ГДБОП атакува офисите на охранителна фирма (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/1020246 www.24chasa.bg

Организирана престъпна група за финансови измами е разбита при операция на антимафиоти, съобщиха от МВР.

За 24 часа са задържани двама от членовете й - С.М.-Севдо на 42 години и А.Д. на 44 години. Третият - 49-годишният К.В. - се издирва. Има данни, че от негово име били подписвани записи на заповеди, запорирани били сметки, както и прехвърляни активи и пасиви на юридически лица.

Зрелищната акция на ГДБОП се провежда в комплекс „Макси", в Студентски град, в кв. „Лозенец", където е централният офис на VTA Security Service и на други места в София, съобщи агенция "Фокус".

Единият от задържаните е заловен в столичен хотел.

Специализираната операция е във връзка с досъдебно производство за лихвари, извършвали насилствена дейност спрямо длъжници, незаконна банкова дейност, изнудване за печелене на обществени поръчки и принудително прехвърляне на собственост на фирми. Това заяви главен комисар Станимир Флоров, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Групата е получавала облаги за около 1,5 милиона лева чрез сила и внушаване на страх.

Лихварите са от управляващите фирмата VTA, допълни главен комисар Флоров. Затова пред централата на фирмата в кв. Студентски град има полиция. Тя се намира в 60-ти блок в квартала. На място са се събрали и много журналисти.

Полицията отказва информация за целта на операцията. Засега служители на фирмата не се виждат в района. Видимо спокойна изглежда обстановката около централата на VTA Security Service.

Фирмата се ръководи от двама президенти, които са и съсобственици с еднакви дялове. Първият е Бончо Делчев Халхулов, който до 1990 година е служител на МВР и многократен шампион на България по борба, джудо и самбо. Вторият съсобственик и президент на VТА е Иван Иванов Анчев, който е бил на ръководни длъжности в Министерство на отбраната.

В момента се проверяват и жилищата, офисите и други помещения, които лихварите използват.

Специализираната операция се провежда съвместно със Софийска градска прокуратура и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

До приключването на оперативните действия подробности няма да бъдат съобщавани, заяви прокурор Роман Василев. Продължават процесуално-следствените действия.

Очаквайте снимки и видео