Д-р Николай Брънзалов: Грипът се очаква да се завърне тази зима и да бъде по-тежък в сравнение с миналата година

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10282814 www.24chasa.bg
Д-р Николай Брънзалов е общопрактикуващ лекар, с над 20 години професионален опит. Председател е на Контролната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. От 2019 г. е и зам.-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. СНИМКА: Велислав Николов

Осигурени са безплатни ваксини срещу грип за хората над 65 години

- Д-р Брънзалов, миналият грипен сезон беше доста слаб в световен мащаб. Успя ли ковид  пандемията да спре разпространението на сезонния грип?

- Да, факт е, че имаше по-малко случай на грип, но това не означава, че заболяването е изчезнало.

По данни на Световната здравна организация заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания от началото на 2021 г. в азиатските страни (Китай) е на нивата от 2018-2019 г. На база на тези данни можем да допуснем, че тази година грипния сезон в Северното полукълбо може да бъде значително по-различен или дори тежък в сравнение с миналата година.

- Кои са рисковите групи, за които грипът е особено опасен и то по време на ковид пандемия?

- Основно средство за профилактика на грипа и намаляване на заболеваемостта, смъртността и тежките усложнения са съвременните противогрипни ваксини.

Препоръчва се имунизациите да се извършват ежегодно

при всички лица, навършили 65 години, както и при възрастни с хронични заболявания - сърдечно-съдови заболявания, заболявания на черния дроб, диабет, онкологични състояния, астма, ХОББ. Друга рискова група са бременните жени – по всяко време на бременноста. Също така и деца до 4 годинит, които са били хоспитализирани поради респираторни заболявания.

Противогрипни ваксини се препоръчват и за лицата, живеещи в организирани колективи (специализирани институции за предоставяне на социални услуги, военни поделения, общежития и други), за лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им като транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и т.н.

Особено важно е да се ваксинират против грип всички, които работят в социални домове от всякакъв тип, особено там, където са настанени възрастни хора.

- Държавата ще осигури ли отново безплатна ваксинация срещу грип за населението над 65-годишна възраст?

- През миналия сезон в програмата за безплатна ваксинация се включиха над 3700 общопрактикуващи лекари, които предпазиха от грип и неговите усложнения повече от 180 хил. души на възраст над 65 години. Тази година

броят на безплатните ваксини ще е още по-голям,

държавата ще осигури 230 000 дози.

- Ваксините срещу ковид предпазват ли срещу грип? Нужно ли е хората с ваксина срещу ковид да се ваксинират и срещу грип?

- Много е важно да отбележим, че нито ваксината срещу ковид предпазва от грип, нито ваксината срещу грип ни защитава от ковид. Нужно е всички, независимо от възрастта и хроничните заболявания, да се защитят и от двете инфекции, които в редица случаи предизвикват тежки усложнения и хоспитализации.

- И все пак коя ваксина да си сложим с приоритет?

- Ваксинациите както срещу коронавируса, така и срещу грип са препоръчителни. Макар че тяхното значение за здравето и живота е извън всякакво съмнение. Ето защо бих отговорил на въпроса не ДАЛИ, а КОГА да се ваксинираме както срещу ковид, така и срещу грип.

Здравните власти излязоха с препоръка

между слагането на двете ваксини да има период от 14 дни.

Противогрипните ваксини вече са налични в аптечната мрежа, а безплатните за пенсионерите ще бъдат при личните лекари след 20 октомври. Затова препоръчвам на всички да не отлагат поставянето им и да се защитят и от грипа.

Не бива да подценяваме и двата вируса. Те са доказали във времето, че могат да ни причинят тежки страдания и дори смърт. Но ние вече разполагаме с „оръжия“, с които да се защитим – и това са ваксините. Умните хора не разчитат на случайността, те се доверяват на фактите и науката. Аз вярвам, че нашите пациенти са умни и няма да пропуснат възможността да се защитят и от двете заболявания.