ОТ АРХИВА: Боян Иванов: Отивам си, не искам опело

https://www.24chasa.bg/Article/1042151 www.24chasa.bg
Певецът през 70-те години с бакембарди като Елвис Пресли

Този текст е публикуван в "24 часа" на 16 септември 2011 г.

Отивам си вече. Лекарите са отминал етап при мен. Вземам лекарства с шепи и лежа. Колкото - толкова. Каквото Бог каже, съдба... Това, което съм направил, е отдавна в гробищата. Не искам ни опело, ни музика - нищо. И на църква не ходя, гаден атеист съм. Низш човек... Пял съм. И какво от това - никъде не може да се намери диск с моя музика. И правилно. Кой да ги произведе и защо - ще си купиш ти и още трима. Аз съм отдавна мъртъв. Не се бунтувам вече. Диабетът свърши своето. Всичко боли - глава, корем, крака, мускулите атрофират. Не обичам стари и болни хора, не обичам себе си..."

Ще повярвате ли, че намразилият живота е лъчезарният някога певец Боян Иванов, майтапчийските истории на когото колегите му разказват и до днес. Този, който преведе през границата песните на Пол Анка у нас още в края на 50-те години от миналия век. А приликата между двамата е очебийна, само дето Пол Анка започва кариера в Америка, а Боян Иванов - зад желязната завеса.

Когато е на 15 години, Пол Анка вече е ангажиран с договор в нощен клуб. У нас 3 години по-късно с неговите песни ще стане известен Боян Иванов. "На 16 години започнах да пея в софийските барове "лошите" момчета Пол Анка и Елвис Пресли.

Боян Иванов на последната му концертна изява през декември 2009 г. на юбилейния концерт на композитора Стефан Димитров
Боян Иванов на последната му концертна изява през декември 2009 г. на юбилейния концерт на композитора Стефан Димитров

"Гледах скоро Пол Анка - остарял, но пее добре, върна ме в младостта. Пял съм много неговата You Are My Destiny. Хората копнеехатогава да чуят английска реч", оживява се Боян.

Корицата на негов сингъл, издаден от
Корицата на негов сингъл, издаден от

И от двамата бъдещи певци учителите вдигат ръце. Отказват да учат Пол Анка на каквото и да било, тъй като още 15-годишен той вече е определил с какво ще се занимава. Професионално ориентиран е и Боян Иванов. Тръгва на уроци по цигулка още на 6 години. Баща му Васил Иванов е виолист, концертмайстор на Софийската филхармония. "От баща си не е запомнил комплименти. Бе студен и строг", казва певецът. Боян не е кръстен на никого. Но уточнява, че името му имало произход. Идвало от бой ям. Това обяснявал баща му.

Боян изял доста пердах, защото растял буен. "Едно дете трябва да е лудо, ония с джуфките, които седяха по столчетата, никак не ми бяха приятни. Затова и много бой съм изял като дете. Но ефектът бе нулев", връща се в детството певецът.

В музикалното училище тъкмо лошата дисциплина го праща в наказателна рота. Той се явява на изпит по цигулка, но го приемат кларинетист като т.нар. музикантски ученик. Причината е, че идва с най-лошото поведение от другото училище - "укорно едно". "Гадно ми беше кларинетчето, не можах да го обикна. Но така се развиха нещата. Музикантски ученик знаеш ли какво е? Дете, облечено във военна униформа. В такава паралелка с особен статут за военни музиканти трябваше да уча и живея на пълен пансион", обяснява той.

Поведението му било укорно едно, защото набил учителя си по български още в основното училище. Според Боян сам си го изпросил: "Когото и да изпита, накрая казваше: "Това направи много хубаво, онова - отлично, така е, браво, много добре. Днешният ти отговор оценявам за две." И веднъж след поредната гавра Боян не издържал и налетял да го бие.

Училището и кларинетът не са неговото поприще, а пеенето. От 1959 г. още 16-годишен като ученик се явява на конкурс и получава правото пее в нощните заведения в София. На 18 години тръгва и по концерти в страната. Става солист на "Балкантон", а после и на оркестъра към Комитета за телевизия и радио.

Първият му хит е "Зеленоокото момиче" на композитора Борис Карадимчев. Болен и далече от суетата, певецът казва: "В тази песен не намирам някаква стойност. Преди мен имаше много добри певци като Анджело Симеонов, Снежка Добрева, Лиана Антонова, Ахинора Куманова (прекръстила се по-късно на Нора Нова - бел. авт.), Леа..."

В София пее във всички големи заведения с програми - бар "Астория", "Хемус", "Ален мак", "ЦУМ". "В "Златният Орфей" участва на първия фестивал през 1965 г., когато той се нарича още "Конкурс за песни". Награди вземат и двете песни, които изпълнява - на Атанас Бояджиев и на Петър Ступел. Участва и на фестивала в Сопот, Полша, изнася концерти в европейските страни и Куба. Популярността му расте и телевизията прави филм за него. Той минава за българския ЕлвисПресли, пуска си същите бакенбарди, докарва го и на прилика и става любимец на младите. Сега дърдори като досадно старче: "Никога не съм чувствал слава, само музикантите ме харесваха и малка част от публиката. Масово любимец на публиката никога не съм бил. А любими певци винаги са ми черните." В София не му дават много-много да ги изпълнява, но той пее и плаща глоби, защото в "Балкантон" се правят проверки кой каква музика прави. През живота си Боян Иванов изпява само две руски песни.

В края на 60-те години в столичната зала "България" се провежда десетдневка на съветската песен. Боян изпълнява две, едната е по-известна като изпълнение на чешката звезда Карел Гот. След фестивала музикалният критик Генчо Гайтанджиев пише статия. Боян знае наизуст писаното за него: "С нищо не спечели съветската песен от изпълненията на Б. Иванов. Не беше нужно и на тази проява да бъде доказана многократно манифестираната му безпомощност." Два месеца след това на конгрес на музикалните дейци същият този Гайтанджиев става и казва, че е трагично състоянието на цялата ни естрада, но добре, че има прекрасни изключения като Кирил Семов и Боян Иванов.

Певецът прави по 150-200 концерта в година, знаят го във всяко градче на страната. През 1972 г. е основна фигура в програмата на "Кукери" на Златните пясъци. Той е със счупен крак и гипсиран, но пее. Катя Филипова отива да го види и води нейна приятелка - Светла Гостева, която тогава учи в Полша, а после и в Чехия. Боян и Светла се харесват и след време се оженват. През 1977 г. излиза единствената му дългосвиреща плоча. Иначе е записал към 100 парчета.

Събужда у себе си друга радост - готвенето. Дори е кулинар месец на "Шатрите" в Правец. Напълнява, но винаги е на сцената изтупан в елегантен костюм.

"Не помня кога натежах, но знам от какво - от пържоли. А и съм се родил 5600 г. И никога не съм спортувал", признава той. И приятният мирис от кухнята не го кефи вече. "Доскоро много се радвах, че днешния ден ще го изживея, като изям еди-какво си. И тази радост я няма вече - няма откъде да купиш нещо, което да става. Месото мирише на антибиотици, на солена вода и какво ли не, само не на прясно и естествено. Казва, че поради тази причина е отказал любимите си вратни пържоли, а сирене не е ял от 15-20 години, защото също не било истинско.

През 90-те години заедно с приятелите си Борис Годжунов и Борислав Грънчаров създават певческото трио "Бо Бо Бо", което изпълнява популярни забавни шлагери с лек хумористичен текст. Шоуто им е успешно и те издават албума "Момчета с късмет". През 2007 година го преиздават на диск заедно с най-добрите си соло парчета през годините и правят юбилеен концерт в зала 1 на НДК.

Последната изява на Боян, а и на триото е през декември 2009 г. на юбилейния концерт за 60-годишнината на композитора Стефан Димитров. Тримата рядко се виждат, най-много да се чуят по телефона. Боян и Борис Годжунов сякаш носят най-драматичните съдби сред българските певци. Те дори не искат да знаят, че и днес деца им знаят песните и пишат по форумите за тях.

Притиснат и сякаш озлобен от диабета и с пенсията от 181 лв. за инвалид първа група, Боян Иванов се е затворил за света и се е отказал да живее. Излиза пред блока, колкото да разходи кучето.

"Никога няма да запея, не ме интересува, сякаш никога не съм излизал на сцена. Неслушам вече музика. Отчаян съм, в световен план в музиката се изчерпа всичко. Това, което съм направил, е отдавна в гробищата. Не обичам стари хора като мен. Не обичам вече българите, не ги уважавам - прост народ с лош вкус във всичко. Не го казвам от позицията на неразбрания и недооценения - аз мразя и себе си.