Възможно ли е болестта на Бехчет да мине сама?

https://www.24chasa.bg/Article/1024262 www.24chasa.bg
Д-р Борис Борисов

На въпрос на Цанко Ц. отговаря д-р Борис Борисов дерматолог в V ДКЦ в София

Болестта на Бехчет е рядко срещана в Европа - при един на 500 000 души. В Азия е по-разпространена - по статистика боледува един на 5000. Навсякъде обаче е характерна за младата възраст предимно.

Причината за заболяването е все още неясна, смята се, че става въпрос за автоимунно заболяване.

Проявява се най-често с афти по устната лигавица, гениталиите и очни промени като увеит и иридоциклит с последващ хипопион.

Болестта на Бехчет може да засяга и други органи и системи. В около 10 на сто от случаите се проявява със ставни проблеми, които са преходни и отзвучават без трайни увреждания.

Характерен симптом при пациенти с това заболяване е, че на мястото на убождане с игла (например при инвжекция) се образува малко разязвяване - патергия.

Понякога при болните се стига до съдови проблеми и до образуване на тромби. Увреждане на централната нервна система също е сред възможните прояви на заболяването.

Изследване, което би могло да помогне за дагнозата (освен биопсия), е имунологично - за HLA-B27.

Лечението е  трудно. Няма данни за спонтанно излекуване. Повлияването от терапия е индивидуално. Препоръчвам пациентите да се обръщат към лекар специалист според конкретните оплаквания. За лечение обикновено се използват кортикостероиди за локална и системна употреба, нестероидни противовъзпалителни, лекарства, потискащи имунния отговор на организма, цитостатици.

При обостряне на състоянието на пациента се препоръчва покой, а в периоди на стабилизиране - умерена физическа активност със спорт като плуване например.