Съдът каза защо Лазар Колев е убиецът на Белнейски

https://www.24chasa.bg/Article/1037779 www.24chasa.bg

Лазар Колев, осъден на доживотен затвор за убийството на сестрите Белнейски, обжалва наказанието си пред Апелативния съд в Пловдив, а делото е насрочено за четвъртък.

Ден преди заседанието "24 часа" публикува за първи път мотивите на пазарджишките магистрати към присъдата на Колев.

На повече от 80 страници е описана фактическата обстановка и е направен анализ на доказателствата, събрани в процеса - показания на свидетели, експертизи и др.

Съдът каза защо Лазар Колев е убиецът на Белнейски

Според съда "е налице основание да се направи категоричен и несъмнен извод", че подсъдимият Лазар Колев е изнасилил и убил момичетата. Магистратите отбелязват, че той е действал умишлено.

Лазар Колев по време на процеса
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Лазар Колев по време на процеса СНИМКИ: АВТОРЪТ

Лазар Колев не се признава за виновен

Родителите на убитите момичета Фани и Стоимен Белнейски с адвоката си Иво Найденов
Родителите на убитите момичета Фани и Стоимен Белнейски с адвоката си Иво Найденов

Той категорично отрича да се е познавал с Росица и Христина Белнейски, твърди, че никога не се е срещал с тях, както и че няма нищо общо със "зверското им убийство".

Паметникът на Росица и Христина Белнейски в местността Грамадите
Паметникът на Росица и Христина Белнейски в местността Грамадите

В правото си на лична защита обвиняемият заявява, че е невинен, и моли да бъде оправдан.

Марин Марковски
Марин Марковски

В тази връзка съдът приема, че данните по делото са предимно косвени. Според него обаче те кореспондират както помежду си, така и с останалите обективни данни и сочат без съмнение, че убиецът е Лазар Колев.

Димитрия Ганчева
Димитрия Ганчева

На 65 страници в мотивите последователно са проследени дните от 27 януари 2006 г., когато Росица и Христина изчезват, до задържането на Лазар Колев на 13 март 2006 г. в София за грабеж на телефон от 13-годишно момиче.

За магистратите няма съмнение, че до фаталната нощ на 28 януари подсъдимият не е познавал двете сестри.

Срещнал ги е случайно в центъра на Пазарджик, когато, вместо да отиде на работа нощна смяна, започнал да пие алкохол още късно следобед предния ден.

С подробности са описани и отделните актове на насилие първо спрямо Росица Белнейска. Тя е разсъблечена от Колев в колата му, като част от дрехите й са разкъсани, и насилена първоначално анално, а после вагинално. Към този момент девойката е била девствена, пише в мотивите.

Росица Белнейска скача от колата на Колев в движение и си наранява тежко главата. Замаян от алкохола, Лазар Колев не успява да я спре. От страх, че някой може да намери полуживото момиче, което да разкаже за изнасилването, подсъдимият решава да я убие, като й нанася множество удари първоначално с ръце и крака, а после я умъртвява с бухалка.

Преди това Колев е оставил по-малката сестра Христина при свой приятел или родственик, който по делото остава неизвестен. За да се отърве от неудобния свидетел, Лазар взема Христина, с побой я омаломощава, изнасилва я вагинално и блудства с нея. Полужива я натиква в багажника наколата си при трупа на сестра й и откарва двете в местността Грамадите.

Там умъртвява все още живата Христина, като натиска главата й в замръзналата пръст. Веднага след това изхвърля и тялото на Росица.

За да изясни точния механизъм на изнасилванията и убийствата, съдът дава кредит на доверие на свидетеля Владимир Славов - Иширковеца.

Пред него Лазар Колев прави признания в момент на слабост, докато двамата се разхождат в карето на ареста в Националната следствена служба, където са поставени в една килия. Лазар признава пред Иширковеца, че е бил пиян, и съжалява, че е убил момичетата.

Съдът вярва на показанията на Иширковеца и защото се подкрепят от разговори на осъдения с втори свидетел, записани със специални разузнавателни средства.

В същото време съдът не приема обясненията на Лазар Колев за нощта на убийствата и ги смята за нелогични, неправдоподобни и опровергани от останалите доказателства и релузтат от защитната му позиция.

Особено място е отделено и на изграденото фалшиво алиби на Колев за фаталната нощ на 28 януари 2008 г., благодарение на което Колев не е задържан и обвинен още през 2006 г., когато е разпитван във връзка с убийствата.

Цитирани са показанията на свидетелите Стефан Боев и Виолета Витекова, които потвърждават, че са излъгали тогава пред полицията, че Лазар е бил в дома им, по негова изрична молба.

Чрез свидетелски показания са проследени стъпките на подсъдимия в дните след двете убийства, когато той е направил всичко възможно да е далеч от Пазарджик и да се укрие.

Подробен анализ е направен и на всички съдебномедицински и ДНК експертизи, включително на тези, правени в САЩ, Великобритания и Австрия, които според магистратите също безспорно доказват вината на Колев.

Посочено е и защо поисканата от защитата нова ДНК експертиза на ноктите с мотив, че те може би не са на жертвите, е отказана. Според съда всички резултати от изследванията, включително и в чужбина, недвусмислено доказвали, че ноктите са на Росица и Христина, а биологичният материал под тях е на Лазар Колев.

