Едно въже да имаше, Едит щеше да е жива

https://www.24chasa.bg/Article/1022124 www.24chasa.bg
Сервитьорът Христо Кънчев, спасил двете приятелки на Едит, показва къде в Созопол се е случило нещастието. СНИМКИ: ЛИНА ГЛАВИНОВА И НЕНКО СТАНЕВ

“Децата падаха по земята и ревяха. Всички бяхме в шок след вестта, че Едит не е жива. Все още и никой от съучениците не иска и не може да осъзнае случилото се.”

Това заявиха вчера от училищното ръководство на Гимназията с преподаване на чужди езици “Христо Ботев” в Кърджали, чиято 15-годишна възпитаничка Едит Симеонова загина нелепо в бушуващото море край Созопол в понеделник.

Следобед на 29 август 3 приятелки бяха пометени от върхлетяла ги вълна от скала, докато позираха за снимка за спомен.

Приятелки на удавилата се онзиден 15-годишна Едит плачат в двора на гимназия “Христо Ботев” в Кърджали, където тя е учила. Вчера бе погребението на момичето, чиято смърт бе обявена за нелепо стечение на много обстоятелства, но без конкретен виновник
Приятелки на удавилата се онзиден 15-годишна Едит плачат в двора на гимназия “Христо Ботев” в Кърджали, където тя е учила. Вчера бе погребението на момичето, чиято смърт бе обявена за нелепо стечение на много обстоятелства, но без конкретен виновник

“Детето е решило да запечата един щастлив миг по време на ваканцията си. За зла участ този миг се оказа последен”, каза вчера след погребението кметицата на Крумовград Себихам Мехмед.

Скалистият бряг в местността Гаджели в Созопол е доста стръмен. Въпреки това туристите обичат да слизат по скалите, за да си правят снимки. Така е постъпила и загиналата Едит.
СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
Скалистият бряг в местността Гаджели в Созопол е доста стръмен. Въпреки това туристите обичат да слизат по скалите, за да си правят снимки. Така е постъпила и загиналата Едит. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА

“77 възпитаници от 2 училища бяха на лагер в почивната база в Приморско. Решихме да посетим Созопол, след като 2 дни морето бе бурно и не ставаше за къпане. До 14,30 ч разгледахме църквата “Св.св. Кирил и Методий”, където са мощите на св. Йоан Кръстител.

Йорданка Чавдарова
Йорданка Чавдарова

След това групата от 37 деца, които бяха дошли в Созопол, се раздели. Една част отидоха в Историческия музей, а друга - да пазаруват сувенири. Определихме сборен пункт в 17 ч след инструктаж.

След злополучния лагер съучениците на Едит се върнаха в Кърджали обезумели от скръб.
СНИМКА: НЕНКО СТАНЕВ
След злополучния лагер съучениците на Едит се върнаха в Кърджали обезумели от скръб. СНИМКА: НЕНКО СТАНЕВ

“На края на полуострова сме, 3 момичета паднаха в морето”, гласяло зловещото обаждане от възпитаничка малко преди 16 ч. Тръгнахме веднага. Морето бе като пералня”, разказа вчера директорката на учебното заведение Йорданка Чавдарова.

Едит
Едит

“Едно от момичетата - Радослава, бе с одрани ръце, а другото - с рани по краката”, описа гледката школската шефка. Сервитьор в съседно заведение успял да спаси двете бедстващи, но не и Едит.

На помощ на давещите се момичета се притекъл 20-годишният Христо, готвач в заведението над скалите, където е станал инцидентът.
СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
На помощ на давещите се момичета се притекъл 20-годишният Христо, готвач в заведението над скалите, където е станал инцидентът. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА

“Зловещата ирония бе, че предприехме екскурзията именно да опазим лагеруващите от бурното море в Приморско. Целта ни бе безопасността, а то...”, каза и помощник-директорката Радка Попгеоргиева.

Едно въже да имаше, Едит щеше да е жива

Колежката й Мария Митрева уточни, че по време на пътуването, престоя в лагера и последвалата злощастна екскурзия постоянно следвали инструктажи.

“Определено чувстваме вина за станалото. Прибрахме се в лагера и решихме да го прекратим предсрочно 2 дни”, уточни Чавдарова.

На следващата сутрин останалият без дъщеря баща д-р Николай Симеонов имал среща с ръководството на групата.

“Каза ни: “Вие нямате вина”, допълниха водачките.

“След като са на лагер и родителите са поверили на тях децата си, кой да е виновен освен тях”, бе обаче мнението на жителя на Крумовград Огнян Каменов.

“Случаят за мен е приключил, това е нелеп и нещастен инцидент. Заминах за там веднага след като разбрах. Бащата дойде също още вечерта с катафалката.

Не можем да говорим нито за вина, нито за административно нарушение. Аз съм абсолютен цербер по отношение на организацията на такива мероприятия. Имам комисия от 5-има служители, които гледат под лупа изискващите се документи. Проверяват документация по превоза”, коментира шефката на инспектората на МОН в Кърджали Емилия Владева.

“Освен това в момента преподавателите не са били на работа, а пътуването им е било по договор с фирмата, организирала екскурзията. Вече получих и констатациите на полицията в Созопол, които също твърдят, че всичко е изрядно”, допълни образователната шефка.

От станалото родителите на Едит Николай и Емине отказват коментар. Майката е медицинска сестра, която работи в практиката на съпруга си, който е лекар.

“Благодарим ви за съболезнованията, но не желаем да говорим”, бяха думите на братовчед на удавената. Семейството има и син 4-класник.

Удавените в мъка съученици също предпочетоха да се въздържат от изявления.

Кметството на Крумовград вчера осигури безплатни автобуси за траурната церемония, която започна в 10,30 ч в родното село на Едит Звънарка. Тя бе положена до гроба на баба си по желание на майка й.

Още вчера нейни приятели и съученици направиха страница “В памет на Едит” във фейсбук, а до следобед към 400 бяха я споделили.

На самата траурна церемония след поклонението в дома й бяха над 200 души - целият злополучен лагер, роднини, близки, жители на Крумовград. И заедно плакаха неутешимо.

“Беше красиво, жизнерадостно дете, умна и амбициозна”, определи възпитавичката си Чавдарова.

“С преживелите шок деца вече работи училищен педагог. Ако трябва, ще бъдат наети и други нейни колеги специалисти. Бях на срещата с децата снощи (във вторник - б.а.)”, каза още шефката на инспектората на МОН.

15-годишната девойка беше погребана по мюсюлмански обичай. Майка й Емине е мюсюлманка, а баща й Николай - българомохамеданин.

За Крумовград вчера беше ден на траур. Трагичният инцидент с Едит е поредният с дете от този район. Преди 2 г. навръх Никулден 3 момчета от социалния дом загинаха, след като в ръцете им избухна взривател на противотанкова мина.

Заради инцидента децата, били на злополучния лагер в Приморско, се върнаха във вторник вечерта преждевременно. Десетки притеснени родители посрещнаха пред стадиона в Кърджали ученическите автобуси.

Семействата се струпаха пред вратите още преди машините да спрат. След което децата бавно започнаха да слизат и попаднаха в прегръдките на своите близки. Имаше целувки, сълзи и неизречени думи.

Трагична случайност, нелепа смърт или нещастен случай.

Така някои от родителите коментираха тежкия инцидент с Едит. Нито един от тях не обвини педагозите, придружавали децата. С групата са били 5-има учители, фелдшер и още трима пълнолетни.

“Никой няма вина, просто нелепа случайност. По най-лошия начин е приключила една разходка. Според мен няма персонална вина”, каза Христо Христов, баща на една от лагерничките.

Самите деца отказаха да говорят с медиите. Криеха сълзите зад тъмни очила, бързаха да вземат багажа и да се качат в колите при родителите си.

“Не ги закачайте, толкова преживяха”, помолиха близките.

Най-потърпевши са двете момичета, които са паднали в морето с Едит. Те трудно ще забравят как невинно действие като направата на снимки за спомен е променило живота им с един замах. Но винаги ще са благодарни на онзи 20-годишен готвач от Ловеч, спасил ги от коварните вълни.

Организатор на летния лагер била фирма “Хелиос” в Приморско, в чийто комплекс учениците нощували и плажували, казаха запознати. Те разпращали имейли с офертите, а след съгласие с финансовите условия организирали нещата включително транспорт и допълнителни екскурзии. Вчера затам замина поредната група деца. Те ще отседнат в същата почивна станция. Родителите на 30-те деца ги изпратиха до автобуса, но нито един от тях не се усмихваше.

“Сърцето ми е свито, притеснявам се. Дано всичко да бъде наред”, каза една от майките на 9-класничка. И се помоли този път децата да не ходят в Созопол.

НИКОЛАЙ ГРУДЕВ, НЕНКО СТАНЕВ

Йорданка Чавдарова: Аз самата се снимах на скали и ме заля вълна

- Г-жо Чавдарова, защо се случи този инцидент?

- Според мен е детска безразсъдност и може би стремеж да направят по-екстремни снимки. Какво да ви кажа. Аз самата се снимах на скали под музея в Стария град и също ме заля вълна. Но там беше обезопасено с площадка, парапети. Не съм допускала, че ще се стигне до такъв тежък инцидент.

- Притеснявате ли се, че сега ще упрекват вас, учителите?

- Притеснявам се, разбира се.

- Смятате ли, че сте виновна?

- Вероятно имам вина, сигурно е трябвало да ги водя за ръка. Но те са младежи на възраст, които трудно може да ги караш под строй. Това на практика е неосъществимо.

- Как реагираха родителите на Едит?

- Тяхната реакция ме изненада. Очаквах да чуя от тях обиди и обвинения. Вместо това бащата ни прегръщаше и се извиняваше.

- Защо се извинява?

- За безразсъдната според него постъпка на дъщеря му. Той ни каза: “Едит толкова ви обичаше, харесваше да бъде в това училище. Извинявам се за това, което тя е причинила.” (24часа)

Спасителят: Дърпах едното момиче за косата, другото се хвана за крака ми

“Едно въже, само едно дълго въже ако се беше намерило, момичето нямаше да се удави.

Щяхме да я издърпаме. Докато вадех приятелките й, непрекъснато виках: “Намерете ми въже, намерете.” Моят колега преобърна целия склад, но ние сме заведение, не намери въже. Тук има толкова рибари, морски хора, никой не донесе въже. А докато дойде бреговата охрана, момичето се удави.”

Това разказа 20-годишният Христо Кънчев от Ловеч, който работи като готвач в заведение точно над скалите в Стария Созопол, където се удави Едит.

“Чух сервитьорката да вика: “Ицо, давят се.” Хукнах от кухнята към склада, в който държим стари стирки и метли. Грабнах ги, защото знам, че удавник с голи ръце не се спасява. Взех и няколко празни туби от минерална вода вместо шамандури.

Когато отидох до мястото, двете момичета бяха увиснали безпомощно на скалите. Третото вече беше по-навътре в морето. Тъкмо стигнах до момичетата, и морето ги дръпна отново.

Имаше огромни вълни. Хвърлих няколко дръжки от метли. Момичетата отново успяха да се хванат за скалата. Тогава се протегнах и хванах едната за косата. Държах я така няколко секунди, преди да я измъкна.

Тя беше в шок, плачеше и пищеше за приятелките си. Издърпах я на безопасно място и се върнах за другата. Тя на 2 пъти се изпускаше от скалата, защото, като се отдръпне вълната, под краката й оставаше пропаст. Момичето успя да се хване и започнах да я дърпам. Като се приближи достатъчно, ме хвана за крака. Извадих и нея. Беше ужасно, страшно, но гледах да окуража момичетата, да съберат сили.

Преди да се удави, момичето, което беше по-навътре в морето, също успя да се хване за дръжката на една от метлите, но после я изпусна. Всички очаквахме бреговата охрана. Когато катерът на Гранична полиция пристигна, момичето вече се беше обърнало по корем и се носеше по вълните на 30-40 м навътре от брега.”

Докато разказва, Ицо отново е на скалите, където се разиграла трагедията. Два дни след инцидента обаче морето е неузнаваемо. Водата е спокойна, равна като тепсия, грее слънце, а около лобното място на Едит непрекъснато минават ту лодки, ту джетове.

“Сега има лодки колкото искаш, а онзи ден - нищо”, ядосва се момчето, което от тази есен ще бъде студент по социална педагогика в Търново.

Христо се възмутил и от многото зяпачи, които веднага се събрали на брега, но никой не помогнал освен един непознат за него мъж с вишнева риза. Той се осмелил да слезе надолу до скалите и му подал ръка, когато вадел момичетата.

“Само този човек ми помогна. По едно време дойде един плувец по бански, позамисли се дали да скочи, но като видя огромните вълни и силата им, се отказа”, разказа още Христо.

След като го показали по новините, майка му се обадила просълзена, за да го поздрави и да му каже, че се гордее с него.

“Цяла нощ не съм спал от този кошмар. Едва тогава се замислих какво можеше да стане. На няколко пъти за малко да ме завлече и мен вълната”, казва Христо.

“На това място скалите са много коварни, защото имат един специфичен черен мъх. Намокри ли се, става като пързалка. Момичетата са се озовали върху шейна”, разказа мъж от Созопол.

Въпреки 4-метровите вълни девойките слезли до най-отдалечените скали, за да направят по-ефектни снимки.

Първият сигнал за инцидента е подаден в 15,15 ч на тел. 112. Към мястото спешно се отправят полицейски патрул и линейка. За скалите с давещите се деца тръгва и катер на Гранична полиция от базата им в Созопол, но бурното море затруднява придвижването му. На няколко пъти катерът да се обърне, разказаха вчера запознати.

“По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 115 от НК - за предумишлено убийство. Такава е практиката, когато има труп”, каза шефът на РПУ в Созопол Дойчин Янев. Той категорично отказа да коментира подмятанията, че негови служители са гледали безучастно как момичето се дави. Според разследващи то се е борело до последно и съвсем адекватно се е изтеглило с плуване по гръб навътре в морето, за да избегне фатален удар в скалите.

“Това е един трагичен инцидент, причинен заради неправилно преценена ситуация от страна на момичетата. Полицията е направила възможното, което може да се предприеме в подобен случай”, заяви шефът на ОД на МВР в Бургас Милен Димитров. Комисарят беше категоричен, че хората му са действали адекватно и няма нужда полицията да се оправдава заради изказани мнения на случайни граждани.

Проверка на “24 часа” установи, че двамата служители на МВР, пратени на мястото на инцидента, са от вътрешността на страната и вероятно не са плувци.

Вчера местни коментираха, че в толкова бурно море, каквото е било на 29 август, може да оцелее само изключително опитен плувец.

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена