Всички се крият зад убития делфин. Защо?

https://www.24chasa.bg/Article/1025188 www.24chasa.bg
ИЛИЯНА Д. ДИМИТРОВА

В КРАЯ на май тази година председателят на рибарското сдружение в Царево Динко Димитров-Кинтажа обяви пред медиите, че с колегите му са нападнати от делфини. Нямало какво да занесат на внучетата си за вечеря - морските бозайници разкъсвали мрежите и изяждали целия улов.

Кинтажа сравни делфините с вреден дивеч, който, ако не се отстрелва, ще изяде и рибарите, и лодките им. И че вече не само не са застрашен вид, но са и най-хищните животни, които поради липса на естествен враг в Черно море са станали над 1,5 млн.

Много се впечатлих от изказването на г-н Димитров. Думите му ми напомниха за скорошните случаи на нападения от мечки, след които квотата за отстрела на защитените животни премина в ръцете на министерството на земеделието. А сега май е започнал отстрел и на делфини.

Въпреки погазването на няколко закона органите решават, че престъпление няма, а тази гледка остава пред очите на плажуващите и децата им.
Въпреки погазването на няколко закона органите решават, че престъпление няма, а тази гледка остава пред очите на плажуващите и децата им.

Преди два дни концесионерът на къмпинг „Корал" Атанас Русев и още 20 човека попадат на грозна гледка на плажа. Морето е довлякло на брега труп на двуметров делфин. По тялото на животното има дупки от куршуми - 15 см дълбоки.

Правата линия на дупките напомня за откос от автоматично оръжие. Такова, чието притежание е забранено със закон, освен в случаите, когато ти е необходимо по служба. Използването му се контролира строго - след стрелба гилзите се събират и отчитат.

Концесионерът на „Корал" се свързва с три институции - Регионалната инспекция по околната среда в Бургас (РИОСВ), дирекция „Екология" в Царево и полицията.

От РИОСВ - Бургас, идват на мястото едва вчера. Освен позакъснели те са и неадекватни в действията си. РИОСВ има правомощия да се грижи за опазването и контрола над уврежданията върху защитени видове по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). В случаят с делфина на „Корал" казусът е трябвало да премине в ръцете на полиция и прокуратура, защото е престъпление по чл. 278 , точка "д" от Наказателния кодекс (НК).

Там е посочено, че унищожаването на екземпляр от застрашени диви гръбначни животни или такъв по приложение 3 от ЗБР се наказва със затвор до 5 г. и глоба до 20  000 лв. Но защо пък РИОСВ трябва да знае тази подробност?

От дирекция „Екология" в Царево нареждат на Атанас Русев да отстрани сам трупа на делфина - било му задължение като концесионер да почиства плажа. Явно тези хора не са чували, че за изхвърляне на биологични отпадъци има строги правила, които се контролират от агенцията за безопасност на храните.

Третата институция е полицията. Двамата служители оглеждат мъртвия делфин от 8 м. След консултация с шефа им и с прокурор е наредено да не предприемат по-нататъшни действия. Аргументът е, че убийството на делфин не е престъпление.

Явно по морето не са чували, че наскоро в НК се приеха промени, според които наказанията за проява на особена жестокост към животни се наказва с до 5 г. затвор и до 20 000 лв. глоба. Пак според НК (чл. 338, ал.1) притежанието на автоматично оръжие без разрешение или боравенето с него против правилата е престъпление.НК третира като престъпление и унищожаването на екземпляр от защитен вид - делфините са точно такива. Според никой закон морските бозайници не са обект на лов, нито на риболов.

За да се докаже престъплението, са били нужни 5-6 разреза на мъртвото животно, изваждане на куршумите и изпращането им за балистична експертиза. Толкова ли е трудно да се докаже чие е оръжието, ако полицаите са действали правилно? Или ги е домързяло да заградят мястото, да преминат тия 8 м до разстреляния делфин?

Според източници на фондация „4 лапи" органите на реда съзнателно отказват да завеждат преписки за извършено насилие над животни. Това се прави с цел да не се вдигне процентът на извършени престъпления.

Община Царево е като черна точка на картата на България. Там стрелят по бездомни животни, тричат кучетата си за здраве, убиват защитени видове животни, за да не им бъркат в паничката. Според природозащитни организации избиването на морски обитатели в Царево не е първи случай. Преди години от района на Царево по същия начин са изчезнали и тюлените. Рибарите ги набедили, че им късали мрежите и им ядяли рибата. После дошъл ред на кормораните.

Според Явор Гечев от „4 лапи" за община Царево непрекъснато се подават сигнали за бракониерство. Може би не делфините, а ловуването извън разрешения сезон е причината за липсата на риба. С действията си бракониерите не разрешават популацията й да се възстанови достатъчно и после няма добър улов.

Министър Мирослав Найденов нареди да започне разследване по сигнала за мъртвия делфин на „Корал". Питам се обаче защо е изпратил хора от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) на мястото. Делфинът е бозайник и ЗРАК няма приложение в случая. Затова и хората от ИАРА са се повъртяли на Корал, констатирайки умно, че делфините не са предмет на комерсиален лов, не са и храна. Тръгнали си, защото случаят не е в тяхната компетенция, разказа Атанас Русев.

В един форум четох, че полицаите, дошли по сигнала за разстреляния делфин, така и не разбрали защо са ги накарали да бият път за една умряла риба

Чудя се обаче дали не ги подценяваме. Може би дори от 8 м те са видяли, че по делфина има откос от автоматично оръжие. Сигурно им е светнало, че не всеки стреля с такова оръжие. И са дали отбой в името на добрите отношения с този “не всеки”. Може би не министър Найденов, а премиерът да нареди разследване. Защото въпреки направената аутопсия остават съмнения дали властите не си измиват ръцете с резултатите от нея. Същата тази полиция, която не е счела убийството на делфина за престъпление, ли е присъствала на аутопсията? Има ли снимков материал, с който да докажат твърдението си. На кадрите от концесионера дупките съвсем не приличат на такива от рибарски куки, а точно на рани от автоматично огнестрелно оръжие.

Не че каквото и да е развитие на случая ще спаси Царево. Там, където тричат кучета и се разхождат в морето с автоматично оръжие, туристът няма място. По-добре на Слънчев бряг при пияните германци.

ИЛИЯНА Д. ДИМИТРОВА

Бел. ред.:Според аутопсията на делфина раните по него не били от куршуми, а от рибарски куки. Дори да е така, то не променя с нищо важността на поставените от автора проблеми.

 • И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

  И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

  За последно тази година откриваме парламент - трети нов поред. Хубави приказки се казаха, както му е редът, чудесни пожелания и обещания се чуха, както сме свикнали. Въпросът е с какво ще се захванат депутатите и каква ще я свършат. Разбира се, тяхна е задачата да гледат отвисоко народните работи, да кроят стратегии и перспективи за светлото
 • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

  Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

  - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо