Да избереш гадже за 8 минути

https://www.24chasa.bg/Article/1034535 www.24chasa.bg
Най-бързо у нас набират популярност срещите с цел бизнес контакти. Обикновено деловите хора възприемат краткото време за общуване като предизвикателство и се стремят да изстискат от себе си и от отсрещната страна максимума. Някои твърдят, че ефектът от подобна серийна среща се равнява на 2 месеца ходене по социални и бизнес събирания. Деловите партньорства от формата на Speed Networking често прераствали в приятелства. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Възможно ли е да си хванеш гадже за 8 минути?!

Това е абсурд, казват скептиците с аргумента, че търсенето на точния човек понякога отнема години. На други им звучи като сюжет от сладникав американски филм или пореден социален експеримент.

Всъщност Speed Dating, или бързата среща с непознат, е наистина социално приключение, което дава шанс за личен контакт, без да губи излишно време и да те кара да храниш празни илюзии, обяснява една от организаторките на подобни нетрадиционни събития у нас Райна Цветкова.

Да избереш гадже за 8 минути

Форматът комбинира несъвместими на пръв поглед неща - романтика и напълно делово общуване. Първото може да дойде от добре подбрания бар или галерия, а второто се налага от факта, че трябва да действаш като на състезание - в рамките на 5 до 8 минути трябва да съумееш да се представиш на партньора и на свой ред да го изслушаш. След това сядаш при следващия и повтаряш "интервюто". И така, докато всеки от участващите дами размени по няколко думи с представителите на мъжкия пол. Класическият вариант е на едно място да се съберат 10-15 мъже и още толкова жени.

Да избереш гадже за 8 минути

Регламентът изключва директни оценки и договорки помежду им. Впечатленията си от непознатите всеки отбелязва на картонче, което накрая предава на организаторите. Цялата информация се обработва със специална програма и само ако двама души са проявили взаимен интерес, тогава получават координатите на другия и решават как да продължат отношенията си.

Първото подобно събитие се провежда в Бевърли хилс през 1998 г. Превръща се в истинска атракция и за отрицателно време става търсена и модерна услуга, предлагана от десетки агенции.

Всъщност идеята тръгва още по-рано от евреите, които в стремежа си да спазят традицията да се женят само за представители на общността започват целенасочено да организират подобни срещи, обясни Цветкова.

Speed Dating е много популярен и във Великобритания, където обикновено сбирките са в бар, част от който е специално наета за целта. Записването ставало поне месец предварително.

"8 минути са твърде кратко време, за да прецениш дали това е половинката ти, но поне усещаш дали този човек те привлича, имаш шанс да провериш дали ще се получи химия помежду ви - казва Цветкова. - В интернет можеш да общуваш с месеци, мислейки си, че това е човекът за теб, и накрая да останеш напълно разочарован."

Проучване в Шотландия преди 4 г. показало, че 22% от мъжете и почти всяка втора от жените, включили се в такива срещи, са избрали бъдещия си партньор още в първите 30 секунди след запознанството.

Разбира се, това е само алтернатива, която разширява възможностите за личен живот, особено на много заети работещи хора, коментира професионалистката.

У нас форматът тръгвал бавно и колебливо. Една от причините е манталитетът на българина, който има резерви към подобни режисирани контакти. Освен това различни агенции и заведения, които се пробвали като организатори, слагали възрастово ограничение 35 г.. Групиране по възрасти наистина трябва да има, но човек до 35 г. обикновено не търси алтернативни форми за запознанства, коментира Цветкова.

Бързите срещи с непознат се използват вече успешно и за подбор на персонал от страна на работодатели, и за бизнес контакти. Тази форма, известна като Speed Networking, пести време на шефовете при първичното отсяване на кадрите. Всъщност тя е вместо подбора по документи - за 5 минути кандидатът за позицията се представя, маркира плановете и очакванията си от фирмата. Много често при класическото отсяване на CV-та отпадат качествени хора, защото нямат късмет да бъдат забелязани или по други чисто формални причини, което при личния контакт, макар и скоростен, по-трудно можело да се случи. След това пак се правело инстинско интервю и се прилагало стандартното сито. Тази форма на първичен контакт между шеф и кандидат за работа е суперпопулярна във Франция. Наскоро у нас я използвала една от големите търговски вериги.

В България най-често този формат се използвал за създаване на бизнес контакти.

Събирали се адвокати, финансисти, предприемачи, преводачи, хора от различни области, които или веднага успявали да намерят допирни точки, или използвали новия контакт в бъдеще. Гарантираният личен контакт е безспортно предимство пред клубните срещи, коктейлите и бизнес форумите, твърди Цветкова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него