Стив Форбс: Ако Обама бъде преизбран, може да дойда за постоянно в България

https://www.24chasa.bg/Article/1034761 www.24chasa.bg
Милионерът Стив Форбс

Стив Форбс е президент и главен редактор на "Форбс медия" - изданието, което публикува прочутите годишни класации на най-богатите личности и компании в Америка и по света. Журналист, икономист-прогностик, издател, политик, общественик, завършил университета в Принстън.

Роден е на 18 юли 1947 г. в Ню Джърси в семейството на дългогодишния издател Малкълм Форбс. Участвал е 2 пъти в президентската надпревара в САЩ през 1996 и 2000 г. Според сайта www.campaignmoney.com e в топ 10 на дарителите за американската политика между 1999 и 2006 г. с 15 дарения на стойност над 7 млн. долара. Има 5 дъщери, а доскоро частен остров и личен боинг. През юни т.г. семейството обяви за продан и прочутата яхта "Хайлендер".

Стив Форбс бе любезен да отговори на въпросите на "24 часа" от офиса си на 5-о авеню в Ню Йорк.

Прочутата яхта на семейство Форбс
Прочутата яхта на семейство Форбс "Хайлендер", на чиято най-горна палуба кацаше фамилният хеликоптер "Капиталистическо пособие", е била обявена за продажба преди няколко месеца.

- Г-н Форбс, в една статия от октомври 2008 г. прогнозирахте, че тогавашната световна криза трябва да свърши през 2009 г. Преди около месец обаче Америка се изправи пред нови проблеми. Предвиждахте ли това да се случи толкова скоро?

Стив Форбс: Ако Обама бъде преизбран, може да дойда за постоянно в България

- Кризата на практика продължи, защото грешките, направени преди 2008 г., също продължиха и продължават. Централната банка, Федералният резерв печатат твърде много долари, което подкопава стойността на долара. Това е невероятно разрушително и една от критичните причини защо икономиката ни не се развива добре. За съжаление Европейската централна банка следва лошия ни пример и прави това, което и ние, но това не е добре.

Семейството на Стив Форбс на сватбата на една от 5-те му дъщери - Мойра, през 2008 г.
Семейството на Стив Форбс на сватбата на една от 5-те му дъщери - Мойра, през 2008 г.

- През юли 2008 г. - няколко месеца преди американските президентски избори, ми казахте, че ако Барак Обама стане президент, световната криза ще се задълбочи още повече. Това изглежда факт 3 г. по-късно.

АЛЕКСЕНИЯ ДИМИТРОВА
АЛЕКСЕНИЯ ДИМИТРОВА

- Да, така е. Продължавам да мисля, че президентът Обама провежда погрешна икономическа политика. Той направи долара още по-слаб, вместо да поправи грешките на предишното правителство. Опитва се да увеличи данъците, поставя законодателството на здравеопазването и финансовата индустрия в тежка ситуация, поставя тежести на бизнеса. Затова икономиката не се развива толкова добре, колкото трябва.

- Мислите ли, че пикът на кризата отмина, или да чакаме по-лоши времена?

- Най-лошото отмина. Но ще има нови бури, особено в Европа, заради дълговата криза в страни като Гърция и Португалия. Там дългът трябва да бъде преструктуриран. Тези страни трябва да намерят начин да редуцират харчовете си, но и да извършат позитивни реформи, каквито извършва България, сред които е и 10-процентният плосък данък.

- Знам, че отдавна сте фен на нашия плосък данък. Още ли смятате, че той е нещо добро?

- Да, да, определено.

- Какви стъпки според вас трябва да бъдат предприети в САЩ за справяне с кризата?

- Първото и най-важно е възстановяването на силата и целостта на американския долар...

- Как?

- Като спрем да печатаме толкова много долари. Също трябва да вържем долара за златото, както е било до началото на 70-те г. Освен това трябва да променим данъчните закони, да въведем плосък данък, да намалим държавните харчове, да отменим закона за здравеопазването на президента Обама и да почнем отново със здравната реформа.

- Това са наистина сериозни стъпки. Готови ли са американските политици да ги предприемат?

- Някои да. Но президентът Обама и партията му не са. Затова не очаквам сериозна реформа до президентските избори през 2012 г. Мисля, че ще видите много сериозни промени през 2013 г.

- Защото прогнозирате, че Републиканската партия ще спечели Белия дом, или по други причини?

- Консервативната републиканска партия първо ще спечели Сената през 2012 г., а след това и Белия дом.

- Това е сериозна прогноза. Сигурен ли сте в нея?

- Човек не може никога да бъде сигурен, но републиканският кандидат за президент ще отстрани г-н Обама.

- Заради лошата политика, водена в момента, или защото Републиканската партия има по-добри кандидати?

- Сигурен съм, че добрите кандидати ще се появят. Един от тях може да бъде губернаторът Рик Пери от Тексас. Кандидат, който представи платформа за реформи, ще отстрани г-н Обама.

- Вие се състезавахте 2 пъти за президент - през 1996 и 2000 г. Имате ли планове за следващите избори?

- Отговорът ми е: не. Засега планирам да се занимавам с това, с което и в момента.

- Понеже споменахте плоския данък, някога похвалихте на един форум вашия приятел Симеон Сакскуборгготски, когато бе премиер на България, за този данък. Но май никой в САЩ не ви чу...

- През последните 15 г. 25 страни въведоха плоския данък, но не и САЩ. Данъците се превърнаха в голяма тема в Америка. Но мисля, че следващата година ще имаме възможност най-после да въведем плоския данък.

- Неотдавна американският магнат Уорън Бъфет поиска Конгресът да увеличи данъците на богатите. Като богат човек какво мислите?

- Той бърка данък печалба с данък доход. Данъците върху доходите в САЩ са доста високи - до 40%, така че трябва да бъдат намалени, не увеличени. Топ 10 на получателите на най-високи доходи в САЩ вече плащат над 80% от федералния данък доход, докато други 50% плащат нула на сто данък. Така че ние и досега имаме стръмна таблица за облагане. Ако г-н Бъфет иска увеличение, трябва да го каже и да прати във финансовото министерство чек, но аз не съм видял още да е направил това.

- Когато говорихме за първи път през 2002 г., бяхте един от най-отявлените критици на Международния валутен фонд. Още ли мислите, че той трябва да бъде закрит?

- Виждаме какво прави сегашната шефка на фонда Кристин Лагард. Доволен съм, че тя посочи, че европейският отговор за решаване на кризата е неадекватен. Това направи европейските финансови чиновници много нещастни, но тя каза истината. Надявам се да може да спаси и МВФ, защото досега МВФ носеше повече беди.

- Има ли други мерки, които бихте предложили за спасяването на САЩ?

- Ние се нуждаем от няколко вътрешни реформи - засилване на долара, опростяване на данъчното облагане, намаляване на разходите, здравната реформа, т.е. отменяне на това, което ние наричаме Обама кеър (грижата на Обама - бел. авт.)

- Пропускате обвързването на долара със златния стандарт...

- Това е в основата на засилването на долара. Мисля, че ще стане в следващите 5 г.

- Жива ли е американската мечта след тези 2 кризи?

- Да, жива е и е добре - нещо, което можахме да видим по време на президентските избори през ноември 2010 г., когато демократите изгубиха камарата на представителите и се представиха много зле на местните избори.

Демократите ще загубят и Сената, и Белия дом, защото хората, които искат да се движат напред, виждат, че тяхната политика е вредна.

- Това го казвате от здрав разум или защото от години сте поддръжник и дарител на Републиканската партия?

- Да, от една страна. От друга, съм доволен, че Републиканската партия се променя позитивно и може да направи промените, за които говоря.

- Да дойдем в Европа. Знам, че следите ситуацията тук. Какъв ще бъде изходът за страни като Гърция, Италия, Испания, Ирландия, които имат сериозни проблеми?

- Някои от тези страни - особено Гърция, трябва да преструктурират дълга си, защото няма как да могат да продължат да функционират, без да погасяват задълженията си. Колкото по-рано Германия и Франция се събудят, толкова по-добре. Защото с преструктуриране могат да се направят много положителни неща, включително да се въведе плосък данък. Но за всяка страна трябва да се мисли отделно. В Ирландия например проблемът не бе в харченето на правителството, а в това да се гарантират задължениятга на банките. Ако банките се преструктурират, те могат да се възстановят много бързо. Г-жа Лагард е права в това, че банките трябва да направят рекапитализация. Ние в САЩ имаме един израз - да си заравяш главата в пясъка, да си затваряш очите. Европейските политици и икономисти продължават да правят това, но не трябва да продължават.

- Напоследък пътувахте в Гърция, имахте идея да предложите антикризисен план...

- В Гърция трябва да бъдат направени няколко неща. Например трябва да бъдат редуцирани разходите на правителството. Те опитаха да направят стъпки в тази посока, но не са предприели нещо сериозно. Друга стъпка е да реформират системата за собственост, да се преодолее бизнес бюрокрацията, да се въведе плосък данък, да се последва примерът на Полша за приватизацията. Последното споменах в една моя статия неотдавна - гръцките политици трябва да се поучат от Полша, която е положителен пример, приватизирайки над 500 компании в последните 2 г.

- Имахте ли възможност да споделите тези идеи с управляващите кръгове в Гърция. Прочетох някъде, че са отказали среща с вас...

