Кои са полезните качества на смокините?

https://www.24chasa.bg/Article/1032410 www.24chasa.bg
Проф.д-р Донка Байкова, дм, Факултет по обществено здраве, Медицински университет - София

Проф.д-р Донка Байкова, дм, Факултет по обществено здраве, Медицински университет - София отговаря на въпроса на Яна Георгиева:

Ядливата част са плодовете (зелени, узрели, сухи), но в народната медицина се използват и листата, и цветовете на смокинята - за лечебни отвари.

Хранителната стойност на пресните смокини се характеризира с относително високо съдържание на вода- 65-80%, на енергия - около 70 kkal/100g, и на захари - около 15-20 % (предимно глюкоза и фруктоза). Количеството на фибри е 3% (в което преобладават водно-разтворимите пектини, но се съдържат и водно-неразтворими целулози), на белтъци - 1%, на органични киселини - 0,2-0,4%, минерали - калий, калций,магнезий, фосфор, сяра, манган; желязо, мед, селен, витамини - С, В1,В2,В6,РР, бета-каротен, витамин Е. Сушените са с по-концентриран състав.

Богатото съдържание на калий прави смокините предпочитан плод при хора със сърдечносъдови заболявания - хипертония, застойни отоци; на желязо и манган - в подкрепа лечението на анемии; на магнезий - за преодоляване на констипация (запек) и подобряване на мускулния тонус. Смокинята се нарежда на второ място след портокала по съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява количеството калций, съдържащо се в една купичка с мляко. Ензимите, които се съдържат в състава на смокиновите плодчета, намаляват съсирването на кръвта и намаляват риска от съдови тромбози.

Смокините са едни от плодовете с най-високо съдържание на общи хранителни влакнини (фибри). Водноразтворимите фибри (пектините) притежават сорбционна (попиваща) способност и активират извеждането с фекалиите навън на мазнините от храната и на холестерола от жлъчния сок. Ето защо смокините имат хипохолестеролемично и хиполипидемично действие. Разтворимите влакнини на смокините помагат също така за нормализиране на кръвната захар чрез забавяне скоростта на абсорбцията на хранителната глюкоза. Увеличават чувствителността на клетките към инсулина и могат успешно да се включват в диетични режими за превенция на диабет тип 2.

Пектините свързват йоните на тежките метали (олово, кадмий, живак, стронций и др.), поради което смокините са подходящи и за целите на предпазно-професионолното хранене.

Неразтворимите фибри (целулоза, хемицелулоза, лигнини) в състава на смокините помагат за поддържане колониите на полезните бактерии в червата, които участват в продуцирането на късоверижни мастни киселини (пропионова, маслена). Играят важна роля в поддържане на имунитета на организма и в потискане на патогенни бактерии в червата, т.е. в превенцията на злокачествени образувания и хемороиди на дебелото черво. Малките зрънца на смокините попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове.

Общото количество влакнини на смокиновите плодове увеличава обема на консумираната храна, засилва усещането за ситост и допринася за контрол и редукция на телесното тегло.

Богатото съдържание на антиоксиданти (полифеноли) неутрализира вредните свободни радикали, намалява риска от сърдечносъдови инциденти, както и от неблагоприятните ефекти на стреса. Неотдавна беше установено, че изсушените смокини имат високо ниво на полифеноли (антиоксиданти) и фитостероли (спомагащи за намаляване риска от високи нива на серумния холестерол, съответно - от образуване на атеросклеротични плаки).

В българската народна медицина са се наложили и листата на смокинята заради фунгицидното им (противогъбично),бактерицидно и противопаразитно действие, използвано при затруднено дишане (задух), кашлица, стомашни и чревни болки, при болестта на Бюргер (запушване на кръвоносни съдове). Външно запарките се употребяват за гаргара при гърлобол/зъбобол, за налагане на лапи при гнойници по кожата и изгаряния, за бани, компреси и др. Вътрешно се прилагат като билков чай: 2 супени лъжици от изсушените смокинови листа се заливат с 500 мл вряла вода, киснат 2 часа, а количеството се изпива по равни части преди ядене 4 пъти през деня.

Известно е, че 2-3 смокинови плодчета, сварени до покафеняване с чаша мляко, спомагат за преодоляване на дразнещата кашлица и за укрепване на имунната система.

Смокинята е полезен плод и за всеки, който желае да покачи телесното си тегло.

За целите на различните хранителни режими е важно в какви комбинации с други храни и напитки се приемат смокините. В това отношение човек сам или подпомогнат от своя доверен специалист по хранене и диететика прави своя здравословен инфоромиран избор - кога и в какви комбинации да използва смокини, за да се радва на едно или друго тяхно здравословно, диетично, лечебно или превантивно действие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца