Изровиха делфина. Раните били от куки, не от куршуми

https://www.24chasa.bg/Article/1024614 www.24chasa.bg
Концесионерът на плажа на къмпинг “Корал” Атанас Русев разказа пред екип на “24 часа” как е намерил делфина. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА

Мъртвият делфин, който изплува окървавен на плажа на къмпинг Корал и потресе летовниците, е умрял от удавяне, заплитайки се в рибарски мрежи.

Раните по тялото му, за които се предполагаше, че са от огнестрелно оръжие, се оказали дупки от канджи (рибарски куки), с които най-вероятно рибарите са го извадили и хвърлили в морето.

Това установила аутопсията вчера в присъствието на служители от общината и полицията.

Предния ден делфинът бе загробен, но заради съмненията от огнестрелни рани се наложи да го ексхумират. Версията, че е убит от куршуми, бе лансирана от концесионера на плажа Атанас Русев.

“Раните си бяха от огнестрелно оръжие, явно сега искат да замажат случая. Но дори и да са от канджите, явно пак става въпрос за рибарска намеса”, каза пред “24 часа” концесионерът на плажа. Според Русев рибарите са най-големите противници на делфините, тъй като ядат рибата.

Тезата за умишлено убития от рибари делфин бе посрещната на нож от рибарите в Приморско.

“Ние не излизаме с пушки в морето. Пък и много трудно е да убиеш делфин, защото е много хитър.

Обикновено се заплитат в рибарските мрежи, давят се и после като ги изхвърли в морето, гаргите ги накълвават. Някои са помислили тези рани за следи от куршуми”, коментира Стефан от Приморско.

Междувременно морето изхвърли още един мъртъв делфин на брега на остров Св. Иван край Созопол.

Той е от вида на най-едрите афала, но за разлика от предишния бил в много напреднал стадий на разлагане.

Агенцията по рибарство и аквакултура вече е започнала проверка, като анкетира рибари, съобщи по-рано в кулоарите на парламента министър Мирослав Найденов. Той разпоредил да се засили контролът с патрулни катери. Найденов напомни, че за умъртвяване на бозайник НК налага затвор от 1 до 3 г.(24часа)