Откриха тракийско съкровище

https://www.24chasa.bg/Article/1034865 www.24chasa.bg
Археологът Деян Дичев почиства луксозните бронзови съдове. На преден план - блюдото и подвижната масичка от комплекта. Вляво - т.нар. шампаниера. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

И тази година екипът на археоложката от НАИМ Даниела Агре се "отчете" с намирането на съкровище. Преди броени дни то излезе на бял свят след къртовски труд в изключително тежки условия и при минимално финансиране при разкопките на тракийска надгробна могила край елховското село Борисово.

Пребогатите дарове са положени в гроб на знатна тракийка, живяла в края на I- началото на II в. , за да й служат и в задгробния живот.

Комплект луксозни бронзови съдове, най-вероятно изработени по поръчка в някое от най-добрите ателиета на Римската империя по онова време, демонстрира забележителното богатство на погребаната. Комплектът включва преносима масичка (изключително рядка находка), голямо кръгло блюдо с ажурен ръб и ситула (котел), всички с еднаква стилна украса от бръшлянови листа. Сред гробните дарове е и съд с форма на малка кофичка, в който е вмъкнат друг с капак (вероятно цедка), който археолозите шеговито наричат "шампаниерата". Според Агре той няма аналог сред откриваните досега у нас.

Откриха тракийско съкровище

Екипът успя да спаси положеното в гроба като дар тоалетното сандъче, декорирано с бронзови бюстове на сатири и менади. Лицето на всяка фигура е индивидуализирано, чертите издават различни характери. Запазен е и заключващият механизъм. "Възстановихме точните му размери, дори дебелината на дъсчиците, от които е направено, и с реставрация то ще бъде възстановено напълно", отбелязва Даниела Агре.

Даниела Агре се радва на един от 4-те орли, украсявали колесницата.
Даниела Агре се радва на един от 4-те орли, украсявали колесницата.

Най-голям ентусиазъм сред археолозите обаче предизвиква друга находка от гробната яма. За нея Агре казва, че им е подарък от древните. Според нея те са били наясно с изключителната й ценност не само заради ролята й в ритуала, но и като произведение на изкуството, и затова са направили всичко възможно да я опазят. Това е комплект украси за колесницата на мъртвата, "погребана" в насипа на могилата. Иманяри изровили и унищожили почти напълно колесницата, но не могли да докопат украсата, която им била цел. Украсата просто я нямало.

Бронзовите орли са така прецизно изработени, че се различава всяко перце. Крилете им
Бронзовите орли са така прецизно изработени, че се различава всяко перце. Крилете им "преливат" в драконови глави.

"Защото още при погребването на колесницата древните демонтирали украсата и я скрили. Явно са били наясно, че и по тяхно време могилите се поругават, за да бъдат ограбени. Затова свалили украсата от колесницата още по време на погребалния ритуал в присъствието на опечалените и я сложили в ямата, където били кремирани останките на покойната. Така тя била прибрана на най-труднодостъпното място и затова се е съхранила", обяснява археоложката.

Откриха тракийско съкровище

Декорацията на колесницата включва 4 орела, чиито криле "преливат" в драконови глави - те били поставени като навръшници върху колоните в четирите края на коша.

Бюст на менада.
Бюст на менада.

Всяка орлова глава е различна, общото между тях е хищното изражение на птиците и прецизното изработване на детайлите - разричава се всяко перце. Част от комплекта са и няколкото апликации с геометрична украса за сбруята, с която конете са били запрегнати в колесницата, и централният кръгъл изпъкнал елемент, поставян на "челото" на возилото.

Лице на сатир. Всички фигури имат индивидуални черти и им е придаден характер.
Лице на сатир. Всички фигури имат индивидуални черти и им е придаден характер.

Сред скъпите бронзови предмети, явен символ на висок престиж и живот в лукс, в гробната яма археолозите намират и стъклени лакримарии (съдчета за сълзите на опечалените), но те са силно повредени от високата температура при кремацията. Оцелели обаче златната верижка на погребаната и обувките й.

Съвсем близо до гробната яма екипът разкрива голяма квадратна олтарна маса. Тя е зидана с едри камъни и покрита с четири еднакви гладки глинени плочи. Върху нея е оставяна храната за мъртвата като част от погребалния обред. "Находката е изключителна. Известна ни е тази практика от периода, но за първи път с откриването на олтарната маса тя се засвидетелства архиологически в гроб от Римска Тракия", обяснява Агре.

Редом е била кладата, на която са изгаряни жертвените животни - от нея е останал килим от кости, въглени и натрошена керамика. Той "прелива" в тясна пепелива пътека, чийто край се губи под все още неразчистения могилен насип и чието предназначение археолозите тепърва ще изясняват.

Могилата с това пребогато погребение е само на няколко метра от тази, в която през 2008 г. същият екип откри уникална колесница - най-добре запазената от намираните досега според Даниела Агре. Тогава познавачи я определиха като мерцедеса на древността. Кошът й беше пълен със скъпоценни предмети. Освен многобройните бронзови съдове имаше и такива от фино стъкло. Анализът на останките от съдържанието показа, че те са съдържали вино, внесено чак от Южна Италия.

Общо 7 богати погребения бяха установени в могилата с колесницата "мерцедес".

Близостта на двете могили едва ли е случайна според Агре. Вероятно богат и влиятелен тракийски род от района е избрал мястото за фамилен некропол. "Този род е от тракийската аристокрация по долното течение на Тунджа през Римската епоха", сигурна е археоложката. В близост имало и поне 3 вили на богати тракийски аристократи земевладелци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона