Петков & Василев отиват на изборите с “Волт” и "Средна европейска класа" (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10202252 www.24chasa.bg
Новият лидер на СЕК Константин Бачийски показва на Кирил Петков като служебен министър къде трябва да се изгради центърът с летище. СНИМКА: ФЕЙСБУК СТРАНИЦА НА СЕК

“Средна европейска класа” е партията, от която неведнъж за депутати се кандидатират Кристина Димитрова и Агент Тенев

ЦИК приема документи от днес, последният срок за регистрация на партиите за двата вида вот е 29.09.

Анонсираната от Кирил Петков и Асен Василев “коалиция на почтените” засега е тройна - с партиите "Волт" и "Средна европейска класа", с чиито регистрации "Продължаваме Промяната" се явяват на изборите.

В неделя при официалното представяне на проекта си Василев и Петков обявиха, че целят да съберат обединение от 7-8 партии, с което да се явят на вота.

Водачът на партия “Волт” Настимир Ананиев, за чиято готовност да даде регистрацията си “24 часа” писа още в началото на месеца, вчера обяви, че вече били пред подписване.

Разговорите с

ексминистрите

започнали през

уикенда,

разкри той.

Всеки политик казва “Вярвайте ми”. Политиците на прехода скъсаха това доверие между граждани и политици. Кирил и Асен искат да го върнат, похвали ги и пред БНР бившият депутат от Реформаторския блок в 43-ото НС.

Ананиев бе сред учредителите на партията на Меглена Кунева ДБГ, после оглави българската организация на паневропейската партия “Волт” и с нея бе в коалицията около Манолова, но наскоро я напусна.

Скандалът с “купуването” на ПК “Екогласност” се подхранва от хора от БСП, убеден е той.

В понеделник привечер пък започнали разговорите по споразумението с партия “Средна европейска класа” (СЕК), научи “24 часа”.

“На преговори

сме”,

заяви пред наш репортер новият ѝ лидер Константин Бачийски, запитан дали формацията ще даде регистрацията си на “Продължаваме промяната”.

Партията бе основана преди 14 години от бургаския бизнесмен Георги Манев, който участва с нея на местни и парламентарни избори. От 2007 г. е неотлъчно в общинския съвет на Бургас, но не можа да пробие за Народното събрание.

В ръководството ѝ бе певицата Кристина Димитрова, тя редовно през последните години участва в кандидатдепутатските листи. Кандидати са били и Агент Тенев и Искрен Пецов.

На парламентарните избори през 2017 г. СЕК се включи в коалицията “Обединени патриоти”, а през юни 2020 г. скъса с тях. За първите избори тази година - през април, ЦИК заличи регистрацията ѝ заради нередовни документи. Не я допусна и за вота през юли и тогава тя се присъедини към коалицията около Петър Москов - Национално обединение на десницата.

Преди 3 дни председателят на СЕК Георги Манев обяви, че се оттегля от активната политика и освобождава поста. Преценил, че “в така създалата се политическа обстановка” повече не може да взема правилни решения за пътя на партията. По това време името ѝ вече се завъртя като възможен мандатоносител на проекта “Петков & Василев”.

Манев тогава обяви, че не е преговарял с тях, но са добре дошли - изразът им “десни политики за леви цели” се доближавал до философията на СЕК. 54-годишният сдаде поста на Константин Бачийски и подсказа, че “след дни ще се чуе” дават ли си партията на новия проект.

Именно

Бачийски бе

човекът, който

съпровождаше

Кирил Петков

като икономически министър преди 3 седмици на обиколката му в Бургас. Той е общински съветник, бе кандидат за кмет на Бургас, шумен по скандала с “Росенец” и автор на план за създаване на индустриална зона със собствено карго летище в Равнец, което “ще направи Бургас стратегическа точка за бизнеса от целия свят”.

Бачийски твърди, че проектът вече имал одобрението на президента, а при посещението си тогава подкрепа дали Петков. Дори обявил, че подобна инфраструктура в индустриалната и икономическа зона ще е без аналог и ще даде огромен шанс за привличане на инвестиции, включително по плана за възстановяване. Тогава Бачийски бе категоричен, че с министъра са говорили само по проекта.

29 септември е крайният срок да се регистрира коалицията, с която “Продължаваме промяната” отива на вота на 14 ноември. Дотогава ЦИК ще приема документите на партиите и за президентските, и за парламентарните избори. Тя започва да записва от днес. 12 октомври пък е последният срок за регистрация на кандидатите за президент и вицепрезидент и за депутати.

Христо Иванов: Ще обсъдим съвместно явяване

Ще поставим въпроса за възможностите за съвместно явяване на тези избори с тях. Важен е не толкова аритметичният сбор, а да потърсим синергичен ефект.

Така изначално ще направим заявка, че можем да градим мостове, да договаряме коалиции - това, което е препъникамъкът в два поредни парламента. Има значение дали това ще бъде показано преди изборите, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в понеделник. Преди ден евродепутатът от ДБ Радан Кънев пръв призова своите да преговарят за коалиция, тъй като подобен шанс десните да се върнат отново в управлението скоро няма да има.

Винаги сме били позитивно настроени към това да има нова енергия, нови лица, нови идеи в политиката. Това е признак на здравословното състояние на една демокрация. И не е случайно, че сега се случват толкова нови промени, защото разпукването на модела, наложен поне в последните 12 години, носи тези размествания на пластовете. Никой не може да бъде монополист на идеята за промяна, коментира Иванов пред bTV.

Своята съпричастност към “коалицията на почтените" още преди него побърза да заяви и Мая Манолова (виж по-долу).

Манолова се обяви за бранд от коалицията на почтените

Мнозинството на почтените може да бъде видяно от гражданите през 3 или няколко бранда, което да е ясно още преди изборите. Това заяви Мая Манолова, която излезе с официален призив за обединение между формациите на промяната - ИБГНИ, ДБ и “Продължаваме промяната”, още преди изборите на 14 ноември.

Възможна е и коалиция преди изборите, но тъй като разговори не са водени, а времето тече, това, което е реалистично, е трите формации да сключим споразумение, че ще формираме мнозинство на почтените в 47-ото НС, обясни Манолова. На хората трябвало да е ясно, че гласувайки за всеки от трите субекта, те гласуват за следващата управленска коалиция, която ще стъпи върху платформата на промяната. Предварително и ясно можело да бъдат начертани приоритетите и свързаните с тях срокове.

Манолова не изключи ИТН от бъдещата коалиция, но решението щяло да е тяхно.

Във вторник от коалицията ѝ ще кажат дали ще се явят в същия състав и на 14 ноември. Най-вероятно форматът ще е същият, отговори Манолова на въпрос дали Татяна Дончева, чиято партия “Движение 21” е сред далите регистрация на ИБГНИ, остава в коалицията. (24часа)