Съд: Галеви са влияели на църквата в Дупница, спрели проверка срещу наместника

https://www.24chasa.bg/Article/1036359 www.24chasa.bg
Пламен Галев (на преден план) и Ангел Христов току-що са чули осъдителните си присъди.

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов известни като Братя Галеви, са участвали в група за рекет, която обаче си нямала главатар, става ясно от мотивите на Софийски апелативен съд (САС), оповестени вчера.

Пламен Галев и Ангел Христов бяха осъдени през юни 2011 г. съответно на 7 и 5 години.

Това стана, след като през ноември 2010 г. Кюстендилският окръжен съд оправда Галеви и даде минимални наказания на приближените им Апостол Чакалов-Тоци, Владимир Ангелов-Стъклето, Георги Градевски и Георги Блатски за притежание на оръжие и причиняване на телесни повреди.

Мотивите на съдия Антоанета Данова бяха оповестени вчера.
СНИМКИ: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ И СИЛВИЯ ГУРМЕВА
Мотивите на съдия Антоанета Данова бяха оповестени вчера. СНИМКИ: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ И СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Състав на апелативния съд с докладчик Антоанета Данова отмени решението на колегите си и постанови Галев да лежи в затвора при първоначален строг режим. Той трябва да плати 10 000 лв. глоба и да се раздели с 1/3 от имуществото си. Освен затвор Христов отнесе 7000 лв. глоба и конфискация на 1/4 от собствеността си.

Чакалов и Ангелов получиха по 4 г. решетки, Блатски - 3 г. и 6 месеца. Единствено Градевски се отърва с условна присъда от 1,5 г. Потвърдена бе оправдателната присъда на Оков.

Съдия Данова излага мотивите за решението си изключително подробно в 134 стр.

Магистратите дават вяра на показанията на свидетеля Антонио Якимов, който е сред пострадалите. Твърди, че 10 от хората на Галеви са го пребили. Според обвинението той събирал пари от свои колеги таксиджии и се отчитал на двамата бизнесмени, за да ползват стоянка за таксита.

Други свидетели също сочат, че той е събирал по 50 лева месечно от още девет души за пиаца в Дупница. Един от свидетелите дори посъветвал Якимов всеки месец да прави списък и да иска от колегите си да се подписват на него, за да има яснота кой кога е платил.

В същото време съдът намира редица противоречия и нелогични неща в показанията на Якимов, но приема в крайна сметка, че той и колегите му са били рекетирани.

У магистратите буди съмнение и фактът, че сумата от 50 лева на таксиметров автомобил е значително по-голяма от тази, която много по-късно била поискана от собственика на таксиметрова фирма Пламен Миланов. Той заявява, че бил принуден да плаща по 17 лева на кола с радиостанция месечно.

Според съда обаче има неопровержими доказателства за изнудването на ключовия свидетел Пламен Миланов, който бе граждански ищец и частен обвинител в процеса.

Миланов твърди, че братята му искали 1500 лв. месечно "такса спокойствие". Според съда обаче той бил изнудван през 2003 г., а не през 2004 г., както пише в обвинителния акт.

От САС отхвърлят по-голяма част от изводите на колегите си от Кюстендзилския окръжен съд, че не ставало дума за организирана престъпна група за рекет, действаща в Дупница.

Според съдия Данова това е станало, защото първата инстанция е била подведена от подхода на прокуратурата да повдигне обвинения срещу едни и същи хора, но в различна комбинации.

Обвинителите според САС са разглеждали доказателствата изолирано и откъснато едно от друго. Прокуратурата, твърдят апелативните магистрати, е трябвало да съобрази с това, че пунктовете на обвинението са взаимно свързани и само съвкупният анализ на доказателствата може да очертае цялостната картина на престъпната дейност на подсъдимите.

Въпреки че безспорна йерархия на групата не е установена, съдиите считат, че тя е въздействала не само на отделни хора, но и на целия обществен живот в Дупница.

За това свидетелствали показанията на свидетелка - младши специалист в отдел "Култура" на местната община. Тя признава, че заради Галев не можела да вземе сама нито едно решение, а трябвало да се съобразява с него. Тя чула как по негова заповед бил уволнен шефът на тетъра в града. Галев му се разгневил, защото той разрешил да се постави моноспектакъл, който осмивал мафията.

"Безспорно е установено, че Галев и Христов са имали пряко и непосредствено влияние не само върху светския, но и върху религиозния живот в града. Под прикритието на изпълняван граждански дълг като църковни настоятели двамата са въздействали и върху свещениците в града, така че да бъде предотвратена по-сериозна проверка на финансовата дейност на архиерейския наместник в Дупница", категоричен е съдът.

Така, без да бъде установено кой точно е бил главатар на групата, а кой - неин член, след психическа принуда, упражнена върху Миланов, той е загубил пари. Бизнесменът бил принуден да прехвърли на човека на Галеви - Владимир Ангелов-Стъклето, дялове от своя фирма за 2500 лева, както и общо 79 907 лева за "такса спокойствие".

"Ако психическото въздействие върху Миланов е станало еднократно през февруари 2007 г. в имението на Галеви, вредите от него са настъпвали в един изключително продължителен период - до 20 януари 2009 г., когато са били задържани Христов и Ангелов", сочи съдът.

Присъдата на САС може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд. Дотогава Галев и Христов са на свобода срещу подписки.