Влизането в Шенген е национален приоритет, каза Цветанов

https://www.24chasa.bg/Article/1043740 www.24chasa.bg
Снимка: Архив "24 часа"

„Стараем се да кажем каква е истината и къде се намира страната и се надяваме, че тя ще бъде оценена по това, което сме постигнали", каза вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с острата реакция на България към позицията на Холандия за членството ни в Шенгенското пространство, цитиран от Агенция „Фокус".

Цветанов бе категоричен, че България е покрила всички критерии за влизане в Шенген и решението, което се очаква да бъде взето на Съвета на министрите е изцяло политическо. „Всяка страна има специфики на управлението и мнозинството, което подкрепя дадено правителство. Холандия в момента се управлява с националисти, които винаги са били по-остри към подобни европейски политики. Нека видим Съвета на министрите и дали Холандия ще бъде изолирана от всички останали 26 държави и това ще бъде може би за първи път - по подобен начин да бъде дискриминирана една държава", коментира още Цветанов.

Вътрешният министър той изрази надежда си да се получи справедлива дискусия на 22 септември, когато ще бъде взето решението за членството на България в Шенген.

„Смятам, че влизането в Шенген е национален приоритет както на правителството, така и на българските граждани. Надявам се да няма спекулации. Знаехте откъде тръгнахме и къде стигнахме за две години. Днес ситуацията в Европа е коренно различна от преди една година - имаше сериозен миграционен натиск". Цветанов отбеляза, че е важна позицията на Европейската комисия в последните два доклада - от 2010 и 2011 г., в които България показва ясна политическа воля. Това се оценява от всички, дори от холандското правителство, посочи Цветанов.

Относно предизборните кампании и купуването на гласове Цветан Цветанов коментира по следния начин: „Трябва да се ограничи възможността от порочните практики, които бяха създадени през последните 15 години - да се определя политиката на една община и на държавата на принципа на купуване на гласове. Едно от най-важните оръжия против купуването на гласове е високата избирателна активност", подчерта Цветанов. Той уточни, че новосъздаденото звено между МВР, Прокуратурата и ДАНС във връзка с провеждането на изборите вече работи по конкретни случаи.

На въпрос дали НДК е най-подходящото място за провеждане на състезание по ислям, Цветанов отговори, че това е пето поред национално състезание и това, че то се провежда в центъра на София „по никакъв начин не би могло да провокира каквото и да било притеснение, за това че едни млади хора изучават това, което са им завещали техните деди". Трябва да вървим към диалог, консенсус, защото това е просперитет на всяка една нация, сподели Цветанов.

„Това, което се изповядва във всяка една религия е да има уважение, толерантност и да се ръководим от това, което ни завещаха нашите деди - мъдростта. Когато говорим за дадени малцинства в страната и религията, която те изповядват, това е част от културата на България и трябва да се съобразяваме, че живеем в едно многообразие. България може да бъде сочена като пример в страните от ЕС. Всеки повод за спекулативно провокиране на етническо напрежение е в ущърб както на националните интереси, така и на нашата култура", посочи още Цветанов.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят