Пречи ли някой министър за електронното правителство, си отива мигновено

https://www.24chasa.bg/Article/1024316 www.24chasa.bg

Най-късно до година трябва да заработи електронното правителство, според срока, поставен от премиера Бойко Борисов. Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на кабинета на 31 август.

Министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски обаче се оплаква на премиера, че среща проблем с електронната интегрирана система между отделните ведомства.

„Московски, от мое име, само искам да ми кажеш, ако някъде някой ревниво нещо не прави, затова министър ще си отиде мигновено, ако дойдеш и ми кажеш: „този, три дена ходят експертите, ето го", веднага ще си отиде, гарантирам ви. В 21 век да обясняваме, че електронното правителство е хубаво! Дето се вика, МВР се отвори", казва премиерът Борисов.

Виж по-долу пълния текст на стенограмата в частта за електронното правителство:

Точка 40
Проект на Постановление за приемане на Наредба за изискванията към алгоритмите за създаване и проверка на квалифициран електронен подпис.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите.
Приема се точка 40.

Между другото Московски, Митниците, МВР, Дончев, на 12-ти съм се разбрал с премиера на Естония и ще доведе една делегация и лично той ще ни презентира електронното правителство. Говорил съм с него какво от него могат да ни дадат безплатно и ще настоявам, ако може и да ни даде и експерти, които като дойдат тук, за да можем да го внедрим много бързо. Естония е държава от нашата черга, а много бързо го въведоха и го направиха и работи перфектно. Така, че лично премиерът ще го презентира за един ден отиваме само по тази тема да ни информира.

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: Искам да добавя, че незабелязано от общественото мнение има доста сериозен напредък в България. Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи вече почти изцяло и е електронизирано. Министерството на външните работи преминава на 19-ти на електронизиране, ако успеем да го направим това за всички ведомства, не само бумащината на Министерски съвет, но и оперативно решенията ще могат много по-бързо да се работят, за това е хубаво да дойде някой от хората, които реално го правят в институциите в момента, за да знаят технически условията какви са.

БОЙКО БОРИСОВ: Вземам само един министър, всички останали са експерти, които се занимават с тази дейност. Разбрали сме се след две седмици още веднъж на ниво експерти, където той е поканил и други държави от Европейския съюз, ще изпратим вече, но идеята е да вземем софтуера и техните специалисти, които са го въвели, да не експериментираме в приложението.
Цветанов!

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Понеже не чух за Министерството на здравеопазването, а преди бяхте поставил една задача преди месеци, нашите експерти работят с техните експерти и мисля, че е хубаво да има експерти от Министерството на здравеопазването.

БОЙКО БОРИСОВ: Ние не можем да заведем тридесет човека, за това например експерта, който е от МВР да бъде този, който работи със здравеопазването.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Те работят и с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

БОЙКО БОРИСОВ: Така, че до тогава всичко, което има да се даде или да се поиска, за това повтарям, хората които ще бъдат: Московски координира и други министерства, ако искат да попитат, да вземат или да организират нещо.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Искам да кажа, че в началото на месец октомври имам покана от техния здравен министър и ще ходя точно по тази линия, но идеята за електронно правителство чудесно се връзва с цялостната идея и въобще за електронно здравеопазване. Там са интегрирани неща и едно нещо на вид дребно, което е дребно е чипът, който имат в картата за самоличност, което може да бъде и здравна карта и да се унифицира, а не хората да ходят с множество документи, а да има единна точка достъп до системата. Така, че това е нещо, за което сме говорили с министър Цветанов и е хубаво вече да се помисли в тази насока.

БОЙКО БОРИСОВ: Организирайте се с твоя колега, ако може и той на тази дата, предполагам, че след като премиерът лично ще ни презентира програмата, би трябвало и би могло да има. Организирайте се и действайте.

Московски!

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Господин премиер, искам да кажа две думи, чудесно е всички колеги казват докъде и какво е постигнато, но трябва да е ясно, че говорим за приложенията на електронното правителство и на електронната интегрирана система. Целта ни е, тъй като това в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и тук е моментът да призова всички колеги, нека да оказват максимално съдействие на нашите специалисти експерти, тъй като за да бъде изградена тази интегрирана система, за да може ние да комуникираме по електронен път между всички институции разбира се е необходим достъп до всяка една такава. Т.е. конкретно визирам в случая колегите от Министерството на правосъдието, където имаме известно неразбиране на ситуацията. Разбира се те си имат своите правилни аргументи. Тук не става въпрос да ни се дава пълен достъп до вашите вътрешни системи. Тук става въпрос ние да имаме достъп самата структура на електронното правителство да достигне до вас, а вече самите приложения какво вие ще дадете вътре в тази система никой няма право и няма да ви се бърка вътре в системата, но ние в крайна сметка трябва да имаме достъп.
Трудно успяхме, но успяхме например с колегите от Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. За момента имаме проблем с Министерството на правосъдието. Концептуално имаме различия. Ние считаме, че бързо и ефективно това нещо би могло да се извърши от външни компании изпълнители, които са специализирани в тази дейност. Колегите от Министерството на правосъдието считат, че тези системи трябва да бъдат изградени от вътрешен капацитет, какъвто за съжаление, може би е правилно, но ние нямаме нито време, нито имаме такъв капацитет.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако имат вътрешен капацитет да ни кажат срок?

