Плащат 100 млн. лв. на пътните фирми за зимно почистване, 60 млн. са за ланския сняг

https://www.24chasa.bg/novini/article/10282941 www.24chasa.bg

Между МРРБ, АПИ и Браншова камара “Пътища” е постигнато принципно споразумение за изплащането на 100-те милиона лева, гласувани с актуализацията на тазгодишния бюджет. Те ще бъдат изразходвани само за зимното почистване на пътищата от сняг, като с 60 млн. лв. от тази сума ще се покрият разходите за януари, февруари и март тази година, които все още не са платени.

Другите 40 млн. лв. ще бъдат платени на пътноподдържащите фирми само за част от предстоящата зима. Тези пари са достатъчни само за чистене на снега, но без да се правят аварийни ремонти, научи “24 часа”.

До конкретно подписване на споразумение до сряда следобед все още не се беше стигнало - документът все още се четеше от юристи, но има вероятност да бъде подписан или в четвъртък, или още в сряда късно вечерта.

Сключването на споразумение обаче няма да доведе до изтегляне на нотариално заверената покана за доброволно изпълнение, която камарата връчи от името на фирмите-членки на Агенция “Пътна инфраструктура”, в понеделник.

Поканата е за изплащане на близо 900 млн. лв. на пътните фирми за дейности, които са извършили през 2021 г., но не са им платени. Срокът на поканата е 7 дни.

Заместник-министърът на регионалното развитие Владимир Граматиков каза по БНР, че за разплащането на тези пари трябва да се намери механизъм и във всички случаи това не може да станем преди да се сформира новото Народно събрание и да се приеме бюджетът за 2022 г.

“В момента вървят работни разговори между МРРБ и министерствата на финансите и на икономиката за това да се намери свеж ресурс, който може да бъде вкаран в строителния бранш, ако няма действащ парламент до края на годината”, каза още Граматиков.