Гледаме спектакъл на внучката на Нина Ричи

https://www.24chasa.bg/Article/1022823 www.24chasa.bg
Малин Кръстев (на снимката в средата) в сцена от спектакъла Кола Брьонон СНИМКА: АРХИВ НА МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР

Един от най-популярните актьори на България - Малин Кръстев, открива в Пловдив ХV фестивал "Сцена на кръстопът", като излиза в главната роля на представлението "Кола Брьонон" на 10 септември. Фестивалът е създаден от фондация "Авансцена" с артдиректор Стефан Данаилов.

"Кола Брьонон" свързва историята на един плебей резбар с радостите и скръбта на човечеството. През мъдростите на Брьонон - Малин Кръстев, преминават управниците, притичва смъртта, обичат го жените, напиват се приятелите му. В романа на Ромен Ролан ехти традицията на Рабле и Балзак. Режисьор е Владимир Люцканов.

Същия ден в камерната зала на театъра се играе спектакълът "Ноктюрно" на сдружение "По действителен случай". Отношенията между мъж и жена се развиват във формата на музикалния жанр ноктюрно. Изпълнителите са актьорите Ирина Голева и Огнян Голев, бийтбоксърът Skiller и контрабасистката Мария Илчева.

Спектакълът получи “Икар 2011” за музика. На 11 септември са двете представления - "Когато гръм удари" от Яворов на домакините от Пловдив с режисьор Стайко Мурджев и "Фрида" от сръбската авторка Саня Домазет на Младежкия театър. Блестяща игра на Станка Калчева в благодарната роля на прочутата мексканска художничка Фрида Кало, която скандализира света от началото на миналия век както с картините си и любовната връзка с Диего Ривера, така и със страданията си - преживява катастрофа и тежки болести, остава без крака.

На следващия ден "Сфумато" показва "Зимна приказка" на Маргарита Младенова с тв звездите Явор Бахаров и Бойко Кръстанов. В екипа са Цветан Алексиев, Елена Димитрова, Христо Петков, Сава Драгунчев.

Павлин Петрунов и Леонид Йовчев участват в дебютния спектакъл на младата Нина Боянова "Първа любов", по разказ на Бекет.

На 13 септември татър "София" показва постановката на Иван Добчев "Преди/след" по пиесата на Роланд Шимелпфениг. Гергана Кофарджиева спечели "Аскеер 2011" за поддържаща роля.

“Демонът на Скопие”, представян от МГТ “Зад канала”, е най-новият му спектакъл по текст на популярния македонски драматург Горан Стефановски. Черна комедия, която се разправя радикално с властниците и мутрите.

Същата вечер в камерната зала НАТФИЗ се представя със спектакъла "Тирамису" на младата режисьорка Росица Обрешкова.

На 15 септември Армията гостува с комедията от Шекспир "Както ви харесва" в режисурата на Красимир Спасов и с почти цялата трупа. На камерната сцена отново са домакините с друга класика - "Куклен дом" от Ибсен. Режисурата е поверена на младия Крис Шарков.

Звездата на Народния театър Валентин Танев ангажира колегите си Петър Попйорданов, Малин Кръстев и Албена Колева в постановката "Любов, щастие и милиони", която излиза на 16-и. Копродукцията с Хасковския театър е по текста на Марсел Беркие-Мариние. Вальо Танев също е в екипа.

Същата вечер в камерната зала е представлението на Театър 199 "Кралицата майка" от Манлио Сантанели. Режисьор е известният актьор от Народния Валентин Ганев, който е работил с блестящи актьори - Невена Мандаджиева и Владо Пенев. Историята е близка до манталитета на българина - властна майка и син хитрец играят на криеница помежду си.

Мариус Куркински е издирил библиографското издание на “Държавните липи”, пиеса на Ст. Л. Костов от 1937 г., и я е предложил на Хасковския театър. Представлението е на 17-и. Сюжетът противопоставя човечеца срещу държавата. На камерна сцена е един от бисерите на Народния, който издържа почти две десетилетия - "Вълшебна нощ" на Сашо Морфов по текстове на Мрожек, Бекет и Йонеско с Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Рени Врангова, Красимир Недев и Веселин Анчев.

Хитът на Станислав Стратиев "Рейс" е на сцената на 18-и в постановка Бина Харалампиева в Шуменския театър. В екипа гостува Георги Кадурин.

Премиерното заглавие на Народния "Ръкомахане в Спокан" е по текст ирландеца Мартин Макдона в режисурата на Явор Гърдев. На сцената са Теодора Духовникова, Иван Бърнев, Леонид Йовчев и Павлин Петрунов.

Още един от новите спектакли на Народния гостува в Пловдив. Внучката на великата френска моделиерка Нина Ричи Арлет дойде в София, за да постави собствената си пиеса "Вълните". Сюжетът е психологически - след събирането на неколцина стари приятели излизат наяве стари връзки и укривани постъпки. Играят Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Снежина Петрова, Рени Врангова и Ивайло Герасков.

Десертът на фестивала се раздава на 21 септември. Народният театър представя "Полет над кукувиче гнездо", мегапостановката на Сашо Морфов с Деян Донков и Иван Бърнев.