Плевнелиев депозирал оставка като министър

https://www.24chasa.bg/Article/1029052 www.24chasa.bg
Росен Плевнелиев

Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев е депозирал своята оставка като министър на регионалното развитие и благоустройството.

Преди заседанието на правителството Плевнелиев заяви, че това е последното заседание на Министерския съвет, в което участва.

„Дойдох да благодаря на всички колеги, за тези две години, в които работихме много. Постигнахме много по националните приоритети, гордея се с това, което направихме", бяха думите на кандидат-президента.

Плевнелиев е дал своето предложение кой да поеме поста му. Той не назова име и заяви, че не участва в дискусията за наследника си.

„Съвсем нормално е министър-председателят, както и вицепремиерът Дянков, тъй като те носят отговорността в правителството, да вземат своето решение. Надявам се в следващите дни то да бъде взето, може би още днес, може би до няколко часа, но не участвам в този процес", каза той. „Тръгвам с високо вдигната глава, поемам нова, още по-голяма мисия, функция", каза Росен Плевнелиев.

На последното си заседание на правителството като министър той ще докладва точка, свързана с отчуждаването на имоти за строителството на лот 1 на АМ „Струма". Според него „това е символично".

Още по-символично е, че Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка също вчера, в последния момент, предостави окончателен вариант на апликационната форма на магистрала „Марица" за лот 1, 2 и 4.

„Обещахме три магистрали, едната е построена, другите две се строят. Обещахме три, но работим по шест, като и четвъртата - „Струма", е изцяло сглобена. Тя вече има работещ механизъм за финансиране, както и строително разрешение, така че по договор в срок от 1 октомври - старт и на този голям инфраструктурен проект на България", заяви той.

Плевнелиев каза още, че се гордее с усвояването на средствата от еврофондовете.