Шотландия: 250 вида уиски и нямат свършване!

https://www.24chasa.bg/Article/1025483 www.24chasa.bg
“Езерото Лох Нес - не ми направи толкова голямо впечатление, колкото очаквах. В музея изгледахме филмчета за чудовището Неси - първите сведения, какви са доказателствата, какви апаратури са вкарали, за да изследват дъното.

“Заминахме на 2 август, два дни след като се оженихме.”

Приказната сватба на Йоана Буковска (“най-елегантната, на която съм присъствал”, каза Джоко Росич) премина в още по-вълшебно приключение. За сватбено пътешествие бизнесменът Иван Давидов и актрисата са избрали не изтърканата екзотика на Малдивите, а зелените хълмове на Ирландия и шотландските старинни замъци. Вместо на коктейли на плажа те се отдали на шотландски гайди, дегустация на уиски, изучаване на местната култура и кухня.

А зиморничавата Йоана може да видите заснета в яке, поло и шал посред лято.

“Доста беше студено особено за хора като нас, които заминаха при 30 градуса - там температурите се движеха между 16 и 21 през деня. В Шотландия казват, че имат два сезона - есен и късна есен.” Въпреки “студа” тя е очарована от пътешествието. Слънцето сякаш следва младоженците, където и да отидат. “В Инвърнес местните казаха, че сме довели лятото с нас. Това бил първият слънчев ден за сезона.”

Младоженците попаднали на фестивала на пясъчните фигури в парка на Дъблин касъл. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И РОЙТЕРС

Тя вижда символика в почти всичко, което й се случва. “Малко след като мама си отиде, бях на едно важно за мен място, където видях за първи път през живота си двойна дъга. Не знам защо веднага се сетих за нея. Видяхме същата такава дъга и в Ирландия, а в Шотландия имаше изключително дебела дъга - не толкова наситена, но красива.”

Ден последен: събуждане в старинен шотландски замък. Цветята са подарък, оставен в апартамента за младоженката.

Да започнем отначало. “Кацнахме в Дъблин и изкарахме 3-4 дни там. Ходихме на паметника на Джеймс Джойс в парка “Св. Стефан”. Посетихме изложба на историята на книгата със старинни папироси. През цялото пътешествие, където видехме църква или катедрала, непременно влизахме.

Атмосферата в ирландската кръчма предразполага към опитване на уиски.

Иван беше запазил по интернет места в типична ирландска кръчма извън Дъблин - с тяхната музика, с прословутите им танци, с традиционните ястия. Аз ядох агнешко. Беше такова, както само дядо Йосиф го правеше, лека му пръст”. (Дядото на Йоана почина през ноември 2009 г., по-малко от година след това си отиде и майка й.)

Една от малкото снимки, на които младоженците са заедно. Заснета е в Дъблин от приятел на Иван.

“С леко изследователска цел направихме това пътуване - да намерим допирни точки между България, Ирландия и Шотландия. Според хипотезата на баща ми келтите и прабългарите са били едно племе, после са се разделили и са се разселили на различни места.” Какво открило изследването?

Фотографията е направена от прозореца на Иван в апартамента им в старинен замък, преобразуван в хотел.

- Родопският пататник - настърган кашкавал, сирене, яйца, направен като палачинка, е неизменно ястие в типичната ирландска закуска.

- Дробсармата е едно към едно като нашата, с дреболиите, с ориза, с подправките. “Точно все едно ям гозбата на дядо от Габрово, само че в Ирландия, в Дъблин”, констатира Буковска. “Там всичко е свързано с месо. За съжаление имат огромен проблем със зеленчуците и плодовете. Най-много ни липсваше това - на Иван плодовете, а на мен - зеленчуците”, вметва актрисата.

- Арфата, символ на Ирландия, може да бъде съпоставена с арфата на Орфей, символ на траките. Шотландците пък имат гайди, но при тях този инструмент е свързан с военните маршове и церемонии.

“Синьо небе, много зелена трева, всичко е от камък. В Ирландия има едни безкрайни огради от камъни - сух градеж, без никаква спойка. Между тях зеят такива дупки в тях, че с Иван се чудехме как стоят, без да падат.

В Шотландия също има такъв тип сух градеж, приличат на нашите каменни къщи от едно време, но са по-различни. Долната част е направена от хоризонтални плочи, наредени една върху друга, само най-горният ред е вертикален, докато в ирландия е абсолютен сбирчок от най-различни по форма и големина камъни.”

От Дъблин, който е на Северно море, са пропътували с влак през цяла Ирландия напряко до Галоуей - курортно градче, подобно на Созопол. След това за една нощ в Белфаст, откъдето взели самолета за Шотландия.

“В повечето кръчми в Шотландия, където и да влезехме, ни предлагаха менюта с над 250 вида уиски. Всяка вечер се опитвахме да пробваме по малко и си вземахме двамата винаги различни видове, за да опитаме колкото се може повече. Изключително е вкусно. Там, както знаем, мерните единици за алкохол са 25 мл. Но разбрахме защо наистина трябва да го пиеш по малко, без лед, за да му усетиш истински вкуса. Разбрахме какъв е смисълът на пиенето на уиски като ритуал, като един прекрасен завършек на вечерта.”

Изкарали четири дни в град Инвърнес до прочутото езеро на чудовището Неси - Лохнес. “Много искахме да чуем шотландските гайди. Като пристигнахме в Инвърнес, ни казаха: “Имате изключителен късмет, защото точно сега е седмицата, в която ежегодно се провежда фестивал на кадетските и военните училища.” Беше като във филмите - на един покрит стадион с дървени пейки с дървени козирки. Момичета и момчета в шотландски полички, очарователни възрастни двойки, които танцуваха шотландски танци.

Ходихме на много острови - на Аранските в Ирландия и на архипелага Оркни - една от най-северните части на Шотландия. Дотам много се пътува - първо два часа и половина с автобус, после 40 минути с ферибот. Те са над 70 острова, обединени с пътища - може да се преминава от един на друг по суша и са много различни от всичко останало. Там традициите и културата са най-запазени, тъй като са откъснати от околната суша.

Последната нощ спахме в Кънтри хаус, истински замък в Шотландия. Това беше изненада от Иван за мен. В апартамента ме чакаше букет . Беше на приземен етаж, с мраморна баня, с тези прословути кранчета само за топла и само за студена вода, които ни преследваха и в Ирландия, и в Шотландия. Имаше разкошна спалня и един кът с прекрасни старинни мебели, където пиехме чай и отваряхме всичките малки прозорчета, за да гледаме градината.

На 15-и пристигнахме в Лондон при семейни приятели, за да се видим и да разказваме да сватбата. На 16 пък беше рожденият ден на Иван.”

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зимата се завърна в София вчера което доведе до натрупване на снежна покривка в следобедните и късни часове на деня. От Столична община реагираха като пуснаха малък снегорин който да почисти пешеходната част на булевард Витоша вечерта, което беше забелязано от

Милка Василева е председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - БАПЗГ. В организацията членуват медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, медицински лаборанти. Вчера техни представители се срещнаха спешно с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с изнесените данни,

Разпопен отец, шпионин на комунистите, го убива след литургия Борислав РАДОСЛАВОВ Съвестта на българската църква. Така наричали приживе покойния Неврокопски митрополит Борис, чиято канонизация за светец се подготвя от Светия синод. Благородния ореол таченият духовник изградил заради изключителната му ерудиция - владеел е свободно 13 езика,