ДАНИЕЛА МАШЕВА: Нямаме.

БОЙКО БОРИСОВ: След като нямате тогава възлагайте, седнете след това и го коментирайте.

Дончев!

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Искам да напомня на колегите, че електронно правителство в България се прави от десет години и средствата, които са похарчени за въвеждане на електронно правителство сигурно са няколко пъти повече от тези, които е похарчила Естония. Ние имаме добре работещи отделни решения в отделни министерства, в отделни ведомства, в отделни общини и това, което ни липсва към момента, е, там където трябва да се съсредоточат усилията, е една координирана система следваща единни стандарти.
В подкрепа на това, което каза колегата Московски, именно това можем да научим от колегите от Естония, има различни видове софтуери освен естонския имаме категорично нужда от помощ по отношение на внедряването на единна координирана стандартизирана система, където са ни дефицитите.

Да подкрепя колегата Младенов, имаме много добри решения, по две оперативни програми вече подават документи по електронен път без грам хартия. Отчитат се по електронен път също без грам хартия. Очакваме всеки момент да се включи и конкурентоспособност и половин година оттук нататък считам, че по всички оперативни програми процесът ще върви изцяло електронно.

Това е добре, но имаме нужда от цялостна координирана и стандартизирана система, а не отделни и добре работещи решения в отделни ведомства.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Съвсем накратко по същата тема, с две думи без да връщам темата към инхаус възлагането. Ние трябва да имаме един интегриращ орган, бил той и Министерството на транспорта в сектора, който се занимава с това, но от думите на министър Московски разбрах следното, проблем от последните десет години. Всяко ведомство си прави система и ревниво си я пази и тя не си говори с другите системи на държавата.

БОЙКО БОРИСОВ: За което всъщност са похарчени пари, а тя не може да функционира, защото идеята е като се влезе в електронното правителство или дадената тема, да може по електронен път да си вземеш или да си подадеш данните, за да не се ходи по гишетата. Това е целта на системата. Ако трябва да ходите от едно на друго място и да влизате отделно в системата е безсмислено.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Нещо повече, системите трябва освен да имат интегрирана техническа съвместимост между тях, отново казвам, че трябва да има и политическа воля системите да си общуват и това, което каза министър Московски завоалирано е, че всички министри трябва да проявят политическа воля и да не ревнуват. Техничарите, които са направили системите, те ги гледат първо като техни деца, второ на много места в този бизнес има монополизиране от страна на изпълнителя на съответната информационна система, който през годините поддържа собствения си бизнес монополизирайки поддържането на тази система.

БОЙКО БОРИСОВ: Младенов!

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: Тя е внедрена в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в момента приключва внедряването в Министерството на външните работи. Оказа се, че тя е купена при нас преди няколко години и останаха около 20 хиляди лева, за да може да заработи. Навсякъде е направено това. Тя е разработена в България, тя е българска, продава се по цял свят. Сума ти мултинационални компании работят с нея, а ние в българската държава не можем да се разберем министерствата да я внедрим. В момента, в който тя съществува, вече документооборотът между министерство А и Б става електронен веднага и улеснява работата на гражданите.

БОЙКО БОРИСОВ: Естествено.

В момента ние обясняваме: бялото е бяло, черното е черно, сивото е сиво. Нима на министрите трябва да обясняваме, че електронното правителство ще улеснява гражданите. В това ли сега искате да ме убедите? Аз ви казвам „бяло е", вие ми казвате „не е черно, не е сиво, а бяло". Казвам ви да се стегнете и това, което направи Дончев, да е във всяко едно министерство. Оттам ще вземем, говорил съм за без пари, ако трябва да платим само на експерти, които да ни координират системата. Какво повече го умуваме. Ако нещо са купили или има купено, с две ръце ще им благодаря и ще им викам „Браво!" Поне нещо да се види от това, което е купено. Важно е да се интегрира и да започне да работи в следващите шест месеца до година максимум, всичко това да сме го забравили и да е в историята. Какво го коментираме повече? Какво ревниво ще пази правосъдието, от кой? Кое пазим ревниво?

Приемаме точка 40.

Московски, от мое име, само искам да ми кажеш ако някъде някой ревниво нещо не прави, затова министър ще си отиде мигновено ако дойдеш и ми кажеш „този, три дена ходят експертите, ето го" - веднага ще си отиде, гарантирам ви. В 21 век да обясняваме, че електронното правителство е хубаво! Дето се вика, МВР се отвори.

  • Граждански арест? А полицията?

    Граждански арест? А полицията?

    Идеята за граждански арест не един път се е появявала в публичното пространство - най-пресният случай е този от събота, при който обикновен гражданин “арестува” пиян шофьор, предизвикал катастрофа и впоследствие опитал да избяга от произшествието. “Граждански арест” - на пръв поглед звучи добре. Неслучайно обаче за тази цел има и органи на реда
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо