Мафията удари и чужденците - крадат им фирми и къщи

https://www.24chasa.bg/Article/1040520 www.24chasa.bg
Къщата в центъра на София, собственост на бащата на Валентин Златев, която измамниците за малко не продадоха.

Очертава се нов хит в измамите с имоти. Този път на мушката на мафията попаднали чужденци, купили у нас апартаменти, къщи, парцели или офиси. Това разкри пред "24 часа" инспектор Наталия Петрова от отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Криминална полиция".

Жертви на имотната мафия у нас станали англичани, италианци, ирландци и испанци. Те загубили имоти по Черноморието, в планинските ни курорти и в София.

Преди да влезем в ЕС, по нашето законодателство чужденците можеха да купят недвижим имот у нас само ако регистрират фирма.

Фалшиво пълномощно за продажба на имот
Фалшиво пълномощно за продажба на имот

"Те не развиват търговска дейност. А собствениците на дружествата си стоят предимно в чужбина. Внасят си нулеви годишни финансови отчети. Тогава попадат в полезрението на измамниците, които виждат, че даден имот, офис или апартамент не се обитава. А в Търговския регистър, до който всеки има достъп, се намират сканирани документи, подписи и лични данни на собственици, управители и съдружници в тези фирми", разказа инспектор Петрова.

Поредната банда имотни измамници, задържана от полицията.
Поредната банда имотни измамници, задържана от полицията.

Измамниците сканират подписите на собствениците на фирмите и ги пренасят на фалшиви документи. После вкарват нов "управител" с разпоредителни права да продава активите на фирмата. И той решава бързо да ги продаде.

Задържаната адвокатка Силвия Илиева-Спасова и нейна съучастничка. 
СНИМКИ:
Задържаната адвокатка Силвия Илиева-Спасова и нейна съучастничка. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Другият вариант е да се вкара във фирмата нов "съдружник" с фалшив договор за подажба на дружествени дялове. Съдружникът вече може да взема решение за фирмата поотделно. Документите се вкарват в Търговския регистър с новите управители и съдружници.

Следва скоростна продажба на имотите на фирмата, без истинските им собственици да подозират това.

"Случвало се е да минат няколко години, преди да разберат, че вече нямат имоти", казва инспектор Наталия Петрова.

Измамниците обикновено продават имота фиктивно на техен човек или ако са сигурни, че няма да бъде проверено, директно си търсят купувач.

През 2010 г. Икономическа полиция засича и неутрализира банда, специализирала се точно в този тип измами. По схемата са ударени 7 фирми на чужденци.

Печалбите на имотната мафия са за милиони левове.

Много често освен с имотите чужденците се прощават и с парите от банковите си сметки, изтеглени с фалшифицирани документи с данни от Търговския регистър.

В бандите за имотни измами са засечени няколко адвокати по вещно право, които узаконяват действията им, твърдят от полицията.

Измамниците използват и обикновени адвокати, несвързани с тях. Носят им документите за вписване на обстоятелствата по смяна на управител или съдружник във фирма и те ги легализират, без да подозират, с електронен подпис. Мошениците избягват риска лично да ходят в Агенцията по вписванията, за да легализират документите.

За да бъдат спрени подобни измами с фирми и имоти на чужденци, от Икономическа полиция предлагат нормативната база да бъде променена и достъпът до Търговския регистър да бъде ограничен или пък да става с пароли от оторизирани лица като нотариуси или адвокати.

Най-потърпевши от имотните измами обаче продължават да бъдат възрастни хора, инвалиди и психично болни.

Точно към тях била насочена "работата" на бандата за имотни измами, разбита от полицията през януари т. г. Тогава в ареста попаднаха адвокат Константин Томов и аверът му Васил Петров-Бахамата, който е кум на единия от Братя Галеви - Ангел Христов. По-късно бяха задържани и адвокат Иванка Томова, съпруга на Константин Томов, както и третият юрист Атанас Колев. А през юни и техният помагач - полицай от столичното Първо РПУ.

Адвокат Томов, който имал и фирма за недвижими имоти, продавал жилища и земи на починали хора чрез фалшиви удостоверения за наследници и смъртни актове. Възрастните и самотноживеещи хора често стават жертви на "социални работници", "служители на енергото" и т.н., които им предлагат да подпишат документи за помощи на празен лист, а после подписът им се използва за съставяне на фалшиви документи.

Освен адвокати и нотариуси в схемите за измами са засечени фирми за недвижими имоти и работници в моргите на болниците. Те често информират мошениците, ако не е потърсен смъртен акт за починал човек дълго време.

Друг хит напоследък е продажбата с фалшиви документи на закъсали заводи и предприятия, със запори за дългове, казват от полицията.

Измамниците успяват да направят фалшиви удостоверения за вдигане на запорите на предприятията и бързо ги продават като "чисти". Последният засечен такъв случай е в Североизточна България, където е "приватизиран" цял завод.

Адвокатка от аферата “Златев” измамила и баба

Задържаната през август 2009 г. адвокатка Силвия Илиева-Спасова, която чрез измама пробва да продаде суперскъп имот в центъра на София, собственост на бащата на Валентин Златев-Васил, е опитала да отмъкне и жилището на възрастна дама. Става дума за къща с двор зад столичната баня "Мадара".

Тя действала чрез банда роми, които обикаляли апетитни имоти и проучвали дали се обитават и кой живее в тях. Така стигнали до самотно живеещата баба. Един от бандата на Спасова успял да спечели доверието на дамата, като се представил за социален работник. Той успял да снима личната й карта и взел подписа й, без жената да подозира.

"Успяхме преди продажбата на жилището да спрем измамата. Фалшифицираната лична карта на жената с нейни данни и друга снимка бе попаднала в кантората на нотариус от Перник. При него дошли две жени, които искали да се направи пълномощно за разпореждане с въпросния имот. Нотариусът се усъмнил и решил да провери в базата данни личната карта. Жертвата обаче успяла преди това да я обяви в полицията като невалидна", разказва инспектор Наталия Петрова от Икономическа полиция.

Двете мошенички успели да избягат от кантората на нотариуса, докато той се обаждал в полицията, като прибрали и фалшификата. При разплитането на аферата бабата обаче се сетила, че първоначално е посетена от вежлива жена, представила се като Мария. Под това име се криела адвокатката Силвия Илиева-Спасова.

СТЕФАН БОРИСОВ

Да не дават документи без ваше знание

За да се ограничи възможността хората да станат жертва на имотната мафия гражданите трябва да сложат "условни" спирачки по отношение на издаването на документи, твърди инспектор Петрова. Заради кризата и срива на покупателната способност на населението измамниците се стремят да придобиват предимно "чисти" имоти и да поемат по-малък риск при продажбата.

"Стремежът е само с един неистински документ, примерно завещание или удостоверение за наследници, да се набавят останалите истински", допълва инспекторката. Врътката ставала с имоти, обявени за публична продан от частни съдебни изпълнители.

От полицията съветват хората да подадат молба в съответните служби на НАП с искане да не се издава данъчна оценка на имота си без разрешението на собственика.

Така в базата данни на държавните институции ще има забрана за издаване на документи от ваше име - удостоверение за наследници, данъчна оценка или скица на имот. По този начин опитът на измамниците да вземат имота ще пропадне.(24часа)

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона