Взех да се увличам по магии. Защо?

https://www.24chasa.bg/Article/1023320 www.24chasa.bg

Магиите са триумф на въображението ни над горчивата действителност. Колкото и да се опитваме да се правим на рационални, всеки от нас тайно понякога разчита на някаква магия, на нещо, което може да му помогне по чудотворен начин. Един от проблемите в този тип мислене е, че ставаме зависими от непознати фактори. Влияем се от всичко и от всички. Лесно можем да изпаднем в зависимост от шарлатани. Изолираме се в някакъв измислен свят. Ето някои от причините, които най-често ни карат да започнем да вярваме и да се увличаме по магии:

Желание да сме по-различни

Това е най-честата причина за увличане по магиите сред най-младите. Хари Потър е всеобщо, всепомитащо явление. Герои като него и куп други образи в световната литература и филмово изкуство за деца и юноши пропагандират желанието да сме различни, да притежаваме някакви нови и специални способности, които другите хора или връстници нямат. Такъв е ефектът от вярата в магиите у подрастващите, които все още не са намерили идентичността си.

Скука

Скуката е важен двигател за изграждането на митове, свързани с магиите. Липсата на достатъчно интересни неща в действителния свят, в който живеем, може да ни накара да заживеем в някаква измислена вселена, пълна с магии и магьосници. Добре е да си даваме сметка за това, защото скуката сама по себе си не е извинение за нищо. Т.е. нека да се опитаме да намерим други източници на забавление и стимулация.

Възпитание

Възпитанието може да се окаже ключово за вярата в или отхвърлянето на магиите. Ако сме живели твърде дълго време в затворена общност, без достатъчно стимулация от външната среда, суеверията могат да доминират в светогледа ни. Затвореността може да се изразява не само в географски, материални измерения, но и в морални, емоционални и цивилизационни. Някои хора възпитават децата си в изкривена форма на религия, в неясни ритуали, включително фатализъм. Те не ги разбират. Единственият начин да ги възприемат е да ги възпроизвеждат. Така ние чукаме на дърво, леем си куршуми против страх и пр.

Безпомощност

Друг мощен източник на вяра в магиите е безпомощността. Усещането, че нищо не зависи от нас, че по никакъв начин не можем да повлияем върху събитията, е изключително тегаво. То може да ни накара да търсим алтернатива, пряк път. Можем да бъдем убедени, че магиите помагат или че трябва да се страхуваме от тях. Изборът е наш.

Фолклор

Всеки фолклор има суеверия, които се предават като традиция. Вярата в тях се превръща в необходимост. Не можем да се откажем от тях, защото те са част от идентичността ни. Дори и да не вярваме с цялото си сърце и душа в тях, все пак подсъзнателното ни желание да бъдем съпричастни с културното ни наследство ни кара да надаваме по едно ухо за магиите.

Психиатричен проблем

Увличането по магии, метафизични, необясними неща може да бъде и проява на психиатричен проблем. Внезапното вманиачаване в езотерични култове и магьоснически ритуали може да е вследствие на психоза. В тези случаи поведението на засегнатия човек не може да бъде обяснено единствено с фолклорната му среда, нито с културната му идентичност. Поведението му е странно и води до нарушаване на нормалното му функциониране в обществото. Хората с остра психоза могат да занемарят външния си вид, да спрат да се хранят нормално и в общи линии да станат опасни за себе си и за околните.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София

Диджей Мартен се зарежда с похапване на пица, докато обикаля по задачи в центъра на столицата, видя "България Днес". Екстравагантният музикант отново прикова погледите към себе си с шарено облекло и много татуировки, които са се превърнали в негова запазена марка. Снимки: България