- Да, нямаха време за нас...

- Съветите ви изглеждат разумни и икономически здравословни. Ако управляващите в страните в криза не искат да ви чуят лично, как ще им ги поднесете?

- Ще говоря пред всички, ще публикувам статии. Надявам се, че общественото мнение ще принуди тези правителства да променят политиката. Но те са добри да избягват реалността (смее се).

- Съгласен ли сте с мнението на Джордж Сорос, че кризата в Гърция може да засегне целия Европейски съюз и да го разруши?

- Не би трябвало. Защото еврото е в ръцете на Европейската централна банка, която не печати много долари. Затова няма причина еврото да не оцелее. В САЩ има щати, които развиват финансите си добре, други - които го правят зле, но това не им пречи да използват щатския долар. Дори страните в Латинска Америка, които използват щатския долар ползват и местната си валута. Така че еврото трябва да оцелее и Европейският съюз ще оцелее, ако веднъж европейските управляващи спрат да претендират, че няма криза.

- Но в началото на разговора ни вие казахте, че Европейската централна банка следва лошия пример на САЩ. Ако гръцките управляващи не искат да говорят с вас, имате ли шанс да общувате с хора от Европейската централна банка, за да кажете мнението си?

- Пращам им 3 броя от сп. "Форбс". (Смее се.)

- Мислите ли, че това е достатъчно?

- Привличането на вниманието на поне един от тези чиновници може да бъде достатъчно, за да се замислят за промени.

- Преди дни прочетох мнението на бившия директор на Федералния резерв Алън Грийнспан, който не е голям оптимист за Европейския съюз - прогнозира, че скоро Европейският съюз ще се разпадне...

- Г-н Грийнспан е бъркал в толкова много случаи, че се надявам да бърка и за Европейския съюз.

- Казахте няколко добри думи за България в началото на този разговор. Следите ли нещата в нашата страна и какво мислите за ситуацията?

- Мисля, че България направи правилната крачка с плоския данък и че българската икономика се развива много по-добре от тази на Гърция. Може би гръцките чиновници трябва да посетят София.

- А има ли риск за България заради кризата в Гърция като съседни страни...

- Е, винаги има риск. Затова Гърция трябва да бъде притисната да направи реформи. Албания, Литва, Латвия вече направиха съкращаване на разходите. Не са избегнали кризата, но се справят. А Гърция сякаш стои настрани.

- Планирате ли нова визита в България или идването ви през 2002 г. бе свързано с факта, че сте приятели със Симеон Сакскобургготски?

- Надявам се да се върна в България. Имате много хубави места. Ако господин Обама бъде преизбран, може би ще дойда в България за постоянно. (Смее се дълго и от сърце.)

- Ако позволите - няколко лични въпроса. Колко изгубихте в онзи черен ден преди няколко седмици, когато американската фондова борса се срина с 600 пункта за един ден?

- Голямата част от портфолиото ми е в наши частни компании, така че се вълнувам по-малко от всекидневната нестабилност, отколкото дали има добра стратегия за в бъдеще.

Когато всеки ден имам своя чийзбургер, съм много щастлив(Усмихва се.)

- Още ли ползвате личния си хеликоптер, наречен "Капиталистическо пособие", за да идете на работа?

- Не - главно за да идем в други градове като Бостън и Вашингтон.

- Още ли имате частния боинг?

- Не, продадохме го преди около 15 г. (Неотдавна семейството е обявило за продажба и прочутата си яхта "Хайлендер" за $ 11,5 млн., показа справка в сайта bradfordmarineyachtsales.com - бел. авт.)

- Какво бихте посъветвали обикновените хора, които нямат инвестиции на борсата и разнообразно портфолио - къде да инвестират, за да оцелеят в кризата?

- Най-доброто нещо е да не се поддават на паника, да продължават да инвестират разумно и да разберат, че след 2-3 г. ситуацията ще бъде много по-добра. Човек не може да спре финансовите пазари. Бъдете разумни, стабилни и не позволявайте емоциите да вземат здравия ви разум.

- Къде е най-добрата инвестиция?

- В добре индексираните взаимни фондове, инвестиращи на глобалните пазари.

- А недвижимите имоти?

- Това са местни пазари. Така че ако решите да инвестирате там, трябва да ги познавате много добре и да бъдете много внимателни. Понякога емоциите замъгляват нещата и не позволяват на хората да видят реалната ситуация.

  • От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

    От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

    Шефът на НСО бе принуден да подаде оставка след канонадата между премиер и президент. Поводът е известен на всички - поведението на гардове от службата при акцията на Христо Иванов да стъпи на брега на парк “Росенец”. Последвалата акция на прокуратурата в кабинетите на президентски секретари и съветници пък стана повод за протест, който събра леви