Проблем в БСП няма - и Първанов, и Сергей са утвърдени лидери

https://www.24chasa.bg/Article/1023326 www.24chasa.bg

С Румен Петков, депутат от социалистическата партия, разговаря БОРЯНА ЦАЧЕВА:

- Г-н Петков, два месеца преди изборите в БСП май повече си говорите за това, че има проблеми сред лидерите на соцпартията, отколкото за кампанията на кандидат-президента ви Ивайло Калфин.

- Лидерският проблем се раздухва от медиите, а не от БСП. Няма сериозен човек в партията в момента, който отговорно и с името си би поставил въпроса за лидерите.

Ако има такъв, той мрази БСП. Това е най-вредната тема за партията сега. В момента БСП прави предизборни обиколки, преди да започне истинската кампания на Ивайло Калфин. Разбира се, ние трябва да направим анализ на срещите по места, какви въпроси задават хората, от какво се интересуват, какви са очакванията от държавния глава за следващия мандат. Чудесно е, че това става в дните, когато президентът Георги Първанов прави своя отчет. Аз съм убеден, че той има два много силни мандата. БСП може да е горда с това и да говори за своя президент като за най-успешния български политик. Той има невероятно чувство за държавност, за морал и почтеност. Затова съм категорично против да бъркаме темите от вестниците с дневния ред, който е зададен от нашата партия.

- Г-н Петков, вие сте опитен политик. И сте наясно, че медиите, особено при силната конкуренция между тях, не си измислят теми, които да не са провокирани от разговори с ваши активисти.

- Вероятно има хора, които говорят различни неща пред медиите. Но пак повтарям - в този момент да поставяш въпроси, свързани с политическото ни здраве, значи тези хора не искат успеха на БСП. Те не разбират задачите и амбициите ни. Ние имаме огромен шанс да спечелим президентските избори. Но това не може да стане с една безсмислена лидерска дискусия днес.

- Тази дискусия кога ще стане актуална?

- Аз не мисля, че този въпрос трябва днес да бъде коментиран под каквато и да е форма. Всички приказки по тази тема сега са вредни. А аз и огромната част от колегите правим всичко възможно за спечелването на тези избори. Както и на кметските, разбира се. БСП няма никакъв друг полезен ход. Бих казал, че България няма друг полезен ход, когато човек погледне днешната власт.

Съдбата на страната се решава от тези избори. Само човек, който харесва ГЕРБ, може да не мисли за резултатите от вота. БСП има огромен шанс да спечели президентстките избори и големи градове, в които стояхме неубедително в последните 10 г. като Плевен и В. Търново.

- Казвате, че който се занимава с лидерите, мрази БСП, но известният като президентски сайт www.argumenti-bg.com пусна тези дни анкета с въпрос кой да води БСП след януари 2012 г., когато Първанов се връща в партията.

- Сигурно пред някои хора лидерският проблем стои. Освен това сякаш не се прави разлика кой е лидер и кой - председател. Защото аз нямам никакво съмнение, че Георги Първанов е утвърден лидер, че и Сергей Станишев е утвърден лидер.

- Все пак и за несоциалистите също е интересно какво място ще отдели БСП на президента, като се върне.

- Аз безброй много пъти съм казвал, че Първанов е нужен на първо място на България и след това на БСП. Естествено е оставането му в политиката да е чрез и с БСП.

- Ако БСП стигне до балотаж, това успех ли ще е?

- За последните 20 години нямам спомен някой да е отчел неуспешни избори. На местните всички отчитат успешни избори, особено когато вземат някой по-голям град, а на парламентарните всички са се представили достойно. Така че тук различен прочит сигурно е възможен, но аз съм привърженик на чистите формулировки.

Успех на БСП е единствено спечелването на президентския вот.

- И ако не спечелите, кой ще е виновен?

- Мисля, че внушението, че може да не успеем, влияе на обективността на изборния процес. Темата за “ако” задавайте на другите политически сили. В БСП “акането” не е актуално.

- Как и кой ще носи политическа отговорност при загуба?

- В такива разговори сякаш предопределяме резултатите. А след като партията влезе в добрата си политическа кондиция, ще спечели пак президентските избори и ще има убедително представяне и на местните. А убедително означава най-много кметове на общини и населени места и най-много общински съветници.

- Разбирам, че посвещавате времето си на кампанията на Калфин. Тогава не ви е безразлично кой ще е вицепрезидентът?