"Тези доказателства са били обект на множество експертизи. Няма съмнение, че ноктените изрезки, са на сестрите Белнейски", заключават съдиите.

В мотивите си те отделят място на психологическия портрет на Колев. Цитирано е заключението на експертите, че той не е страдал и не страда от психично заболяване и по време на извършване на престъпленията е могъл да разбира свойствата и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

В психологичната експертиза е посочено, че подсъдимият е с по-ограничени интелектуални възможности заради липсата на системно образование и ниска обща култура. В отношенията си с другите бил емоционално хладен, повърхностен и непоследователен.

Доминиращата му егоцентрична нагласа обуславяла пренебрегването на правилата и незачитането на чувствата на другите. Колев бил склонен да поема рискове и да реализира импулсивни поведения, чрез които се самоутвърждавал по неадекватен и социално неприемлив начин.

Разрушавайки себе си, той наказвал всички останали, на които приписвал вина за собствените си неблагополучия. Тази нагласа била в основата на това да реагира с физическа агресия и без да бъде предизвикан. Вероятността от такова поведение рязко нараствала след употребата на алкохол и дрога.

Обърнато е особено внимание на това, че действията на Лазар Колев са осъществени с особена жестокост спрямо жертвите. Съдебният състав определя подсъдимия като личност с висока степен на обществена опасност.

В заключение магистратите сочат, че липсват смекчаващи отговорността обстоятелства.

ЛЮБО ИЛКОВ

2 г. разследването тъпчеше на място

Труповете на двете сестри бяха открити обезобразени в местността Грамадите между Пещера и Брацигово на 31 януари 2006 г. от овчар. Съдебно-медицинските експертизи доказаха, че преди да бъдат убити с удари от твърди предмети и душене, двете са били жестоко изнасилени.

След като разследването на убийството повече от две години тъпчеше на място, едва в края на 2008 г. в института по криминалистика на МВР беше изолиран ДНК профил на Лазар Колев, открит във вагинална натривка на Христина и под ноктите на Росица, и той беше обвинен в жестокото престъпление, потресло цялата страна.

Процесът срещу Лазар Колев започна в Пазарджик на 7 февруари 2011 г., четири месеца по-късно той беше осъден. На нeго като частни обвинители бяха допуснати родителите на умъртвените сестри Фани и Стоимен Белнейски. Чрез адвоката си Иво Найденов те поискаха общо 400 хиляди лв. като обезщетение за убитите си деца, което съдът уважи изцяло.

Всъщност петчленен състав на Пазарджишкия окръжен съд, ръководен от председателя на съда Ивета Парпулова, на 10 юни т.г. постанови две доживотни присъди без право на замяна за подсъдимия Колев за убийството на всяка една от сестрите. Отделно от това беше наложено и общо наказание 50 години затвор за изнасилването на Росица и Христина, както и за блудство с по-малката сестра. В крайна сметка съдът определя едно общо наказание по петте повдигнати обвинения срещу Лазар Колев - доживотен затвор без право на замяна. Присъдата е подписана единодушно от петимата членове на състава - двама съдии и трима съдебни заседатели.

Адвокат Марин Марковски: Ще искаме нов свидетел

- Г-н Марковски, утре в Пловдив започва делото по обжалваната от вас присъда на Лазар Колев. Какви са очакванията ви?

- Очаквам съдът да събере достатъчно доказателства, да направи сериозен анализ и да оправдае Лазар Колев, защото той е невинен. Очаквам справедлив процес в Пловдив.

- Какви искания ще отправите към пловдивските магистрати?

- Същите, каквито имахме и към съдебния състав на процеса в Пазарджик. Нови ДНК експертизи за ноктите, свидетелите, които искахме, но не бяха призовани. Ще поискаме и призоваването на един нов свидетел, но няма да коментирам кой е той. (24 часа)

Окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева:

Беше ясно, че делото ще продължи

Окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева ръководи разследването на убийството на сестрите Белнейски от лятото на 2009 г. насам. То продължава и в момента с издирването на съучастник на осъдения Лазар Колев. Ганчева бе и обвинител по време на процеса срещу него.

- Г-жо Ганчева след произнасянето на доживотната присъда срещу Лазар Колев заявихте, че сте доволна от решението на съда. Очаквахте ли обаче осъденият и защитата му да обжалват присъдата?

- Разбира се, очаквах. По време на процеса Колев и неговите защитници твърдяха, че подсъдимият е невинен, не познава и никога не е срещал двете жертви. Това беше ясен сигнал, че след решението на окръжният съд в Пазарджик то ще бъде обжалвано.

- Защитата на Колев обяви, че по време на процеса в Пазарджик не са допуснати техни искания за нови експертизи и свидетели и това са някои от мотивите им за обжалването. Как ще коментирате тези изявления?

- Не е моя работа да коментирам тези неща. Това ще го прецени апелативният съд в Пловдив.

- Смятате ли, че в апелативната прокуратура в Пловдив вече са добре запознати с материалите по започващия нов съдебен процес?

- В апелативната прокуратура в Пловдив работят професионалисти с доказани качества и аз нямам никакви съмнения, че обвинението ще бъде на изключително професионално ниво.