Кадиев назова “брокерите”, те ще го съдят

https://www.24chasa.bg/Article/1041747 www.24chasa.bg
Радослав Тошев, Орлин Иванов и Данаил Кирилов (от ляво на дясно) ще съдят Кадиев. СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов са общинските съветници, притискали през 2007 г. Росен Плевнелиев с цел получаване на подкуп. Това съобщи кандидат-кметът на БСП Георги Кадиев в парламента.

Тези имена били казани от Плевнелиев на Петър Курумбашев, общински съветник от БСП в онзи момент, а той ги казал на Кадиев. "Няма как да искам доверие от хората, ако не им кажа каквото знам", каза той.

На въпрос притеснява ли се от атака в съда за клевета, както го заплаши Орлин Иванов, Кадиев каза: "Ако това, което казвам, е вярно - може да съди себе си. Ако не е - да съди Плевнелиев. Ако реши да съди мен, ще се видим в съда".

ГЕОРГИ КАДИЕВ
ГЕОРГИ КАДИЕВ

"Ще съдим Кадиев до дупка и той ще е първият осъден кандидат за кмет", заявиха по-късно на пресконференция Тошев, Кирилов и Иванов.

"Гордея се с докладите, които съм внасял и ще настоявам лично прокуратурата да ги прегледа всичките. Нека пред прокурорите Кадиев да каже имало ли е натиск. Ще използваме всички процесуални способи, защото това не е обикновена клевета, а набеждаване в криминални действия, което е престъпление по Наказателния кодекс", отсече Кирилов, който сега е областен управител на София.

Тримата показаха протокол от заседанието на 26 февруари 2008 г., когато те внасят доклад. С него СОС задължава "Софийски имоти" да извади двата общински имота - един от 15 дка и друг от 5,2 дка, от капитала си, за да се осъществи сделката за замяна с Бизнес парка. Според протоколите Георги Кадиев е гласувал "против".

"Крадецът викадръжте крадеца. Това е най-голямата наглост. Кадиев гласува срещу сделката, а обвинява нас тримата. Ние сме вносители на доклада, с който приключваме тази 7- годишна сага", каза Иванов.

"В продължение на 6 месеца "Софийски имоти" отказваха да извадят единия от двата имота от капитала си. Затова на 16 октомври 2008 г. като председател на стопанската комисия внесох втори доклад. Гордея се с него, защото след нова оценка общината получи още 3 млн. лв. с ДДС от Бизнес парка, 5,2 дка парк срещу имот, който е с 10 дка по-малък, който получи Бизнес парка. Тогава целият СОС гласува "за", а петима от БСП бяха против", обясни Кирилов. Той подчерта, че през цялото време тогавашното ръководство на "Софийски имоти" е бавело сделката.

Иванов и Кирилов заявиха, че още през 2007 г., когато е внесен първият доклад за сделката с Бизнес парка, гласуват "за". Тогава Иванов е независим, Кирилов е от БСП, а Тошев - от "Гергьовден". Последният гласувал "въздържал се", защото настоявал първо имотите да се извадят от капитала на "Софийски имоти", за да не се бави сделката.

"През 2007 г. срещу сделката се изказват двама съветници от "Демократи за София" и един от "Гергьовден". Решението не се подкрепя от съветниците от "Демократи за София", "Гергьовден", БЗНС, Демократическата партия и ССД", посочи Иванов.

На заседанието присъства самият Плевнелиев, който е изслушан в зала. Срещу сделката се изказват Пламен Илиев от "Демократи за София" и Тошко Добрев от коалицията между "Гергьовден", БЗНС и ДП, сочи стенограмата от заседанието, с която "24 часа" разполага.

"Общинският съвет още 2001 г. гласува тази замяна, но не и изваждането от капитала и вече 6-та година сделката не става. И тук специално към Тошко Добрев....И ето, и във финансовата, и в стопанската комисии едни и същи хора правят така, че да променят мнението на Общинския съвет, и да се гласува против една такава замяна, която пак казвам е абсолютно прозрачна. Тя е в изгода на общината... Така, че ще видим кои съветници сега ще излязат, които ще се въздържат, и така ще разберем кой защитава интересите на столичани", заявява тогава Атанас Кундурджиев от ДСБ.

"Г-н Илиев и г-н Добрев безкрайно много са фокусирани върху квадратните метри, но си противоречат....Истината е съвсем друга. Ние присъстваме на абсолютна манипулация на общинските съветници тук", казва тогава Плевнелиев.

Междувременно тримата съветници обявиха, че групата на ГЕРБ ще започне да осветлява всички скандални общински сделки от последните 20 г., в които е участвала БСП.