- Все още не е решено. Обсъждат се сериозно няколко имена, защото левицата има сериозен потенциал. Но вицепрезидентът задължително трябва да бъде решен с участието на бъдещия президент Ивайло Калфин.

- Има ли изискване вицето да е изявен социалист, след като кандидат-президентът ви преди години напусна БСП?

- Калфин с цялото си поведение през годините е показал категоричната си обвързаност със социалната алтернатива и лявото политическо пространство. Допълнителната мотивация на БСП трябва да бъдат политическите послания в кампанията, а не търсене на негативи.

- Голяма демокрация има в БСП - напускаш я по някое време, пък след това ставаш вицепремиер, а после президент.

- Много хора са излизали от БСП. Една част от тях са били некоректни към нея. Калфин не принадлежи към тази част. Напротив, той е силен управленец с ясна и последователна позиция.

- След като Синята коалиция гласува заедно с БСП и ДПС на последния вот на недоверие, хора от различни цветове заговориха пак за “синьо-червена” мъгла и подозират, че ще играете заедно на балотажи срещу кандидати на ГЕРБ. Така ли е?

- В голяма степен политиката на БСП на местните избори е прагматична. Имаме немалко кандидати, които не са членове на БСП. Въпросът с балотажите е изпълнен с много специфика - какво очакват хората, какви управленски приоритети са представили кандидатите. По-скоро усилията ни са в посока да спечелим кметски постове с послания и ангажименти и по възможност без балотаж.

- Някои ваши съпартийци смятат, че в смесените райони БСП вади кандидати само защото обратното е лошо за голяма партия, а после ще договаряте размяна на гласове с ДПС.

- Олимпийският принцип е чужд на БСП, олимпийският дух - не. Феърплеят също не е чужд на БСП, напротив. Ние сме единствената политическа партия, която е доказала, че властта не е самоцел. И доказателствата са много - оставката на Андрей Луканов, светла му памет, върнатият мандат от Георги Първанов и Николай Добрев, светла му памет, са действия, подчинени на националния интерес. С тях БСП и нейните лидери показаха, че съгласието, разумът, общественото спокойствие и гражданският мир са ценности, дълбоко вкоренени в социалистическата партия.

- Като неразумни и дори за затвора оценявате действията на шефа на митниците Ваньо Танов. Това старата вражда ли е?

- Аз често говоря за двойния стандарт на правителството.

Не може с един подпис да отмениш влизането в сила на наредба, задължаваща определен тип техника да бъде поставена във всички фирми, и същевременно да тръгнеш да мачкаш най-големия данъкоплатец в България. И то, подчертавам, немотивирано. На мен ми е интересно защо Симеон Дянков не направи една сериозна проверка за действията на митниците и събираемостта. Нека провери позволявал ли си е Танов със своя подпис и на своя отговорност да отменя наказателни постановления за определени компании. И то за десетки милиони левове.

- Говорете конкретно.

- Дянков трябва да обясни. Кой мотивира Танов - не е българското общество, защото той работи срещу националните интереси. И доказателство за това е, че в 3-4-дневния период, в който "Лукойл" бе оставен да виси като прани гащи, контрабандата надхвърли всички възможни размери.

Като сложим до контрабандата на цигари, която г-жа Лидия Шулева оцени на около 600 млн., и тази на горива, ще разберем защо няма събираемост в бюджета. Няма, защото със съдействието на висши държавни служители и господин Танов контрабандата се вихри и в този момент.

- Сега и аз като министъра на икономиката Трайчо Трайков ще попитам да не би да съм пропуснала, че сте станали официален пиар на "Лукойл"?

- Майка му го е кръстила Трайчо - да си трае. Той в голяма част от публичните си появявания говори само глупости. Министърът защо не квалифицира по същия начин поведението на моя "изтъкнат съратник" Джеймс Уорлик, който пък на свой ред се държи по-глупаво и арогантно от Трайчо.

- Имате предвид посощението на американския посланик в “Лукойл”.

- Тук само ще прибавя, че неговото освен като пиарство можем да го окачествим и като слугинаж. Шегувам се, разбира се. А твърдението на Трайков е нелепо. Става въпрос за принципи. Един голям за мен политик навремето казваше: "Момчета, като не знаете какво да правите, дръжте се принципно."

Проблемът на това правителство е, че нито знае какво да прави, нито спазва някакви принципи.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо