афганистан обаче е несравнимо по-богат.

Според оръжейници обаче шведският СААБ ще избие рибата, като предложи нови “Грипен” на цената на стари Ф-16.

Поне такава бе тактиката им при опита за сделка в съседна Румъния миналата година. Шведските машини също имат своите сериозни козове. Те са по-непретенциозни като бойни възможности, но са натъпкани с електроника и са доста по-икономични. За малка България това изглежда добро решение. Освен това шведите предлагат сделка без посредници и държавно гарантиран кредит със солиден гратисен период на изплащане.

Всъщност без посредници действат почти всички кандидати. Никой от тях не разчита на вътрешен човек, както “Юрокоптер” бе наел бизнесмена Николай Гигов например. От “Юрофайтер” пробваха да пробият с няколко човека, но се отказаха. “Локхийд Мартин” и СААБ пък са заложили на едни от големите български пиаркомпании, които системно захранват медиите с най-прясна информация.

Това в основни линии са фактите. Дали обаче нашите политици ще се съобразят с тях, е друг въпрос. Съмненията идват най-вече заради твърденията на министъра на отбраната Аню Ангелов, че сделката ще е по-скоро предмет на политическо решение, отколкото на конкурс. По-късно той уточни, че изборът ще бъде на парламента. По същата схема миналата година в Румъния нещата удариха на камък. Тогава правителството в Букурещ избра без конкурс Ф-16 и внесе предложението си за утвърждаване в парламента. Депутатите обаче го върнаха с мотива, че трябва да се проведе тръжна процедура. Но истинските причини бяха липсата на достатъчно пари в хазната и назряващата финансова криза.

Точно това е причината, която спъва и избора на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС. Правителството на ГЕРБ няма откъде да извади пари за 8 самолета накуп, ще опре до кредит. Така ще изпадне в ситуацията на своите предшественици, които Бойко Борисов трета година обвинява, че са му оставили куп необезпечени договори.

“Локхийд Мартин” идва с нова оферта.

Официална делегация в Крумово ще изпрати европейският клон на "Локхийд Мартин" в Брюксел, съобщиха от авиофестивала вчера. В състава на делегацията са включени Скот Харис, вицепрезидент на компанията, и ген. Боб Дилейни, регионален директор, направление "България".

Очаква се по време на работни срещи с представители на МО американците да обявят, че са подготвили подобрено предложение за многоцелеви изтребители за България. Новата оферта ще бъде връчена няколко седмици след фестивала. Идеята е предложението да бъде включено в оценките и анализите на предложенията на Германия, Швеция, Италия и др., които МО ще прави през есента.